Image default
Υγεία

Οι θρεπτικοί σπόροι της παπαρούνας

Μπορεί όσοι γνωρίζετε τους σπόρους της παπαρούνας να θεωρείτε ότι χρησιμοποιούνται μόνο για να διακοσμήσουν διάφορα γλυκά και αρτοσκευάσματα, ή για να προστεθούν στο dressing της σαλάτας.

Οι μικροσκοπικοί αυτοί όμως μαύροι σπόροι αποδεικνύουν ότι τα καλά πράγματα είναι μερικές φορές σε μικρές συσκευασίες.Οι παπαρουνόσποροι δεν έχουν μόνο μια ήπια γεύση που τους καθιστά μια ευπρόσδεκτη προσθήκη σε μια ποικιλία πιάτων, αλλά προσφέρουν και πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Συχνά πασπαλίζονται πάνω από bagels, ψωμιά και κουλούρια, προσθέτοντας μια νόστιμη και τραγανή νότα. Αυτοί οι σπόροι προέρχονται από το λουλούδι της οπιούχας παπαρούνας (που ανήκει στην οικογένεια Papaveraceae), το ίδιο λουλούδι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μορφίνης. Οι παπαρουνόσποροι όμως εξάγονται από τα λοβό και είναι εντελώς ακίνδυνοι. Οι ρίζες τους εντοπίζονται στην αρχαία Αίγυπτο, αλλά μέσω των Αράβων εμπόρων οι σπόροι έγιναν δημοφιλείς στην Περσία και την Ινδία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε χώρες της Ευρώπης όπως τη Γερμανία, την Τουρκία, τη Γαλλία κ.α. Αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι σπόροι της παπαρούνας δεν έχουν μόνο λευκό χρώμα, όπως είναι αυτοί που βρίσκουμε στην Ινδία, αλλά μπορεί να είναι γκρίζοι, μαύροι ακόμη και μπλε απόχρωσης και τους συναντάμε πλέον σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο.
Οφέλη για την υγεία

• Περιέχουν πολλές φυτικές χημικές ενώσεις που έχουν βρεθεί ότι έχουν αντιοξειδωτική δράση

• Η μοναδική αρωματική γεύση τους οφείλεται στα πολλά λιπαρά οξέα και τα βασικά πτητικά έλαια τα οποία αποτελούν περίπου το 50% του καθαρού τους βάρους. Οι σπόροι είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε ελαϊκά και λινελαϊκά οξέα. Το ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό, βοηθά στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και αυξάνει τα επίπεδα καλής HDL στο αίμα. Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βοηθά στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων, ευνοώντας το υγιές προφίλ λιπιδίων στο αίμα.

• Ο εξωτερικός φλοιός των σπόρων της παπαρούνας είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. 100 γραμμάρια ακατέργαστων σπόρων παρέχουν 19,5 g ή 51% των συνιστώμενων ημερήσιων επιπέδων (RDA) ινών. Πολλές από αυτές τις ίνες έχουν μεταβολικά αδρανές περιεχόμενο που βοηθά στην αύξηση του όγκου της τροφής με την απορρόφηση νερού στο πεπτικό σύστημα και ως εκ τούτου, την ελάφρυνση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας.

• Επιπλέον, οι διαιτητικές ίνες δεσμεύουν τα χολικά άλατα (ένα προϊόν της χοληστερόλης) και μειώνουν την επαναπορρόφησή τους στο παχύ έντερο. Συμβάλλουν έτσι σε μια περαιτέρω μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης στο αίμα.

• Είναι πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως η θειαμίνη, το παντοθενικό οξύ, η πυριδοξίνη, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη και το φολικό οξύ. Πολλές από αυτές τις βιταμίνες λειτουργούν ως συμπαράγοντες στο μεταβολισμό του υποστρώματος, ιδιαίτερα του λίπους και των υδατανθράκων μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

• Οι σπόροι παπαρούνας περιέχουν σε ικανοποιητικές ποσότητες ανόργανα στοιχεία όπως σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Ο χαλκός χρησιμοποιείται στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο ψευδάργυρος είναι ένας συμπαράγοντας σε πολλά ένζυμα που ρυθμίζουν την ανάπτυξη, την παραγωγή σπέρματος, την πέψη και τη σύνθεση νουκλεϊκών οξέων. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών που βοηθούν στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί μαγγάνιο ως συμπαράγοντα για το σημαντικό αντιοξειδωτικό ένζυμο, την υπεροξειδική δισμουτάση.

• Οι ξηροί σπόροι παπαρούνας περιέχουν πολύ μικρά επίπεδα αλκαλοειδών του οπίου όπως η μορφίνη, η θεβαΐνη, το κωδιένιο, η παπαβερίνη, κλπ. Όταν καταναλώνονται σε τρόφιμα, αυτές οι ενώσεις παράγουν μια ελάχιστη επίδραση στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Αντίθετα, αυτά τα χημικά έχει βρεθεί ότι έχουν κάποια ευεργετικά αποτελέσματα στο ανθρώπινο σώμα, καταπραΰνοντας την νευρική ευερεθιστότητα και δρώντας ως παυσίπονα. Οι εκχυλίσεις των σπόρων βρίσκουν εφαρμογή σε φαρμακευτικά σκευάσματα και σε πολλά παραδοσιακά φάρμακα για την αντιμετώπιση του βήχα, ως αποχρεμπτικών, κλπ.

• Στην Αγιουρβέδα πιστεύεται ότι τα έλκη στο στόμα μπορούν να προκληθούν λόγω υπερβολικής θερμότητας στο σώμα. Αλλά η κατανάλωση σπόρων παπαρούνας, οι οποίες είναι γνωστό ότι έχουν ψυκτική επίδραση στο σώμα, βοηθά στην ανακούφιση των στοματικών ελκών με φυσικό τρόπο.

• Σε περίπτωση που υποφέρετε από αϋπνία ή κόπωση, το εκχύλισμα γάλακτος από σπόρους παπαρούνας αναμεμιγμένο με ζάχαρη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την καταπολέμηση των προβλημάτων αυτών καθώς οι παπαρουνόσποροι περιέχουν ενώσεις που βοηθούν στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών.

• Το ασβέστιο, μαζί με τον φώσφορο, παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας των οστών. Οι σπόροι παπαρούνας περιέχουν επίσης μαγγάνιο το οποίο είναι γνωστό ότι βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που προστατεύει τα οστά.
• Μια κοινή αιτία του εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος είναι η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου στο σώμα. Η κατανάλωση σπόρων παπαρούνας, που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Πηγή:itrofi.gr

Related posts

Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών

alexpap

 7 συνήθειες που μπορεί να επηρεάζουν και να είναι επιβλαβή για την υγεία της μικροχλωρίδας του εντέρου σας

alexpap

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα ομάδα ιών

mysite

Η οξεία μυελογενής λευχαιμία είναι τουλάχιστον 11 διαφορετικές παθήσεις

mysite

Αυτά είναι τα προϊόντα που ανακαλούνται από τον ΕΟΦ

mysite

Επτά νοσήματα που αρρωσταίνουν την καρδιά

mysite