Image default
Διατροφή Υγεία

θυρεοειδής: Kαλές και κακές τροφές για τη λειτουργία του

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού και είναι ένας αδένας με δύο λοβούς. Ο μεταβολισμός του σώματος και η ισορροπία του ασβεστίου ρυθμίζονται κυρίως απ’ αυτόν.

Οι ορμόνες Τ4 και Τ3 που εκκρίνονται από τον θυρεοειδή αδένα διεγείρουν τον ιστό του σώματος για την παραγωγή πρωτεϊνών. Αυξάνουν, επίσης, την ποσότητα οξυγόνου που χρησιμοποιείται από τα κύτταρα. Η ορμόνη καλσιτονίνη που απελευθερώνεται στον θυρεοειδή, ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου. Οι δύο πρωταρχικές ασθένειες που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του θυρεοειδή είναι ο υποθυρεοειδισμός, μία κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και ο υπερθυρεοειδισμός, μία κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής είναι υπερδραστήριος.

Τα περισσότερα προβλήματα θυρεοειδούς αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή και χειρουργική επέμβαση, αν και διάφορα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν άλλα θετικά και άλλα αρνητικά τη λειτουργία του.

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα ζωτικό συστατικό που χρειάζεται ο θυρεοειδής για να διαχειριστεί την απορρόφηση του ασβεστίου. Οι ασθενείς με θυρεοειδικές παθήσεις ή όσοι επιθυμούν να διατηρήσουν υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς θα πρέπει να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους τροφές πλούσιες σε σελήνιο. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι τα θαλασσινά, τα οστρακοειδή, τα αυγά, το συκώτι του βοείου κρέατος και τα νεφρά του βοείου κρέατος, το σουσάμι, τα καρύδια Βραζιλίας, τα μανιτάρια, το σκόρδο και τα κρεμμύδια.

Θειαμίνη

Η θειαμίνη, ένα μέταλλο που βρίσκεται κυρίως στα εμπλουτισμένα δημητριακά, το γάλα, τα  δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λαχανικά, είναι σημαντική για τη διατήρηση της βέλτιστης λειτουργίας του θυρεοειδούς. Η ανεπάρκεια της θειαμίνης αποδείχθηκε ότι παρεμβαίνει στον μεταβολισμό και παράγει υψηλά επίπεδα πρόσληψης τροφής, όταν οι ορμόνες δεν ρυθμίζονται από τον θυρεοειδή.

Λαχανικά

Τα λαχανικά που θεωρούνται σταυρανθή μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά έναν μη υγιή θυρεοειδή αδένα. Η οικογένεια των λαχανικών που μπορεί να επηρεάσει τον θυρεοειδή περιλαμβάνει το κουνουπίδι, το λάχανο, το μπρόκολο και τα λάχανα Βρυξελλών. Το μαγείρεμα των λαχανικών αυτών, ωστόσο, μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις των συστατικών που βλάπτουν το θυρεοειδή.

Σόγια

Οι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα για τον θυρεοειδή τους, θα πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα από σόγια επειδή η σόγια μπορεί να παρεμποδίσει την σωστή απορρόφηση του φαρμάκου. Ενώ η σόγια δεν χρειάζεται να αποφευχθεί εντελώς, οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για τον θυρεοειδή τους, πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου για να φάνε προϊόντα σόγιας. Οι ίδιες οδηγίες ισχύουν για μια ποικιλία άλλων τροφίμων που μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και καρύδια.
πηγή

Related posts

Οι πέντε συνήθειες που χαρίζουν σε έναν 50άρη πάνω από 30 χρόνια ζωής

alexpap

Δείτε ότι χρειάζετε να γνωρίζετε για την κατανάλωση ελιάς

vasilis.exnet

Ελπιδοφόρος ανοσοθεραπεία για την οξεία μυελογενή λευχαιμία με κακή πρόγνωση

mysite

Πώς θα αποθηκεύσετε τα τρόφιμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

alexandros

Σε τι οφελεί το θαλασσινό νερό

mysite

Ο κόκκινος χυμός που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και δυναμώνει το μυαλό

alexandros