Image default
Διατροφή

Νέα έρευνα: Το junk food προκαλεί ζημιά στα νεφρά όπως ο διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου 2, όσο και μια διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά, οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Τα άτομα που τρέφονται με πρόχειρο φαγητό, ευρέως γνωστό ως junk food, κινδυνεύουν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους με επακόλουθο αλυσιδωτά προβλήματα στην υγεία τους. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούνται και από τον διαβήτη τύπου 2 και μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Anglia Ruskin university, στο Κέιμπριτζ, στην Βρετανία, απέδειξε ότι τόσο το πρόχειρο φαγητό, όσο και ο διαβήτης τύπου 2 έχουν εξίσου αρνητικές επιδράσεις για τα νεφρά.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ποντίκια τα οποία επί οκτώ εβδομάδες τάιζαν με junk food, όπως τυρί, σοκολάτες και καραμέλες. Επίσης, για ακόμα πέντε εβδομάδες οι επιστήμονες έδιναν στα ποντίκια να φάνε τροφές πλούσιες σε λιπαρά. Στην συνέχεια οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των τρωκτικών καθώς και τους μεταφορείς γλυκόζης που βρίσκονται στα νεφρά.

junk_food2

Οι μεταφορείς αυτοί διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στον διαβήτη και τα προβλήματα με αυτούς μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά προβλήματα των εσωτερικών οργάνων του οργανισμού. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 είχαν περισσότερα από ορισμένα είδη μεταφορέων γλυκόζης και ρυθμιστικών πρωτεϊνών. Αλλά η δίαιτα στην οποία υπεβλήθησαν δημιούργησε παρόμοιες αλλαγές στους ίδιους υποδοχείς, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στα ίδια προβλήματα που οδηγούνται τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν ο οργανισμός παράγει υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα και ανεπαρκή ινσουλίνη. Όταν συμβαίνει αυτό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται με αρνητικές αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλα τα όργανα συμπεριλαμβανομένων και των νεφρών.

Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ίδια προβλήματα προκαλούνται από το πρόχειρο φαγητό και τις τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά.

«Η δυτική διατροφή περιέχει όλο και περισσότερο junk food και λιπαρά και υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ αυτής της διατροφής με την πρόσφατη αύξηση των ατόμων με παχυσαρκία και με τον διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο δόκτωρ Havovi Chichger, λέκτορας βιοϊατρικής στο πανεπιστήμιο Anglia Ruskin university.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κατανόηση του πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στα νεφρά θα βοηθήσει τους ανθρώπους να τρέφονται σωστά και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να προκληθεί ζημιά στα νεφρά τους.
protothema.gr

Related posts

Τα θρεπτικά οφέλη που προσφέρει ο χαλβάς στον οργανισμό

victoria.exnet

Αυτά είναι τα 4 ελαφριά snak για πριν την παραλία

mysite

Η θέση των Δημητριακών Ολικής Άλεσης σε μία Χορτοφαγική Διατροφή

alexpap

Γιατί πρέπει να προσθέσουμε τα καρότα στην διατροφή μας: Αντικαρκινικές ιδιότητες και βελτίωση της όρασης

vasilis.exnet

Ένα μήλο την ημέρα περιορίζει το λίπος που συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς

alexpap

Μεταβολισμός: πώς μπορούμε να εξισορροπήσουμε την κατάσταση;

alexpap