Image default
Διατροφή

Ποιές ειναι οι αιτίες του εθισμού στη ζάχαρη

Ο εθισμός σας στη ζάχαρη μπορεί να είναι ψυχολογικός και, αν συμβαίνει αυτό, είναι δύσκολο να το ξεπεράσετε. Κάθε φορά που αισθάνεστε ανία, μοναξιά, κατάθλιψη ή νευρικότητα καταφεύγετε σ’ αυτήν.

Και όταν προσπαθείτε να αποφύγετε τη ζάχαρη, κατά τη διάρκεια αυτής της εξάρτησης, μπορεί να αντιμετωπίσετε πονοκεφάλους, κόπωση, λήθαργο κ.λπ.

Αιτίες του εθισμού στη ζάχαρη: Η ζάχαρη διεγείρει την παραγωγή της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης και αυτές οι ορμόνες σάς κάνουν να νοιώθετε χαρούμενοι και ήρεμοι. Ετσι, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αποκτήσετε μεγαλύτερη εξάρτηση από τις συνέπειες της ζάχαρης, καθώς όσο περισσότερη ζάχαρη τρώτε, τόσο περισσότερο παρηγορείστε. Με αποτέλεσμα να φτάσει κάποια στιγμή που δεν μπορείτε πια να ελέγξετε την επιθυμία σας για ζάχαρη.

Δείτε λοιπόν ποιοι είναι οι λόγοι του εθισμού σας στη ζάχαρη και ποιες είναι οι λύσεις για να τους ξεπεράσετε:

1. Ισως καταναλώνετε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Οταν οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες καταναλώνονται, ο εγκέφαλος συνεχίζει να περιμένει περισσότερη ζάχαρη. Η άσκοπη αναμονή προκαλεί πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας πείνα και λαχτάρα για περισσότερη ζάχαρη. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι επίσης γνωστό ότι διεγείρουν άμεσα την απελευθέρωση της ινσουλίνης και της λεπτίνης, ορμόνες που συμμετέχουν στο αίσθημα του κορεσμού και στην αποθήκευση του λίπους με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους.

Λύση: Την επόμενη φορά σκεφτείτε διπλά πριν καταναλώσετε μια τεχνητή γλυκαντική ουσία. Αντί γι’ αυτήν προτιμήστε να φάτε κανονική ζάχαρη, αλλά σε μέτρια ποσότητα. Αντί για δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη στο τσάι σας, δοκιμάστε ένα.

2. Μπορεί να αισθάνεστε κούραση ή ανία. Αν αισθάνεστε κούραση ή ανία, ή δεν έχετε κοιμηθεί καλά, αναζητάτε τη ζάχαρη για μια άμεση έκρηξη ενέργειας, ειδικά αν είναι εύκολα προσβάσιμη. Σας παρέχει επίσης μια ευχάριστη απόσπαση της προσοχής, όσο περιμένετε.

Λύση: Προσπαθήστε να πάρετε το μυαλό σας από εκεί και κάντε κάποια οικιακή εργασία ή άλλη δραστηριότητα ή φάτε ένα φρούτο. Επίσης, αποφύγετε να διατηρείτε στο σπίτι επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι γεμάτα ζάχαρη.

3. Μπορεί να αισθάνεστε κατάθλιψη. Η ζάχαρη βοηθά να ανεβάσετε τη διάθεσή σας. Σας δίνει ευχαρίστηση και σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα όταν έχετε κατάθλιψη, απογοήτευση ή θυμό.

Λύση: Αντί να τρώτε σακχαρούχα τρόφιμα, επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. Φρούτα, ξηροί καρποί, ρεβίθια κ.λπ. είναι κατάλληλα.

4. Περιστασιακά το παρακάνετε με τη ζάχαρη. Μπορεί να έχετε ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκά και εξαιτίας του γεγονότος αυτού δεν μπορείτε να ελέγξετε τις επιθυμίες σας για ζάχαρη. Ομως, ο εθισμός στη ζάχαρη ενδέχεται να επιδεινώσει την υγεία σας και να καταστρέψει το σώμα σας.

Λύση: Αντί να τρώτε τροφές υπερφορτωμένες με ζάχαρη, δοκιμάστε να φάτε φρούτα, στραγάλια ή φιστίκια. ΄Η προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή σας από τη ζάχαρη, κάνοντας κάποια δραστηριότητα που θα απασχολήσει το μυαλό σας.

5. Μπορεί να «πεθαίνετε» από την πείνα. Η πολύ μεγάλη αναμονή ανάμεσα στα γεύματα μπορεί να σας κάνει να… λιμοκτονήσετε και αυτό τελικά οδηγεί στην κατανάλωση σακχαρούχων τροφών για άμεση ικανοποίηση.

Λύση: Mην αφήνετε τον εαυτό σας να πεινάει. Εχετε οπωσδήποτε τρία μεγάλα γεύματα και ενδιάμεσα κάποια σνακ. Με μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή με σταθερά γεύματα και σνακ μπορείτε να ελέγχετε πολύ καλύτερα το σάκχαρό σας και την επιθυμία σας για γλυκά.
πηγή

Related posts

5 καρκινογόνοι κίνδυνοι στην καθημερινή μας διατροφή

mysite

Αχλάδια: επωφεληθείτε από τα πολλά οφέλη που παρέχουν στην υγεία σας

alexpap

Πατάτες: οφέλη και ανησυχίες απο την κατανάλωση τους

alexpap

Η υπετροφή της νεότητας

mysite

Οι τροφές που μας δίνουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε

victoria.exnet

Δροσιστικά ποτά για όταν είμαστε σε δίαιτα