Image default
Ναρκωτικά

Ναρκωτικα: Η μάστιγα του αιώνα

Τι είναι τα ναρκωτικα; Σύμφωνα με το άρθρο 1, Κεφάλαιο Α, Νόμος 4139/2013 περί εξαρτησιογόνων ουσιών, «ναρκωτικα», κατά την έννοια του νόμου αυτού, νοούνται ουσίες με διαφορετική χημική δομή και διαφορετική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και με κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα τη μεταβολή της θυμικής κατάστασης του χρήστη και την πρόκληση εξάρτησης διαφορετικής φύσης, ψυχικής ή και σωματικής και ποικίλου βαθμού, καθώς και την ανακούφιση των χρονίως πασχόντων από τα συμπτώματα συγκεκριμένης νόσου, για την οποία αυτές κρίνονται ιατρικά επιβεβλημένες ουσίες τεχνητές ή φυσικές που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν εξάρτηση του ατόμου από αυτές.

Τα ναρκωτικα διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα λεγόμενα «ελαφριά» με πιο γνωστή ουσία την κάνναβη (χασίς) και στα λεγόμενα «σκληρά» με πιο γνωστή ουσία την ηρωίνη. Η δεύτερη κατηγορία, ως «σκληρό» ναρκωτικό, εκτός από το αδίκημα της «χρήσης» που τελεί ο δράστης, οδηγεί και σε περαιτέρω παραβατική συμπεριφορά τον χρήστη, όπως στην τέλεση του αδικήματος της κλοπής ή ακόμη και του φόνου αν αντισταθεί το θύμα και όλα αυτά προκειμένου ο χρήστης να εξασφαλίσει την δόση του λόγω της εξάρτησης που έχει υποστεί κυρίως από τα «σκληρά ναρκωτικά». Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι έμποροι και οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών ουσιών, οι οποίοι τα εισάγουν παράνομα στην χώρα ή τα καλλιεργούν με πιο διαδεδομένη την καλλιέργεια της ινδικής κάνναβης και τα διακινούν παράνομα, εισάγοντάς τα σε σχολεία, πανεπιστήμια, στρατόπεδα, αστυνομικά κρατητήρια, σωφρονιστικά καταστήματα, καταστήματα ανηλίκων κάθε κατηγορίας ή τόπους ομαδικής εργασίας ή διαβίωσης ή σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή αναρρωτήρια.

Τα ναρκωτικα αποτελούν την μάστιγα του αιώνα. Καθημερινά, πεθαίνει μεγάλος αριθμός νέων στη χώρα μας από την παράνομη και αλόγιστη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Νόμιμα ναρκωτικα είναι μόνο αυτά τα οποία χορηγούνται ύστερα από συνταγή ιατρού για την καταπολέμηση ιδιαίτερων ιατρικών περιπτώσεων. Ο νομοθέτης μπροστά σ’αυτό το μείζον κοινωνικό πρόβλημα, θέλοντας να αντιμετωπίσει τις ποινικές πτυχές του, εισήγαγε στον ποινικό κώδικα διατάξεις περί ποινικοποίησης των ναρκωτικών τα οποία εισάγονται και διακινούνται παράνομα στην χώρα, θέτοντας ως βασικό έγκλημα την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, την οποία την χαρακτηρίζει ως κακούργημα και τους παραβάτες αυτής, τους τιμωρεί με ποινή κάθειρξης και σωρευτικά με χρηματική ποινή.

Ποιοι τιμωρούνται με ποινή ισόβιας κάθειρξης σύμφωνα με τον νέο νόμο;

Ο νόμος προβλέπει αυστηρότατες ποινές για τους μεγαλέμπορους ναρκωτικών. Με ποινή ισόβιας κάθειρξης, καθώς και με χρηματική ποινή από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ μέχρι ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ τιμωρείται ο δράστης όταν κατ” επάγγελμα χρηματοδοτεί την τέλεση κάποιας πράξης διακίνησης ή κατ” επάγγελμα διακινεί ναρκωτικές ουσίες και το προσδοκώμενο όφελος του δράστη στις ανωτέρω περιπτώσεις υπερβαίνει το ποσό των εβδομήντα πέντε χιλιάδων (75.000) ευρώ.

Απόλυση υπό όρο.

Ο νομοθέτης με τις νέες ρυθμίσεις που θεσπίζει στο νέο κώδικα περί ναρκωτικών, δίνει μεταξύ άλλων ιδιαίτερη έμφαση στην ιατρική αντιμετώπιση των παραβατών με την παρακολούθηση εγκεκριμένων κατά νόμο συμβουλευτικών ή θεραπευτικών προγραμμάτων σωματικής αποτοξίνωσης και την συνακόλουθη, αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με επιτυχία, ευνοϊκή αντιμετώπισή τους από τον δικαστή.

Μια από τις ευεργετικές διατάξεις του νέου νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών επαναφέρει στον καταδικασθέντα το δικαίωμα στην ελευθερία. Ειδικότερα στο άρθρο 35 του ανωτέρω νόμου αναφέρονται μεταξύ άλλων για το σκοπό αυτόν και τα εξής: όποιος έχει καταδικαστεί για εγκλήματα που αναφέρονται στο άρθρο 32 παράγραφος 1 σε στερητική της ελευθερίας ποινή και την εκτίει στη φυλακή, αν παρακολούθησε με επιτυχία εγκεκριμένο κατά νόμο συμβουλευτικό ή θεραπευτικό πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης με ή χωρίς υποκατάστατα και σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης και υπάρχει βεβαίωση από αναγνωρισμένο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης που λειτουργεί εκτός του σωφρονιστικού καταστήματος ότι γίνεται αποδεκτός σε αυτό, μπορεί να απολυθεί με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής και πριν από τη συμπλήρωση του χρόνου που ορίζεται στα άρθρα 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, με τον όρο παρακολούθησης του οικείου προγράμματος και εφόσον έχει εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο τουλάχιστον το ένα πέμπτο (1/5) της ποινής.

«..μπορεί να κριθεί ατιμώρητος…»

Τέλος, όποιος, αποδεδειγμένα είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών και με οποιονδήποτε τρόπο προμηθεύεται ή κατέχει ναρκωτικα, σε ποσότητες που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση, μπορεί να κριθεί ατιμώρητος, εάν το δικαστήριο, εκτιμώντας τις περιστάσεις τέλεσης της πράξης και την προσωπικότητα του δράστη, κρίνει ότι η αξιόποινη πράξη ήταν εντελώς περιστασιακή και δεν είναι πιθανόν να επαναληφθεί.

Related posts

Δέκα βήματα που απομακρύνουν τον κίνδυνο χρήσης

mysite

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ;

mysite

Διακοπή καπνίσματος: Συμβουλές για την πρώτη ημέρα

mysite

Τι Είναι το Έκσταση

mysite

Η ζάχαρη είναι εθιστική όσο και η κοκαΐνη

Αλκοόλ: Ποιοι συνδυασμοί είναι επικίνδυνοι

mysite