Image default
Υγεία

«Παĩς»: Νέα δοκιμασία για την πρώιμη διάγνωση παιδιών με αυτισμό

Μία νέα αναπτυξιακή δοκιμασία εφαρμόζεται στο νοσοκομείο Παίδων «Παναγή
και Αγλαΐας Κυριακού» για την πρώιμη διάγνωση παιδιών με διαταραχές αυτιστικού φάσματος στοχεύοντας να καλύψει το κενό καθυστερημένης ή λανθασμένης διάγνωσης των διαταραχών αυτών – γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πρόγνωση και την εξέλιξη των παιδιών.

Πρόκειται για την Πρότυπη Αναπτυξιακή Δοκιμασία Ανίχνευσης Διαταραχών Επικοινωνίας «παĩς» για παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 4 ετών, η οποία δημιουργήθηκε από τους ειδικούς της Μονάδας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β’ Παιδ/κής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών στο Παίδων «Παναγή και Αγλαΐας Κυριακού» με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής κυρία Λωρέττα Θωμαΐδου.

Σύμφωνα με την ειδικό, οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε η δοκιμασία «παĩς» είναι οι εξής:

α) η αυξανόμενη συχνότητα των Αυτιστικών Διαταραχών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αυτιστικών παιδιών που απευθύνονται σε κρατικές υπηρεσίες ενώ πρόσφατες μελέτες υπολογίζουν τη συχνότητά τους σε 1 στα 100 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι οι Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος είναι πιο συχνές από πολλά άλλα παιδιατρικά νοσήματα όπως π.χ. ο Σακχαρώδης Διαβήτης ή το Σύνδρομο Down γεγονός που τις καθιστά πιεστικό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας.

β) Ο δεύτερος λόγος για τη δημιουργία της δοκιμασίας «παĩς» είναι η έλλειψη σταθμισμένων δοκιμασιών πρώιμης ανίχνευσης διαταραχών αυτιστικού φάσματος στη χώρα μας που δυσκολεύει την έγκαιρη διάγνωσή τους.

γ) Τέλος, ο τρίτος λόγος που καθιστά τη δοκιμασία «παĩς» χρήσιμη είναι η αναγκαιότητα προληπτικού ελέγχου σε μικρές ηλικίες καθόσον υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις πως η Πρώιμη Αναγνώριση και Θεραπευτική Παρέμβαση οδηγούν σε Πλήρη Αποκατάσταση το 30% – 40% των παιδιών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος.

Σε ποια παιδιά απευθύνεται η νέα δοκιμασία «παĩς»

Η αναπτυξιακή δοκιμασία απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 4 ετών που δεν έχουν τις αναμενόμενες για την ηλικία τους επικοινωνιακές δεξιότητες ή που καθυστερούν να μιλήσουν.

Η ειδικός επισημαίνει ότι οι επικοινωνιακές ικανότητες εξελίσσονται και εμπλουτίζονται ποιοτικά και ποσοτικά με ταχύτατο ρυθμό τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, οπότε είναι πιθανό ένα φυσιολογικό παιδί μικρής ηλικίας με αργό ρυθμό εξέλιξης να μην έχει ακόμα κατακτήσει πλήρως τις επικοινωνιακές δεξιότητες για την ηλικία του.

«Τυχόν καθυστέρηση ή διαταραχή της επικοινωνίας δεν αποτελεί βεβαίως πρώιμο σημάδι αυτισμού, ωστόσο η σωστή ανίχνευση επικοινωνιακών διαταραχών τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί σε περίπτωση που υπάρχει αυτισμός, η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει εξαιρετικά το παιδί» λέει η κυρία Θωμαϊδου.

Τι περιλαμβάνει η Αναπτυξιακή Δοκιμασία Επικοινωνίας «παĩς»

Η Πρότυπη Αναπτυξιακή Δοκιμασία Ανίχνευσης Διαταραχών Επικοινωνίας «παĩς» αποτελείται από τρία τμήματα:

Α. Ειδικό ερωτηματολόγιο που απευθύνεται στους γονείς και συμπληρώνεται από τους ίδιους.
Β. Επιλεγμένες ερωτήσεις που θέτει στους γονείς ο εξεταστής με συγκεκριμένο τρόπο και
Γ. Πρακτική δοκιμασία την οποία χορηγεί ο εξεταστής στο παιδί.

Το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει από μια σύνθετη εξίσωση που λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα και των τριών τμημάτων της Αναπτυξιακής Δοκιμασίας Επικοινωνίας «παĩς» καθώς και τη χρονολογική ηλικία του εξεταζόμενου παιδιού.

Η πρωτοτυπία της δοκιμασίας «παĩς» έγκειται

• στην καινοτομία της δομής της,
• στη βαθμολόγησή της ταυτόχρονα από πολλαπλές πηγές και
• στο γεγονός ότι λαμβάνει υπόψη και την ηλικία του εξεταζόμενου παιδιού καθόσον είναι γνωστό ότι η ηλικία αποτελεί συγχυτικό παράγοντα στη διάγνωση των διαταραχών επικοινωνίας στα μικρά παιδιά.

protothema.gr

Related posts

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: τροφές και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βελτιώσουν δραστικά τα συμπτώματα

alexpap

Κατάθλιψη: 10 τρόποι να την καταπολεμήσετε

alexpap

Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό

adrianos.exnet

Δοκιμάστε να πίνετε νερό με κανέλα για αδυνάτισμα

mysite

Δάφνη: Το φυτό που γιατρεύει από φλεβίτιδα μέχρι πονοκεφάλους

mysite

Το βότανο που βοηθά την επούλωση των πληγών

mysite