Image default
Διατροφή

Θρεπτικό κολατσιό για το σχολείο!

Το κολατσιό που δίνουν οι γονείς στα παιδιά για το σχολείο θα πρέπει να αποτελεί ένα υγιεινό και θρεπτικό κομμάτι της ζωής τους. Πρέπει όλοι γονείς και δάσκαλοι ν α συνειδητοποιήσουμε ότι το υγιεινό κολατσιό στο σχολείο συμβάλλει στην προσπάθεια όλων να προαχθεί η υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητα των παιδιών, στη μείωση των ασθενειών όπως ο διαβήτης, στην μείωση της εμφάνισης της παιδικής παχυσαρκίας αλλά και να ενισχυθεί η καλή ψυχολογία και η καλή επίδοση στο σχολείο. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και για αυτό και μόνο το λόγο τα συχνά γεύματα είναι απαραίτητα στην διατροφή των παιδιών. Τα θρεπτικά και υγιεινά σνακ προσφέρουν στο παιδί τόσο υγεία αλλά και σωστή διατροφική διαπαιδαγώγηση.

Ενθαρρύνεται το παιδί σας να συνδυάζει στα διαλείμματα το σπιτικό υγιεινό κολατσιό με την φυσική δραστηριότητα (παιχνίδι) για την επίτευξη της γενικότερης υγείας του.Προσπαθήστε να επιλέγετε από όλες τις ομάδες τροφίμων και να αποφασίζετε από κοινού τι θα ετοιμάσετε για όλη την εβδομάδα. Τα τρόφιμα από την ομάδα δημητριακών όπως κουλουράκι ή κριτσίνια βελτιώνουν τα επίπεδα ενέργειας του παιδιού και το προμηθεύουν με βιταμίνες της ομάδας Β, σίδηρο και φυτικές ίνες ειδικά αν είναι φτιαγμένα από αλεύρι ολικής αλέσεως. Τα τρόφιμα από την ομάδα των λαχανικών και φρούτων είναι πλούσιες πηγές βιταμινών Α και C, φυλλικού οξέος και φυτικών ινών. Τα γαλακτοκομικά δίνουν στον οργανισμό αρκετή ποσότητα ασβεστίου, βιταμινών Α και D. Τα τρόφιμα που ανήκουν στην ομάδα κρεατικών όπως ξηροί καρποί ,αυγά κ.α. προσδίδουν στον οργανισμό πρωτείνη , βιταμίνες της ομάδας Β, σίδηρο και ψευδάργυρο. Προσπαθήστε να βρίσκετε χρόνο να φτιάχνετε σπιτικά σνακ καθημερινά και από όλες τις ομάδες των τροφίμων εβδομαδιαία στο παιδί σας και δελεάστε με διάφορους τρόπους να φάει το κολατσιό ή το φρούτο που το έχετε βάλει στο σχολείο.

Μερικές ιδέες για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο είναι και οι παρακάτω:
*Τοστ ή σάντουιτς ή αραβική πίτα με κασέρι ή τυρί (τα αλλαντικά έχουν κίνδυνο να αλλοιωθούν τους ζεστούς μήνες) με μαρούλι και ντομάτα
*Σπιτική τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα, μελιτζανόπιτα, κοτόπιτα ή και γαλατόπιτα , μηλόπιτα
*Σπιτικές αυγόφετες
*Αυγά με φέτα ψωμί ή μέσας σε σαντουιτσ
*Σπιτικό κέικ με διάφορα υλικά όπως ξηρούς καρπούς σταγόνες σοκολάτας ή ακόμα και καρότο ή μήλο ή μπανάνα.
*Σπιτικά κουλουράκια ή μπισκότα
*Ξηρούς καρπούς
*Παστέλι ή μπάρες
*Τοστ με ταχίνι με μέλι ή ταχίνι με γεύση κακάο
*Σπιτικά αλμυρά muffins

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνοδεύονται από 1-2 φρούτα της αρεσκείας σου παιδιού για παράδειγμα μήλο ή μανταρίνια ή αχλάδι ή ρώγες από σταφύλι ή ροδάκινο ή βερίκοκο ή κομμάτια από λαχανικά όπως μπάρες από καρότα ή αγγουράκια.
Ωστόσο για να μην αδικούμε και τα σχολικά κυλικεία υπάρχουν υγιεινές επιλογές που θα μπορούσε να αγοράσει το παιδί σας από το κυλικείο του όπως: κουλούρι ή κριτσίνια ή μουστοκούλουρα ή 1 κουτάκι γάλα ή 1 γιαούρτι ή ρυζόγαλο ή κρέμα και κάποιον συσκευασμένο 100% χυμό κ.α. Καλό θα ήταν να ελέγξετε τα προϊόντα του κυλικείου του σχολείου εσείς οι ίδιοι και να προτείνετε στο παιδί σας ανάλογα, κάποιες υγιεινές επιλογές.
Σημαντικό επίσης, τόσο για όλη την ημέρα του παιδιού όσο και για την διάρκεια που αυτό είναι στο σχολείο είναι και η καλή ενυδάτωση του. Για αυτό το λόγο μην παραλείπεται να του βάζετε καθημερινά νεράκι αλλά και να το ενθαρρύνετε να πίνει σε όλη την διάρκεια των σχολικών ωρών.
Τέλος η προετοιμασία του δεκατιανού για την επόμενη μέρα στο σχολείο μαζί με το παιδιά αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια στην μετέπειτα σωστή διατροφική συμπεριφορά του. Για αυτό το λόγο αξίζει να αφιερώσετε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας στην προετοιμασία ενός υγιεινού κολατσιού και για τις μικρότερες ηλικίες βάλτε την φαντασία σας να δράσει παρουσιάζοντας όμορφες φατσούλες και άλλα σχέδια με το κολατσιό τους !
Ζητήστε την βοήθεια του διαιτολόγου να σας προτείνει και άλλες ιδέες για κολατισού αλλά και να σας προσδιορίσει την ακριβή ποσότητα που θα πρέπει να δίνετε στο δικό σας παιδί αναλόγως το ύψος , την ηλικία,το φύλο του και την δραστηριότητα του.

Καλή και γεμάτη υγεία σχολική χρονιά!

thessaliatv.gr

Related posts

Η δίαιτα των μπλε ζωνών και τα μυστικά της μακροζωίας

adrianos.exnet

Τα καλύτερα snak για μετά τη γυμναστική

mysite

Πώς μπορείτε να αποφύγετε το εγκεφαλικό

Οι τρεις τροφές για κοιλιακούς φέτες

10 Συμβουλές Υγειινής Διατροφής

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ασπίδα κατά της άνοιας

mysite