Image default
Διατροφή

Οι καλύτερες πηγές άπαχων πρωτεϊνών

Οι καλύτερες πηγές άπαχων πρωτεϊνών περιλαμβάνουν τα αυγά, τα ψάρια, το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα, τα φασόλια και ορισμένα συγκεκριμένα μέρη του χοιρινού και του βόειου κρέατος.

Η άπαχη πρωτεΐνη συνιστάται ιδιαιτέρως ως κατάλληλη τροφή επειδή είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και βοηθά στη δημιουργία αισθήματος κορεσμού για αρκετή ώρα αφότου έχει καταναλωθεί. Υπάρχουν βεβαίως αρκετές παραλλαγές σε κάθε πηγή.

Τα αυγά είναι μία από τις πιο γνωστές άπαχες πρωτεΐνες. Eνα αυγό περιέχει περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και είναι χαμηλό σε λιπαρά. Η περιεκτικότητά του σε λίπος μπορεί να μειωθεί ακόμα πιο πολύ αν κανείς διαχωρίσει το ασπράδι από τον κρόκο και καταναλώσει μόνο το πρώτο. Eνα πρωινό γεύμα από ασπράδια αυγού έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, επειδή η πρωτεΐνη βοηθά τον άνθρωπο να μην πεινάει συγκριτικά με άλλα γεύματα που περιέχουν λιγότερη πρωτεΐνη.

Το ψάρι είναι μια άλλη δημοφιλής πηγή άπαχης πρωτεΐνης, που έχει πολλά οφέλη. Ο σολομός, η ρέγκα, ο μπακαλιάρος και ο τόνος περιέχουν γενναιόδωρες ποσότητες πρωτεΐνης. Μια τυπική μερίδα σολομού, για παράδειγμα, έχει περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης. Εκτός από την πρωτεΐνη, πολλά είδη ψαριών περιέχουν τα φιλικά για την καρδιά ακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Πολλοί εμπειρογνώμονες συστήνουν δύο μερίδες την εβδομάδα από τη συγκεκριμένη θετική πηγή πρωτεΐνης.

Κοτόπουλο και γαλοπούλα είναι τόσο χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε πρωτεΐνες κρέατα που προσφέρουν μια ποικιλία μαγειρικών επιλογών. Το στήθος κοτόπουλο κατά μέσο όρο έχει περίπου 30 γραμμάρια άπαχη πρωτεΐνη. Το μπούτι κοτόπουλου και γαλοπούλας είναι επίσης καλές πηγές πρωτεϊνών αλλά δεν είναι τόσο υγιεινές επιλογές όσο το στήθος.

Το χοιρινό συνιστά μια ακόμα εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Μια χοιρινή μπριζόλα γενικά περιέχει περίπου 22 γραμμάρια πρωτεΐνης και μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους. Το χοιρινό φιλέτο είναι μια δημοφιλής επιλογή που έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και παράλληλα είναι πολύ ελαφρύ. Μόλις 120 γρ. χοιρινό φιλέτο έχει κατά μέσο όρο 29 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Ενώ το βόειο κρέας περιέχει πολύ μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, πολλά τμήματά του έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Ορισμένα κομμάτια όπως η μπριζόλα μπορεί να περιέχουν διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης και άλλα μπορεί να περιέχουν διπλάσια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Η καλύτερη πηγή πρωτεϊνών στο βοδινό κρέας είναι το κόντρα. Είναι το τμήμα που χρησιμοποιείται για να γίνουν τα χάμπουργκερ και διάφορα επεξεργασμένα κρέατα. Όπως είναι αντιληπτό, βεβαίως, δεν είναι το πλέον άπαχο τμήμα του συγκεκριμένου κρέατος.

Υπάρχουν, βεβαίως και άλλες πηγές πρωτεϊνών εκτός από τα αυγά και το κρέας. Τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και έρχονται σε μια ευρεία ποικιλία τύπων που χρησιμοποιούνται σε πολλά πιάτα. Φασόλια και ρεβίθια περιέχουν 7-14 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα.
πηγή

Related posts

Πιστοί στη μεσογειακή διατροφή οι Έλληνες αλλά με εμμονή στο κρέας

Ανάλατη αλλά γευστική διατροφή : υπάρχει!

mysite

ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΒΟΗΘΟΥΝ στην απώλεια βάρους

mysite

Τα οφέλη για την υγεία από τις φακές

alexandros

Υγεία: «Κακές» συνήθεις που ίσως σας κάνουν καλό

Σαρακοστή: Οδηγίες σωστής διατροφής ως το Πάσχα

alexpap