Image default
Κτηνιατρική

Κακοδιαχείριση στις κτηνιατρικές υπηρεσίες είπε ο Γ.Ελεγκτής Κύπρου

Στοιχεία κακοδιαχείρισης εντοπίζει στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες η Ελεγκτική Υπηρεσία σύμφωνα με την έκθεσή της για το 2014.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για το συγκεκριμένο θέμα: «Οι διάφορες υποθέσεις στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεικνύουν κατά την άποψη μας συμπεριφορά των ασκούντων δημόσια εξουσία μη συνάδουσα με την υποχρέωση τους να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Όταν μάλιστα τόσο πολλές περιπτώσεις εντοπίζονται σε ένα μόνο Τμήμα, το μέγεθος του προβλήματος καθίσταται πρόδηλο».

Οι υποθέσεις αφορούν:

  • Εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων σε τρίτη χώρα και την επιστροφή τους στην Κύπρο,
    Την εξέταση ένστασης για κατάσχεση προϊόντων,
    Τον έλεγχο Έκτακτου Σχεδίου Καταπολέμησης της Ψευδοπανώλης και
    Την προσφορά για τη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και τελική διάθεση ζωικών αποβλήτων.
  • Εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων σε τρίτη χώρα και την επιστροφή τους στην Κύπρο

    Συγκεκριμένα, εντός του 2013 χαλούμια, συνολικού βάρους 76 τόνων, τα οποία είχαν εξαχθεί σε τρίτη χώρα, αφού παραλήφθηκαν και μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του εισαγωγέα, επιστράφηκαν μετά από μήνες στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να μην επιτραπεί η είσοδός τους στη Δημοκρατία, παρά μόνο για καταστροφή.

    Η εταιρεία υπέβαλε ένσταση κατά της απόφασης των Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και διορίστηκε τριμερής επιτροπή, για εξέτασή της, η οποία αποφάσισε ότι, τα προϊόντα πρέπει, είτε να καταστραφούν, είτε να επανεξαχθούν, αναφέροντας στην απόφασή της ότι το αίτημα της εταιρείας, για επανασυσκευασία και επανεξαγωγή των προϊόντων, είναι λογικό.

    Παρά τα πιο πάνω, το αίτημα της εταιρείας ικανοποιήθηκε και, αφού τέθηκαν, από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και έγιναν αποδεκτοί από την εταιρεία, συγκεκριμένοι όροι αναφορικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθούνταν, τα προϊόντα μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Ωστόσο, τρεις από τους όρους αυτούς παραβιάστηκαν, με την ανοχή των Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

    Συγκεκριμένα, επιτράπηκε στην εταιρεία να αποψύξει τα χαλούμια, τα οποία διατηρούνταν σε θερμοκρασία κατάψυξης (-18ο Κ) και να τα επανασυσκευάσει σε θερμοκρασία ψύξης (2ο – 4ο Κ), να επεκτείνει τη χρονική διάρκεια ζωής τους, από 12 σε 18 μήνες και να τροποποιήσει τους κωδικούς σήμανσής τους.

    Τα χαλούμια μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Λεμεσό, υπό την επίβλεψη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και το μεγαλύτερο μέρος τους επανασυσκευάστηκε και επανεξάχθηκε, ενώ τα υπόλοιπα χαλούμια, βάρους 10,5 τόνων, καταστράφηκαν. Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν προχώρησαν σε επί τόπου επίβλεψη της διαδικασίας καταστροφής, αλλά περιορίστηκαν στην επίβλεψη της διαδικασίας εκφόρτωσης των προϊόντων, από το εργοστάσιο της εταιρείας, σε κλειστού τύπου οχήματα.

    Η Ελεγκτική Υπηρεσία διατηρεί την άποψη ότι ο όλος χειρισμός του θέματος ήταν μεμπτός και εισηγείται τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας από την Μονάδα Ελέγχου του Υπουργείου Γεωργίας. Σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, εάν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες εξακολουθούν να έχουν την άποψη ότι η επανασυσκευασία και επανεξαγωγή είναι νομικά επιτρεπτή, τότε θα πρέπει να προηγηθεί η λήψη γνωμάτευσης από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

    Προσφορά για διάθεση ζωικών αποβλήτων

    Σε ό,τι αφορά στην προσφορά για συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και τελική διάθεση ζωικών αποβλήτων, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητεί από τον Υπουργό Γεωργίας, ως αρμόδια αρχή, να μεριμνήσει για τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας, προκειμένου να υποδειχθούν οι λειτουργοί που ήταν επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση της συγκεκριμένης σύμβασης και, εφόσον δεν έχουν αφυπηρετήσει, να διεξαχθεί εναντίον τους πειθαρχική έρευνα κατά τον καθορισμένο τρόπο. Παράλληλα, συστήνει, να ενημερωθεί ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας για να εξετάσει αρμοδίως το ενδεχόμενο ύπαρξης ποινικών ευθυνών.

    Related posts

    Τα 5 συχνότερα αίτια απώλειας τριχώματος στο σκύλο

    mysite

    Οδηγός Φροντίδας για το Κουνέλι σας

    Λύσσα: μύθοι και αλήθειες

    mysite

    Κτηνίατρος έκανε επί πέντε μήνες εφημερίες στο μαιευτήριο «Έλενα»

    mysite

    Πόσο κακό κάνει το στρες στην υγεία του σκύλου μας;

    Το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο στο πιάτο σας!!

    mysite