Κορoνοϊός: Πώς φαίνεται αν ένα εξάνθημα είναι σύμπτωμα COVID-19

 

Ο κορωνοϊός μπορεί να συνοδεύεται από μια σειρά συμπτωμάτων, από σοβαρά, όπως δύσπνοια, έως πιο ήπια που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς δεν έχουν καν συμπτώματα.

Αλλά μια από τις πιο περίεργες πτυχές που εμφανίζει ο κορωνοϊός είναι οι επιπτώσεις του στο δέρμα.

Μέχρι πέρυσι, αν βλέπαμε ένα εξάνθημα αναζητούσαμε τις συνήθεις αιτίες γι’ αυτό, όπως η αλλεργική αντίδραση σε κάποια ερεθιστική ουσία, ή σε κάποιο φάρμακο κ.α. Ωστόσο, μέσα στο 2020 μάθαμε να ψάχνουμε λίγο παραπάνω τα όποια παράξενα δερματικά συμπτώματα, διότι μπορεί να συνδέονται με την COVID-19.

Οι ειδικοί προσπαθούν ακόμη να εντοπίσουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των εξανθημάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. “Η πρόκληση με τα περισσότερα εξανθήματα που σχετίζονται με την COVID-19 είναι ότι είναι δύσκολο να διακρίνουμε εάν είναι κορωνοϊός ή κάποια άλλη αιτία”, λέει ο δερματολόγος δρ. Erum Ilyas.

Κορωνοϊός: Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν κάποιο εξάνθημά είναι σύμπτωμα COVID-19 ή όχι

Τι όψη έχει το εξάνθημα;

Οι περισσότερες ασθένειες που εκδηλώνονται στο δέρμα έχουν ξεχωριστά εξανθήματα, αλλά τα εξανθήματα που σχετίζονται με την COVID-19 μπορούν να εκδηλωθούν σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), τα εξανθήματα από COVID-19 μπορούν να εκδηλωθούν ως “μπαλώματα στο δέρμα, ή σημάδια με φαγούρα, ή μικρές φουσκάλες που μοιάζουν με ανεμοβλογιά, ή με στρογγυλά σημάδια στο δέρμα, ή ένα μεγάλο μπάλωμα με αρκετά μικρότερα μέσα του, ή ανυψωμένα εξογκώματα που ενώνονται μεταξύ τους«.

Εάν το εξάνθημά σας μοιάζει με οποιαδήποτε από αυτές τις περιγραφές, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Πόσες μέρες έχετε το εξάνθημα;

Η AAD σημειώνει ότι πρέπει να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η διάρκεια των εξανθημάτων λόγω COVID-19, ωστόσο, «οι αναφορές δείχνουν ότι ένα εξάνθημα από κορονοϊό διαρκεί συνήθως μεταξύ δύο και 12 ημερών, με τους περισσότερους ασθενείς να έχουν εξάνθημα για οκτώ ημέρες«.

Τα δάχτυλα των ποδιών σας είναι αποχρωματισμένα;

Παρόλο που τα εξανθήματα λόγω COVID-19 μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιάς και των χεριών, ένα από τα πιο συνηθισμένα δερματικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό εμφανίζεται στα δάχτυλα των ποδιών. Τα δάχτυλα COVID-19 εμφανίζονται ως “μπλε/μοβ αποχρωματισμός των δακτύλων των ποδιών”, λέει ο γιατρός και ειδικός επί μολυσματικών ασθενειών, δρ. Ceppie Merry.

«Τα δάχτυλα των ποδιών μπορεί επίσης να σας πονούν και να είναι πρησμένα«. Σύμφωνα με τον δρ. Merry, αυτά τα εξανθήματα σχετίζονται με τα αγγειακά προβλήματα που προκαλεί ο κορονοϊός. Εάν παρατηρήσετε κάτι περίεργο στα δάχτυλα των ποδιών σας, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με το εάν χρειάζεται να κάνετε τεστ για COVID-19.

Έχετε άλλα συμπτώματα COVID-19;

Εάν αντιμετωπίζετε άλλα κοινά συμπτώματα COVID-19 μαζί με το εξάνθημά σας, όπως:

Βήχα

Πυρετό

Δυσκολία στην αναπνοή

Κόπωση

Πονοκέφαλο

Ρινική καταρροή ή

Απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς

τότε είναι πιθανό το εξάνθημά σας να σχετίζεται με τον κορωνοϊό και πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

http://www.topontiki.gr