Image default
Υγεία

Οι μισοί ρευματοπαθείς έχουν σεξουαλικά προβλήματα

H πρώτη έρευνα που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το Αιγινήτειο και το ΕΛΕΑΝΑ. Το θέμα αφορά περισσότερες από 200 παθήσεις αρθρίτιδας

Φαίνεται πως το σεξ δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση για όσους υποφέρουν από ρευματοπάθειες. Όπως λέει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), Αθανασία Παππά πάνω από τους μισούς Έλληνες ρευματοπαθείς αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα.

Το συμπέρασμα βγαίνει από την ανάλυση στοιχείων από την δεκάχρονη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και από τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα που ξεκίνησε η ΕΛΕΑΝΑ σε συνεργασία με το Αιγινήτειο, μόλις τον προηγούμενο μήνα.

Όπως εξηγεί η κυρία Παππά, το θέμα αφορά περισσότερες από 200 παθήσεις αρθρίτιδας. Η ίδια προσθέτει πως «έχουμε διαπιστώσει ότι οι νοσούντες αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα, ψυχολογικά, αλλά και σωματικά. Σωματικά είναι ο πόνος, η κούραση, η δυσκαμψία, ο περιορισμός των κινήσεων των αρθρώσεων, η ξηρότητα του κόλπου, κλπ. Κι όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα, πάνω από τους μισούς ρευματοπαθείς να έχουν κάποιου είδους σοβαρή δυσκολία στις σεξουαλικές τους σχέσεις. Η σεξουαλική ζωή των ρευματοπαθών δεν είναι κάτι απλό. Ο πόνος χαρακτηρίζει τις ρευματικές παθήσεις, καθιστώντας δύσκολη την ερωτική συνεύρεση. Είναι προβλήματα που δυστυχώς ενίοτε δεν βρίσκουν κατανόηση και όπως συχνά πυκνά αναφέρουν οι ασθενείς δεν γίνεται προσπάθεια να τους συναισθανθεί ο σύντροφος τους».

Αυτό που διαπιστώθηκε επίσης από την έρευνα είναι πως οι νέοι δύσκολα βρίσκουν σύντροφο. Όπως τόνισε η κα Παππά «αυτό που πάντως αξίζει να επισημανθεί από τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ότι στις νεαρές ηλικίες το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο. Οι νέοι αντιμετωπίζουν δυσχέρεια στην εύρεση συντρόφου, λόγω φόβου απόρριψης τους και αιτία είναι το ίδιο το νόσημα. Επίσης δεν μιλάνε τόσο άνετα, όπως κανείς θα περίμενε. Ακόμη διαπιστώνουμε ότι είναι τελείως διαφορετική η έναρξη της σεξουαλικής ζωής για νέους ανθρώπους που μεγάλωσαν από μικροί με ρευματική νόσο, απ ότι για άτομα που ξαφνικά νοσούν σε μεγαλύτερη ηλικία με κάποιο ρευματικό νόσημα».

Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το Αιγινήτειο και το ΕΛΕΑΝΑ. Μάλιστα, όπως είπε η Πρόεδρος του ΕΛΕΑΝΑ «στα δέκα χρόνια λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης (210-8237302) που λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 έως 16:00, έχουμε μαζέψει έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών», μας λέει η κα Παππά. «Σε συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα με το Αιγινήτειο και τον καθηγητή Ψυχιατρικής Νίκο Βαϊδάκη, έχει στηθεί ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο σε πρώτη φάση απευθύνεται στην ηλικιακή ομάδα 18-40 ετών. Το ερωτηματολόγιο έχει δημιουργηθεί από τον κύριο Βαιδάκη και την ομάδα του. Εμείς ως ΕΛΕΑΝΑ τηλεφωνούμε σε αυτές τις ομάδες και συλλέγουμε τις απαντήσεις. Τα επόμενα δύο χρόνια η έρευνα αυτή θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, προκειμένου να μελετηθεί περαιτέρω η σοβαρότητα και η έκταση του προβλήματος». Όπως αναφέρει η κα Παππά, στην Ευρώπη δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής τέτοιου είδους έρευνα. «Υπάρχουν κάποιες σκόρπιες πληροφορίες, κάποια στοιχεία από Σκανδιναβικές χώρες, που όμως δεν δόθηκαν ποτέ προς τα έξω. Αλλά έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, οπότε είμαστε οι μόνοι και οι πρώτοι που ανοίγουμε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα».

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ), οι ρευματοπαθείς στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 3.000.000 (13% του πληθυσμού πάσχει από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από τα σοβαρά Αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα, ενώ 1 στα 1000 παιδιά πάσχει από Νεανική Αρθρίτιδα). Στην Ελλάδα οι Ρευματικές Παθήσεις αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%), ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0% και 17,7% αντίστοιχα). Στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ 1 στους 2 ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσβαση σε Ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

news247.gr

Related posts

Το αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει ένα πραγματικό άγχος για την αύξηση της περιμέτρου της μέσης

alexpap

Σχεδόν τα μισά εμφράγματα είναι «σιωπηλά»

Πόσο ένοχοι είναι οι «κακοί» υδατάνθρακες για τα καρδιαγγειακά επεισόδια;

alexpap

Tαχίνι: Τα θρεπτικά συστατικά, οι θερμίδες και οι τρόποι να το καταναλώσετε

Ραγδαία αύξηση του καρκίνου του στόματος. Τα αίτια

Αυτές είναι οι τροφές που θα έπρεπε να αποφύγεις πριν το σεξ

mysite