Image default
Διατροφή

Ο πιο καλος και υγιεινός τρόπος να ψήσετε το κοτόπουλο

28 Μαρτίου 2021 • Διατροφή

Το να μάθει κανείς να ψήνει το κοτόπουλο μπορεί να μην είναι πυρηνική φυσική, απαιτεί ωστόσο κάποιες συγκεκριμένες δεξιότητες και τη γνώση μερικών μικρών μυστικών.

Το κοτόπουλο μπορεί πολύ εύκολα να καεί και να χάσει τα υγρά του στο εξωτερικό του μέρος και να παραμένει ωμό στο εσωτερικό.

Το κοτόπουλο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές, επειδή αφενός είναι ευέλικτο και εύκολο να το ψήσει κανείς, αφετέρου επειδή είναι εξαιρετικά υγιεινό. Μπορεί κανείς να ψήσει το στήθος, τα μπούτια, τις φτερούγες. Μπορεί να το καταναλώσει ολόκληρο σε φιλέτο, φέτες ή σουβλάκια. Μπορεί να το ψήσει μόνο του ή αναμεμειγμένο με άλλες τροφές. Μπορεί να το μαρινάρει, να το πασπαλίσει ή να το αλείψει με διάφορα μυρωδικά για επιπλέον γεύση.

Προετοιμασία

Αποψύξτε το κοτόπουλο και κρατήστε το στο ψυγείο μέχρις ότου έρθει η ώρα να το μαγειρέψετε. Μην μαρινάρετε ούτε να βάλετε επάνω του διάφορα καρυκεύματα και σάλτσες πριν να έρθει η ώρα να το μαγειρέψετε, γιατί αυτό θα το κάνει να καεί πιο εύκολα. Θα πρέπει να περιμένετε μέχρις ότου το κοτόπουλο είναι σχεδόν έτοιμο, για να βάλετε τις σάλτσες και τα μυρωδικά.

Πριν από το ψήσιμο στη σχάρα βεβαιωθείτε πως η σχάρα σας δεν κολλάει. Αφαιρέστε την και καλύψτε την με ένα ελαφρύ στρώμα λαδιού. Τοποθετήστε ξανά το ράφι στη σχάρα και ετοιμαστείτε να  μαγειρέψετε.

Το ψήσιμο στη σχάρα

Σιγουρευτείτε ότι έχετε βάλει ομοιόμορφα τα κάρβουνα στη σχάρα σας. Αυτό θα βοηθήσει να υπάρχει θερμότητα για να ψήσετε το κοτόπουλό σας ομοιόμορφα. Τοποθετήστε τη σχάρα οπουδήποτε, πάντα σε απόσταση 6 έως 10 εκατοστά πάνω από τα κάρβουνα, ανάλογα με το τι μαγειρεύετε.

Το κοτόπουλο πρέπει να ψήνεται σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά για να παραμένει ζουμερό. Το σιγανό μαγείρεμα λειτουργεί καλύτερα. Το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά θα αφήσει το κοτόπουλό σας απανθρακωμένο απ’ έξω και μισοψημένο μέσα. Μπορείτε να ξεκινήσετε από υψηλή θερμοκρασία αν θέλετε, αλλά το σωστό είναι να το μαγειρέψετε σε μέτρια έως χαμηλή φωτιά.

Διάρκεια ψησίματος

Τα περισσότερα μεγάλα κομμάτια κοτόπουλου μπορεί να χρειαστούν από 30 έως 60 λεπτά για να μαγειρευτούν. Ολόκληρο το κοτόπουλο θα χρειαστεί βεβαίως πολύ περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί απ’ ό,τι όταν είναι χωρισμένο ή λεπτοκομμένο.

Ένα κόλπο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο κρέατος. Το μισοψημένο κοτόπουλο μπορεί να σας δημιουργήσει ιατρικές επιπλοκές και μια αναστάτωση στην κοιλιά. Το παραψημένο κοτόπουλο από την άλλη μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα γεύσης, αλλά και αναστάτωση στη γλώσσα.

Σερβίρισμα

Το ψητό κοτόπουλο θα πρέπει να «καθίσει» για λίγα λεπτά πριν το αφαιρέσετε από τη σχάρα και το σερβίρετε. Όπως συμβαίνει με όλα τα κρέατα, θα πρέπει να κρυώσουν λίγο οι χυμοί του μέσα στη σάρκα. Αν το κόψετε όσο είναι ακόμα καυτό, οι χυμοί του θα χυθούν έξω από το κρέας και θα καταλήξετε με ένα στεγνό κοτόπουλο στο πιάτο σας.
πηγή

Related posts

Τελικά παχαίνει ή όχι η μακαρονάδα

mysite

Η κατανάλωση τομάτας μας προστατεύει από τον καρκίνο

mysite

Ποιες είναι οι εννέα συνήθειες που θα μπορούσαν να βλάψουν το πεπτικό σας σύστημα

alexpap

Υγεία: «Κακές» συνήθεις που ίσως σας κάνουν καλό

Ανακαλύψτε τις παγίδες που μας παχαίνουν την περίοδο της νηστείας

alexpap

Η δίαιτα που συμβάλει στην καλή μνήμη και τη μακροζωία

mysite