Image default
Διατροφή

Μπορούν οι δίαιτες vegan να σάς βοηθήσουν να χάσετε βάρος;

Οι άνθρωποι πιστεύουν πως η επιλογή ενός vegan τρόπου ζωής μπορεί να τους βοηθήσει να χάσουν βάρος, αλλά η διατροφή αποκλειστικά με vegan τρόφιμα σημαίνει ελλείψεις κάποιων μικροθρεπτικών συστατικών.

Αν δηλαδή κάποιος απορρίπτει ολοκληρωτικά τα ζωικά προϊόντα (διαβάστε εδώ ποια είναι διαφορά του vegan από τον χορτοφάγο), όπως τα αυγά, το ψάρι ή το κοτόπουλο θα τού στερήσει βιταμίνη Β12, βιταμίνη D, αίμη (σίδηρος), πρωτεΐνες, κ.λπ.

Επίσης, για να χάσει κάποιος βάρος με υγιή τρόπο, θα πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή. Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να έχετε κατά νου αν αποφασίσετε να στραφείτε σε μια vegan διατροφή:

1. Αποφύγετε τα vegan junk foods. Μην τρώτε τηγανητές πατάτες, μπισκότα, κράκερ, παγωτά, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη, θερμίδες και ζάχαρη. Είναι όλα τροφές που έχουν κενές θερμίδες.

2. Aποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και νάτριο αυξάνουν την οξύτητα του αίματος, γεγονός που προκαλεί εμμέσως την απελευθέρωση των ορμονών του στρες. Οι ορμόνες του στρες αυξάνουν την έκκριση της ινσουλίνης στο σώμα. Τα αυξημένα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, μετατρέπονται σε λίπος κι αυτό αποθηκεύεται στους λιπώδεις ιστούς του σώματος.

3. Αποφύγετε τα ραφιναρισμένα φυτικά τρόφιμα. Προτιμήστε να καταναλώνετε πάντα το 100% των φυσικών τροφών γιατί είναι πλουσιότερες σε φυτικές ίνες και περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες. Για παράδειγμα. Αν θέλετε να καταναλώσετε ρύζι, επιλέξτε να το μαγειρέψετε στον ατμό και σε περίπτωση που επιλέξετε ζυμαρικά, επιλέξτε ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

4.  Μέτρια πρόσληψη ξηρών καρπών. Αν και οι ξηροί καρποί θεωρούνται υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και είναι μια πηγή καλών λιπαρών, είναι πλούσιοι σε θερμίδες. Μια χούφτα καρύδια λειτουργεί ως ένα ιδανικό σνακ. Αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε διατηρήσει τον έλεγχο της μερίδας όταν τρώτε ξηρούς καρπούς, επειδή έτσι ελέγχετε και τις θερμίδες.

5. Φαγητό έξω. Το να παραγγείλει κανείς ένα vegan γεύμα σε ένα εστιατόριο, δεν σημαίνει ότι θα είναι σίγουρος πως θα φάει κάτι υγιές. Τα τρόφιμα στο εστιατόριο είναι υπερφορτωμένα με αλάτι, ζάχαρη και λάδι, ακόμα κι αν μιλάμε για μια απλή σαλάτα. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα την παραγγελία σας. Προτιμήστε πιάτα στον ατμό, όπως λαχανικά και ρύζι και μια σαλάτα με φρέσκο χυμό λεμονιού αντί για ντρέσινγκ.

6. Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας σας. Ο έλεγχος της μερίδας σας είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους. Πάντα φροντίστε να κάνετε έξυπνες επιλογές. Τρώτε σε μικρότερα πιάτα, μασάτε αργά και σταματήστε μόλις νοιώσετε ότι έχετε χορτάσει. Γεμίστε το πιάτο σας με υγιεινές επιλογές από τις βασικές ομάδες τροφίμων. Για παράδειγμα βεβαιωθείτε πως το μισό πιάτο είναι γεμάτο με φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Αν θέλετε να φάτε λίγο ρύζι, επιλέξτε μισό φλιτζάνι αντί για ένα.
πηγή

Related posts

7 λόγοι να βάλετε το ψάρι στη διατροφή σας

Συμβουλές υπαλλήλων για το τι πρέπει να προσέχετε στις ταβέρνες

mysite

Σταφίδα: Ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας

mysite

Οι 5 κορυφαίες υγιεινές τροφές

alexandros

Ποιο είναι το “φάρμακο του φτωχού” και σε τι βοηθάει

mysite

6 τροφές που προκαλούν δυσκοιλιότητα

alexandros