Image default
Ναρκωτικά

Ναρκωτικά 30 δισ. πλημμυρίζουν την Ευρώπη

H αγορά παράνομων ναρκωτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλάζει και ο ρυθμός της αλλαγής επιταχύνεται από την παγκοσμιοποίηση και την τεχνολογία.

Στην Έκθεση για τα Ναρκωτικά Αγορών του 2016 της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών (ΕΚΠΝΤ) αναφέρει ότι η αγορά των ναρκωτικών είναι άμεσα συνδεδεμένη με ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος (OCGs) και την τρομοκρατία.

Η έκθεση αναφέρει ότι η κάνναβη κατέχει περίπου το 38% της «λιανικής αγοράς», με ετήσιο τζίρο μέχρι και 12,9 δισ. ευρώ.

Η ηρωίνη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παράνομων ναρκωτικών στην Ε.Ε., με εκτιμώμενη ετήσια αξία 6,8 δισ. ευρώ. Οι συντάκτες της έκθεσης αποκαλύπτουν ότι «μετά από μία περίοδο παρακμής, υπάρχουν πρόσφατες ενδείξεις αύξησης της διαθεσιμότητας».

Στην τρίτη θέση είναι η κοκαΐνη, η οποία πραγματοποιεί τζίρο περίπου 5,7 δισ. ευρώ. Η μαφία της Κολομβίας και η ιταλική μαφία παραμένουν οι βασικοί παράγοντες για τη διάθεση της κοκαΐνης, αλλά ενεργό ρόλο έχουν εγκληματίες της Δυτικής Αφρικής, ιδιαίτερα της Νιγηρίας, καθώς και τα Βαλκάνια.

Συνθετικά διεγερτικά, όπως η αμφεταμίνη, μεθαμφεταμίνη και η MDMA/έκσταση, έρχονται στην τέταρτη θέση, με εκτιμώμενο ετήσιο τζίρο λιανικής αγοράς έως και 2,5 δισ. ευρώ.

Συνδέσεις με το έγκλημα και την τρομοκρατία

Οι συντάκτες της έκθεσης λένε, ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι αγορές ναρκωτικών και όσοι συμμετέχουν σε αυτές αλληλεπιδρούν με άλλους τομείς της παράνομης δραστηριότητας.»

Υπάρχουν τρεις τύποι αλληλεπίδρασης:

• Όταν εκείνοι που εμπλέκονται στην αγορά ναρκωτικών συμμετέχουν σε άλλες παράνομες συναλλαγές, όπως πυροβόλα όπλα ή παράνομης διακίνησης μεταναστών.

• Όταν η προσφορά ναρκωτικών χρησιμοποιείται ως μέσο για τη «χρηματοδότηση άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων ή την τρομοκρατία» ή για το εμπόριο ανθρώπων.

• Όταν οι άλλες εγκληματικές δραστηριότητες είναι «αναπόσπαστο τμήμα της δραστηριότητας διακίνησης ναρκωτικών», όπως διαφθορά ή ξέπλυμα χρήματος, παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Οι τρομοκρατικές ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διακίνηση ναρκωτικών για τη χρηματοδότηση άλλων δραστηριοτήτων τους.
Premium.paratiritis.gr

Related posts

Τι ακριβώς συμβαίνει με το αέριο γέλιου

mysite

Αλκοόλ: Ποιοι συνδυασμοί είναι επικίνδυνοι

mysite

Αλκοόλ: Ποια όργανα ”χτυπά”;

mysite

Γονίδια μπορεί να συνδέουν τον κίνδυνο χρήσης μαριχουάνας και εμφάνισης κατάθλιψης

mysite

Η μαριχουάνα συνδέεται με την περιοδοντική νόσο

Η επίδραση του LSD: Ο ψυχεδελικός εγκέφαλος μοιάζει με του μωρού

mysite