Image default
Διατροφή

Οι 5 κορυφαίες υγιεινές τροφές

Μερικές υγιεινές τροφές μοιάζουν να βρίσκονται παντού. Αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες υγιεινές τροφές που τείνουν να είναι παραμελημένες ακόμα κι από εκείνους που θέλουν να τρώνε υγιεινά.

Αυτό συμβαίνει είτε επειδή δεν ξέρουμε πώς να τις μαγειρέψουμε, είτε επειδή δεν διαθέτουν το… γκλάμουρ κάποιων άλλων τροφών που είναι επίσης θρεπτικές, αλλά διαθέτουν και φήμη και εμφάνιση.

Δείτε ποιες είναι οι 5 υγιεινές τροφές που πιθανώς δεν καταναλώνετε συχνά, αλλά θα πρέπει να αρχίσετε να το κάνετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε!

Αποξηραμένα δαμάσκηνα

Είναι μία από τις τροφές που δεν έχει ιδιαίτερη εμφάνιση και τη συνοδεύει ανάλογη φήμη. Ομως, έχουν διπλάσιο κάλιο από τις μπανάνες και είναι αντιοξειδωτικά σε ποσοστό κατά 38% περισσότερο από τα μούρα. Επιπλέον, παρέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένης της πηκτίνης, ενός τύπου διαλυτής ίνας που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Μπορείτε να βάλετε τα αποξηραμένα δαμάσκηνα στη διατροφή σας, ως σνακ και να δώσετε μερικά και στο παιδί σας.

Παντζάρια

Τα τεύτλα περιέχουν φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνη C. Επιπλέον, περιέχουν βητακυανίνη, έναν ισχυρό παράγοντα καταπολέμησης του καρκίνου που έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει ιδιαίτερα στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Περιέχουν, επίσης, αντιοξειδωτικά που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την ολική χοληστερόλη, ενώ αυξάνουν την HDL («καλή» χοληστερόλη).

Για να βάλετε τα παντζάρια στη διατροφή σας, δοκιμάστε να τα μαρινάρετε στον ατμό με φρέσκο χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και φρέσκα βότανα. Χρησιμοποιήστε τα σε σούπες, ή σαλάτες. ′Η απλά προσθέστε κομμάτια παντζάρια στο ταψί σας όταν μαγειρέψετε ψητά λαχανικά (μην τα μαγειρεύετε για πολλή ώρα, δεδομένου ότι η θερμότητα μειώνει την αντικαρκινική τους δράση).

Κολοκύθα

Μια μερίδα κολοκύθας έχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών και είναι γεμάτη με βήτα καροτίνη – ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο και καρδιακές παθήσεις. Η φρέσκια κολοκύθα είναι διαθέσιμη μόνο το φθινόπωρο και το χειμώνα, αλλά μπορείτε να βρείτε εξίσου υγιή κολοκύθα όλες τις εποχές του χρόνου.

Για να βάλετε την κολοκύθα στη διατροφή σας μπορείτε να κόψετε φρέσκιες φλούδες σε κομμάτια και να ψήσετε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ρίξτε μια γενναιόδωρη κουταλιά κολοκύθας σε χτυπητά τηγανητά αυγά. ′Η φτιάξτε μια σούπα από κολοκύθα και ζωμό κοτόπουλου. Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε μια παραδοσιακή κολοκυθόπιτα.

Μελιτζάνα

Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχει βιταμίνες Β1, Β3 και Β6. Επιπλέον, περιέχει χλωρογενικό οξύ – ένα από τα πιο ισχυρά οξέα που μπορείτε να βρείτε σε λαχανικό, να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες – και νασουνίνη, ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τα λιπίδια στα κύτταρα του εγκεφάλου, προλαμβάνει την κυτταρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο και βοηθά στην πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Για να βάλετε τις μελιτζάνες στη διατροφή σας, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι. Μπορείτε να τις φτιάξετε γεμιστές, παπουτσάκια, ψητές, πουρέ, μελιτζανοσαλάτα, ή ακόμα και ως φέτες σε σάντουιτς.

Φασόλια

Αλλο ένα φαγητό, κάθε άλλο παρά… λαμπερό. Αλλά η έρευνα έχει δείξει πως ένα πακέτο φασόλια έχει τεράστια οφέλη για την υγεία. Μπορούν να κάνουν τα πάντα. Από το να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων μέχρι να ρυθμίσουν το σάκχαρο στο αίμα. Επιπλέον είναι «φορτωμένα» με αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Τα ξερά φασόλια είναι τα φθηνότερα, αλλά και τα φασόλια σε κονσέρβα έχουν επίσης θρεπτικά συστατικά αν δεν έχετε πολύ χρόνο.

Μπορείτε να τα φτιάξετε σκέτα, με σαλάτα ζυμαρικών, με τσίλι, ψιλοκομμένες ντομάτες, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά ή ρύζι.
πηγή

Related posts

Υγιεινή διατροφή στα μέτρα σας

mysite

Λούπινο : Το κρέας των φτωχών

adrianos.exnet

Φτιάχτηκε πίτσα 2 χιλιομέτρων στην Καλιφόρνια

mysite

Οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να καταναλώνουμε αυγά

adrianos.exnet

Αυτά τα φαγητά βοηθούν για την πρόληψη του εμφράγματος.

vasilis.exnet

Έρευνα: Πόσοι καφέδες την ημέρα μας προστατεύουν από καρκίνο & καρδιοπάθειες

mysite