Image default
Διατροφή

Ποιές είναι οί διατροφικές ανάγκες των ηλικιωμένων

Όταν οι άνθρωποι μεγαλώνουν, οι διατροφικές τους ανάγκες αλλάζουν. Συχνά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έχουν λιγότερη ενέργεια, μειωμένη όρεξη, είναι λιγότερο ενεργά και έχουν μικρότερη κοινωνική αλληλεπίδραση.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μεταβάλλουν τις διατροφικές τους ανάγκες με διάφορους τρόπους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίζουν πώς να διατηρήσουν τη βέλτιστη διατροφική πρόσληψη, για να επιτύχουν την υγεία και τη μακροζωία.

Ανάγκη για ενέργεια

Επειδή τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας χάνουν την κινητικότητά τους σε κάποιο βαθμό και τείνουν να γίνουν λιγότερο ενεργά, οι θερμιδικές τους ανάγκες μειώνονται. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουν μειωμένη όρεξη, μπορεί να είναι δύσκολο να πάρουν από τη διατροφή τους όλα τα θρεπτικά συστατικά που τους είναι απαραίτητα. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό για τα ηλικιωμένα άτομα να καταναλώνουν τροφές που να είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Στην δική τους περίπτωση, λοιπόν, υπάρχει ένα μικρό περιθώριο σε σχέση με τους νεώτερους για πρόσθετα λιπαρά (αρκεί να μην είναι κορεσμένα λίπη), σάκχαρα και αλκοόλ στη διατροφή τους, είτε είναι άνδρες, είτε γυναίκες.

Υδατάνθρακες και φυτικές ίνες

Η μειωμένη κινητικότητα αφορά και τα πεπτικά όργανα, ως εκ τούτου σε έναν ηλικιωμένο αυξάνεται η πιθανότητα δυσκοιλιότητας. Για το λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία η πρόσληψη των φυτικών ινών για έναν ηλικιωμένο. Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 27-40 g φυτικές ίνες. Προκειμένου να καταναλώσουν αρκετές απ’ αυτές θα πρέπει να καταναλώνουν κυρίως δημητριακά ολικής αλέσεως.

Λίπη και πρωτεΐνες

Η υψηλή πρόσληψη λίπους και ιδιαίτερα τα κορεσμένα λίπη μπορεί να επιδεινώσουν ή να συμβάλλουν στην αρθρίτιδα ενός ηλικιωμένου. Επομένως μια δίαιτα με χαμηλότερα λιπαρά και μία μέτρια απώλεια βάρους αν ο ηλικιωμένος είναι υπέρβαρος, μπορεί να ανακουφίσει σε σημαντικό βαθμό από τη δυσφορία σε ό,τι έχει να κάνει με τα αρθριτικά. Ωστόσο, μερικά λίπη είναι χρήσιμα και σχεδόν επιβάλλονται για τους ηλικιωμένους, όπως είναι τα ιχθυέλαια και τα έλαια που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Η πρωτεΐνη είναι επίσης πολύ σημαντική για τους ηλικιωμένους. Παρόλο που δεν χρειάζεται να αυξήσουν την πρόσληψη της πρωτεΐνης σε σχέση με όση κατανάλωναν σε νεότερη ηλικία, εντούτοις δεν θα πρέπει ούτε να τη μειώσουν, καθώς μία επαρκής δόση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας τους.

Νερό

Η ενυδάτωση είναι μία από τις πιο σημαντικές ανάγκες των ηλικιωμένων. Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για το σώμα τους, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις μεταβολικές διαδικασίες, την πέψη των τροφών, τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, τη σωστή πεπτική λειτουργία και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Παλαιότερα, οι άνδρες και οι γυναίκες διέτρεχαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης, λόγω της αύξησης των επιπέδων απώλειας ύδατος, δεδομένου ότι τα νεφρά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά. Ο φόβος της αμνησίας είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο θα πρέπει τα ηλικιωμένα άτομα να καταναλώνουν αρκετό νερό, καθώς το νερό προστατεύει από την εκφύλιση της γνωστικής τους λειτουργίας. Ετσι, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι καλό να πίνουν έξι με οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως.

Βιταμίνες και μέταλλα

Οι συστάσεις ημερήσιας πρόσληψης των περισσότερων βιταμινών και μετάλλων σε γενικές γραμμές δεν αυξάνουν σε ό,τι αφορά τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουν υπόψιν ότι η απορρόφηση των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τυχόν φάρμακα που λαμβάνουν και από τις εκκρίσεις των οξέων του στομάχου, γι’ αυτό και θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τυχόν ελλείψεις. Μετά την ηλικία των 50 ετών οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν την αύξηση του ασβεστίου από 1.000 mg έως 1.200 mg ανά ημέρα για την προστασία από την οστεοπόρωση. Συνιστάται, επίσης, αύξηση της βιταμίνης Β-6 από 1,3 mg έως 1,5 mg για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και από 1,3 mg έως 1,7 mg για τους ηλικιωμένους άνδρες. Καλό είναι επίσης να παρακολουθούν την πρόσληψη της βιταμίνης Ε που είναι πολύ χρήσιμη για την πρόληψη του πόνου στις αρθρώσεις και τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.
πηγή

Related posts

Αυτό είναι το πιο ανθυγιεινό λάδι

mysite

Τρόποι να μειώσουμε την ποσότητα αλατιού πού καταναλώνουμε

alexpap

Ωφέλιμο στην υγεία των παιδιών το σουσάμι

alexpap

Ποια η διαφορά μεταξύ διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών

alexandros

Οι τροφές που ξανανιώνουν το μυαλό – Πώς θα «σβήσετε» 5,8 χρόνια

alexpap

Η κατανάλωση αλατιού σε μεγάλες ποσότητες δημιουργεί αυτά τα προβλήματα…

vasilis.exnet