Image default
Διατροφή Υγεία

Οι υδατάνθρακες: μέρος της υγιεινής διατροφής

Χωρίς αμφιβολία, ακούτε για τις αρετές μιας δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες, εδώ και πολλά χρόνια. Ομως, σε αντίθεση με τις επικρατούσες πεποιθήσεις, υπάρχουν δύο πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε ή παραβλέπετε.

Αφενός ότι οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες, όπως η δίαιτα Atkins δεν έχουν συνήθως μακροχρόνια αποτελέσματα στην διατήρηση του υγιούς βάρους, αφετέρου πως οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Οι υδατάνθρακες περιέχουν γλυκόζη, ένα από τα πιο βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει. Οι υδατάνθρακες βρίσκονται σε τροφές όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φρούτα και τα αμυλούχα λαχανικά. Το ψωμί και τα ζυμαρικά είναι οι μεγάλοι «παραβάτες» αν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματός σας. Κάθε ιστός και κύτταρο στο σώμα σας από τον εγκέφαλο μέχρι τους μύες σας, τα ζωτικά όργανα και το κεντρικό νευρικό σύστημα, χρειάζονται τη γλυκόζη από τους υδατάνθρακες για να λειτουργήσουν σωστά. Αν περιορίσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες, μπορείτε να επηρεάσετε σοβαρά την υγεία σας.

Οταν δεν χρησιμοποιείται η γλυκόζη από τους υδατάνθρακες, αποθηκεύεται στο ήπαρ και τους μύες. Το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει υδατάνθρακες μιάμιση ημέρας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τρώτε τροφές με υδατάνθρακες κάθε ημέρα, σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να ισχυρίζεται μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, είναι επίσης συχνά υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, οι οποίες, ως γνωστόν βοηθούν στην εντερική υγεία. Μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, μπορεί να μειώσει και την συγκέντρωσή σας κι αυτό σίγουρα είναι κάτι που δεν επιθυμεί κανείς, ιδιαίτερα αν η εργασία του απαιτεί την πλήρη προσοχή του. Παρά τα όσα μπορεί να έχετε ακούσει, οι υδατάνθρακες στην πραγματικότητα σάς βοηθούν να κάψετε λίπος πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι οι πρωτεΐνες, ενώ συνεργάζονται επίσης με την πρωτεΐνη για την επιδιόρθωση των μυών και την τόνωση της ανάπτυξης.

Υπάρχουν τροφές που περιέχουν «ανθυγιεινούς» υδατάνθρακες. Αυτοί είναι επεξεργασμένα τρόφιμα όπως η επιτραπέζια ζάχαρη, τα αναψυκτικά, τα γλυκά, το σιρόπι, οι μαρμελάδες και ο ζελές. Υπάρχουν, ωστόσο και οι απλοί υδατάνθρακες που είναι υγιείς και βρίσκονται στα φρούτα, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι το είδος των υδατανθράκων που πρέπει να προσπαθήσετε να φάτε. Εχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα ζυμαρικά, το πλιγούρι βρώμης, τα αμυλούχα λαχανικά όπως οι πατάτες, το καλαμπόκι, τα φασόλια, οι φακές και τα μπιζέλια. Η διατροφή σας πρέπει να περιλαμβάνει ένα μείγμα από υγιείς απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες.

Οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν το 45%-65% της διατροφής σας, ή περίπου 225-325 γραμμάρια ανά ημέρα. Για να μάθετε πόσους υδατάνθρακες περιέχει το φαγητό σας κοιτάξτε τη συσκευασία και σχεδιάστε τη διατροφή σας σύμφωνα μ’ αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές.

Παρά τα όσα κατά καιρούς λέγονται, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες ενέχει μια ποικιλία κινδύνων για την υγεία, όπως ότι το σώμα παράγει υπερβολικές κετόνες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κακή αναπνοή, αέρια, αδυναμία, ναυτία και ζάλη. Ενας μεγάλος αριθμών κετονών υποχρεώνει επίσης τα νεφρά να εργάζονται σκληρότερα, ενώ αναγκάζει το σώμα να μπει σε «κατάσταση πείνας» (που σημαίνει ότι αποθηκεύει περισσότερο λίπος και επιβραδύνει τον μεταβολισμό για να έχει «καύσιμα» για ενέργεια). Μια άλλη δυσάρεστη παρενέργεια μιας δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες είναι η δυσκοιλιότητα, λόγω έλλειψης φυτικών ινών.

Επίσης, η απώλεια βάρους από μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι απατηλή, επειδή είναι κυρίως απώλεια νερού, καθώς το σώμα αντλεί γλυκόζη από τους μύες. Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα, μια σοβαρή μορφή της αρθρίτιδας.

Οπως, λοιπόν, μπορείτε να δείτε, η εξάλειψη του υδατάνθρακα από τη διατροφή σας μπορεί να κάνει πολύ περισσότερο κακό παρά καλό, τόσο στο στόχο της απώλειας βάρους, όσο και στη γενική υγεία σας.
πηγή

Related posts

Δαμάσκηνο : Οι θρεπτικές αξίες και οι ασθένειες που καταπολεμά

victoria.exnet

8 tips για να αποφύγετε το κρυολόγιμα αυτό τον χειμώνα

victoria.exnet

Πως τα παντζάρια έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία

ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Γιά ποιό λόγο οι φυτικές ίνες είναι κάτι καλό για την υγεία σας

alexpap

Η δίαιτα της σταχτοπούτας και οι επιβλαβείς συνειες για τον οργανισμό

adrianos.exnet

Τα οφέλη των σταφυλιών στην υγεία