Image default
Τέρψη & Ζωή

Κανταλούπε: Οι θερμίδες και η θρεπτική αξία του «χρυσού» πεπονιού

Από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά φρούτα είναι το κλασικό πεπόνι αλλά και το πεπόνι με το χρυσαφένιο χρώμα, το έντονο άρωμα και ιδιαίτερα γλυκιά γεύση!

Το πεπόνι κανταλούπε λέγεται ότι κατάγεται από την Ασία και φέρει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Το κανταλούπε χρησιμοποιείται στην Κίνα για την θεραπεία της ηπατίτιδας.

Το πεπόνι έχει πολύ χαμηλή θερμιδική αξία, με τα 100γρ να περιέχουν μόλις 34 θερμίδες. Μία μερίδα (φέτα) 160γρ αποτελεί το τέλειο σνακ ή επιδόρπιο. Το συγκεκριμένο φρούτο είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και B6, καθώς και σε νιασίνη, θειαμίνη και κάλιο. Περιέχει σε μικρότερη ποσότητα ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο. Όλα αυτά τα διατροφικά στοιχεία βρίσκονται στις σωστές συγκεντρώσεις όταν το πεπόνι είναι ώριμο.

Χαρακτηριστικό της ωριμότητάς του είναι το άρωμά του. Το μυστικό είναι ότι όσο πιο βαρύ το πεπόνι, τόσο πιο αρωματικό άρα και πιο θρεπτικό!

Με την πληθώρα θρεπτικών συστατικών του, το πεπόνι μπορεί να δράσει προστατευτικά κατά της υψηλής πίεσης και χοληστερόλης, αλλά και κάποιων μορφών καρκίνου. Να σημειωθεί πως μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με το πεπόνι κανταλούπε έδειξαν ότι μπορεί να έχει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Το συστατικό εκείνο που ευθύνεται για την μείωση των πιθανοτήτων για καρδιοαγγειακά περιστατικά είναι η αδενοσίνη.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, όπως βιταμίνη C και β-καροτένιο, παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στα καρδιακά νοσήματα και σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, σημαντική για μικρούς και μεγάλους, απαραίτητη για καλή όραση, υγιές δέρμα και προστασία από μολύνσεις. Γνωρίζουμε ακόμη πως η βιταμίνη Α μπορεί να δράσει προστατευτικά κατά των καρκίνων του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας.

Η βιταμίνη Β6 που βρίσκουμε στο πεπόνι συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία, αφού εμπλέκεται στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Τέλος, το κάλιο ρυθμίζει την καρδιακή λειτουργία και αρτηριακή πίεση και παράλληλα παρουσιάζει διουρητική δράση.

Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί λόγοι για να διαλέξουμε, να εντάξουμε και να απολαύσουμε το πεπόνι στην καθημερινή μας διατροφή και φέτος το καλοκαίρι! Προτιμούμε το φρέσκο φρούτο αλλά μπορεί να είναι και σε χυμό, smoothie ή γρανίτα!

Related posts

Φλεβίτιδα

mysite

Φλεγμονές εντερικού συστήματος

mysite

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας

Φλεγμονές αναπνευστικού

mysite