Image default
Διατροφή

Λιπαρά και ζάχαρη βραχυκυκλώνουν το μυαλό

Ενοχη για την παχυσαρκία κρίνουν οι επιστήμονες τη δυτική δίαιτα, αλλά όχι για τους προφανείς λόγους. Η διατροφή που είναι υψηλή σε λιπαρά και ζάχαρη επιδρά σε βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, κάνοντάς τον να ξεχνά την πληροφορία ότι ο οργανισμός έχει ήδη χορτάσει.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Macquarie στην Αυστραλία συμπέραναν ότι η παχυσαρκία αποτελεί ασθένεια του εγκεφάλου, η οποία επιδεινώνεται σημαντικά με την υιοθέτηση μιας τυπικής δυτικής διατροφής. Σύμφωνα με την παρουσίασή τους, στο ετήσιο συνέδριο του Society for the Study of Ingestive Behaviour στην Πορτογαλία, οι επιστήμονες χώρισαν τα άτομα που συμμετείχαν στο πείραμα σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ακολούθησε μια διατροφή υψηλή σε ζάχαρη και λιπαρά και χαμηλή σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, ενώ η δεύτερη ομάδα έτρωγε πιο υγιεινά γεύματα.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι τα άτομα της πρώτης ομάδας μάθαιναν με χαμηλότερο ρυθμό και είχαν χειρότερη μνήμη από εκείνους που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή, ενώ είχαν μεγαλύτερη επιθυμία για κατανάλωση σνακ όταν ήταν χορτάτοι, σε αντίθεση με εκείνους της δεύτερης ομάδας. Η σύνδεση ανάμεσα στη μάθηση και τη μνήμη και στην παχυσαρκία έγκειται σε έναν παράγοντα-κλειδί για τον έλεγχο της ποσότητας του φαγητού: το πόσο καλά θυμάται ο εγκέφαλος ότι ο οργανισμός έχει χορτάσει.

Ερευνες σε πειραματόζωα

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η δυτική διατροφή επηρεάζει την περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου, εμποδίζοντας την ικανότητα για μπλοκάρισμα των αναμνήσεων που δεν είναι πλέον χρήσιμες. Κανονικά οι αναμνήσεις του φαγητού βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου όταν κάποιος πεινάει, αλλά μπλοκάρονται όταν ο οργανισμός νιώθει χορτασμένος. Ωστόσο αυτή η διαδικασία φαίνεται να μη λειτουργεί εξίσου σωστά μεταξύ εκείνων που ακολουθούν μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά και ζάχαρη.

Ερευνες σε πειραματόζωα έχουν δείξει στο παρελθόν τη συγκεκριμένη σύνδεση. «Παρότι είχαν χορτάσει, ήθελαν ακόμα να καταναλώσουν γλυκά και λιπαρά τρόφιμα», ανέφερε ο ερευνητής Τούκι Ατουκουαγέφιο του Πανεπιστημίου Macquarie, προσθέτοντας: «Αυτό που ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρον ήταν ότι αυτό το αποτέλεσμα σχετιζόταν άμεσα με τις επιδόσεις τους στις λειτουργίες της μάθησης και της μνήμης, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα δύο μέσω του ιππόκαμπου».

Στο μεταξύ, πολλές προηγούμενες έρευνες έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους της παχυσαρκίας και της τυπικής δυτικής διατροφής για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μεσήλικες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από όσους έχουν φυσιολογικό βάρος να εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Επίσης παιδιά μικρής ηλικίας, ακόμα και επτά ετών, μπορεί να υποφέρουν από ασθενή μνήμη επειδή τρέφονται με τον δυτικό τρόπο, καταναλώνοντας τρόφιμα υψηλά σε ζάχαρη και λιπαρά.

Ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα ερευνών σε ποντίκια. Μία από αυτές έχει δείξει ότι η δυτική διατροφή μπορεί να εξασθενήσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ο οποίος βοηθάει στην προστασία του εγκεφάλου από τα επιβλαβή στελέχη του αίματος.

Μια πρόσφατη έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου για τον Διαβήτη στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι νευρώνες που απελευθερώνουν την ορμόνη MCH, η οποία καθιστά κάποιον πιο επιρρεπή στην υπερκατανάλωση φαγητού, ήταν σε μεγαλύτερη αφθονία σε παχύσαρκα πειραματόζωα και οι ποσότητές της στον εγκέφαλό τους αυξάνονταν όταν αυτά βρίσκονταν σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε υψηλά σε ζάχαρη ερεθίσματα.
ethnos.gr

Related posts

“Ναι” ή “όχι” στη χορτοφαγία όταν είσαι έγκυος;

Ανακαλύψτε δύο βότανα με αντιφλεγμονώδη δράση

alexpap

Χάσε κιλά με αυτή τη καθημερινή δίαιτα γραφείου.

vasilis.exnet

Καταναλώστε αυτές τις τροφές ώστε να καταπολεμήσετε την τριχόπτωση.

vasilis.exnet

Οι ιδιότητες του αγγουριού

mysite

3 πρωινά λάθη που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας

alexandros