Image default
Διατροφή

Ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να αυξήσετε την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών

Το να ακολουθεί κανείς μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει, ωστόσο δεν πρόκειται να τον βοηθήσει και πολύ αν ο οργανισμός του δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Ακόμα κι αν καταναλώνετε τα σωστά τρόφιμα, υπάρχουν μερικά φαινομενικά αθώα πράγματα που μπορεί να κάνετε σε καθημερινή βάση και τα οποία θα μπορούσαν να σάς οδηγήσουν σε δυσαπορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Ποια μπορεί να είναι αυτά; Το να καταβροχθίσετε ας πούμε ένα σάντουιτς (κι ας είναι ένα υγιεινό σάντουιτς γαλοπούλας…) ανάμεσα σε δύο γεύματα, ή να πιείτε τον καφέ σας μαζί με τα γεύματα, το να σάς αγχώνει πολύ η δουλειά σας, ή να τρώτε τρόφιμα στα οποία γνωρίζετε πως έχετε δυσανεξία, όπως η γλουτένη, η λακτόζη κ.λπ.

Η έρευνα έχει διαπιστώσει πως η δυσαπορρόφηση θρεπτικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά καταστάσεων που κάθε άλλο παρά είναι ευχάριστες, όπως η διάρροια, η αναιμία (γνωστή και ως έλλειψη σιδήρου), η οστεοπενία (χαμηλή πυκνότητα των οστών) και ο υποσιτισμός.

Πώς, όμως, θα διασφαλίσετε πως μπορείτε να αντλήσετε όλα τα διατροφικά οφέλη από την διατροφή που ακολουθείτε;

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να αυξήσετε την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών:

1. Τα «καλά» βακτήρια

Δεν είναι όλα τα βακτήρια κακά. Τα προβιοτικά, τα φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια, μπορούν να βοηθήσουν τα έντερά σας να παραμείνουν υγιή, βοηθούν επίσης στη σωστή πέψη της τροφής (και κατά συνέπεια στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών) και μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αν τρώτε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, μπορείτε να βοηθήσετε το έντερό σας να εξισορροπήσει τα κακά βακτήρια, ενώ παράλληλα θα βοηθήσετε το πεπτικό σας σύστημα σε περιόδους στρες. Το καλύτερο της υπόθεσης είναι πως τα προβιοτικά δεν χρειάζεται να… ψάξετε για να τα βρείτε, αφού υπάρχουν σε πολλές τροφές που ήδη καταναλώνετε, όπως το γιαούρτι, τα μαλακά τυριά, το προζύμι του ψωμιού ή τα ξινά τουρσιά (όταν έχουν υποστεί ζύμωση). Αν καταναλώνετε αυτές τις τροφές παίρνετε ήδη προβιοτικά. Αν όχι, καιρός να τις καταναλώσετε.

2. Μασήστε καλά το φαγητό σας

Είναι πολύ πιθανό η μητέρα σας όταν ήσασταν παιδί να σας έλεγε πως πρέπει να μασάτε καλά το φαγητό σας. Είναι μια σοφή συμβουλή και τα οφέλη της εκτείνονται πέρα από την ενίσχυση της απόλαυσης του γεύματος που καταναλώνετε. Το σωστό μάσημα θα δώσει στο σώμα σας την ευκαιρία για περαιτέρω διάσπαση των τροφών, ώστε το πεπτικό σας σύστημα να μπορέσει να κάνει σωστά τη δουλειά του. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Αϊόβα διαπίστωσε ακριβώς αυτό: Oι συμμετέχοντες που μασούσαν 40 φορές πριν καταπιούν ένα κομμάτι πίτσα, απορρόφησαν περισσότερες θρεπτικές ουσίες, επειδή το φαγητό ήταν κατανεμημένο σε μικρότερα σωματίδια. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, τα συγκεκριμένα άτομα χόρτασαν περισσότερο από τους συμμετέχοντες που μάσησαν την πίτσα μέχρι 15 φορές. Λιγότερες θερμίδες, περισσότερα θρεπτικά συστατικά; Ακούγεται μια χαρά!

Δύο ακόμα σημαντικοί κανόνες: Αποφύγετε (όσο είναι δυνατόν…) το άγχος και μην τρώτε στο δρόμο. Η πέψη λειτουργεί καλύτερα όταν είμαστε χαλαροί. Αν η λειτουργία της διακυβεύεται κάθε λίγο και λιγάκι από καταστάσεις στρες ή φαγητό στο… πόδι, η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών δεν είναι τόσο καλή όσο θα θέλατε.

3. Καταναλώστε έξυπνα

Οταν πρόκειται για την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, τότε έχει σημασία τόσο το τι θα φάτε όσο και το πότε θα φάτε. Η κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών με το γεύμα σας ή το πρωί μαζί με κάποιο συμπλήρωμα πολυβιταμινών, μπορεί να σας αναγκάσει να αποβάλλετε παρά να απορροφήσετε ζωτικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να εγκαταλείψετε τον καφέ σας. Απλά το καλύτερο είναι να τον πιείτε χωριστά από τα γεύματα ή τα συμπληρώματά σας.

Η ευαισθησία που μπορεί να έχετε σε κάποια τρόφιμα, μπορεί να είναι μία ακόμα νάρκη στην προσπάθειά σας να απορροφήσετε τα θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν όλων των ειδών τα πεπτικά «τεχνάσματα» που οδηγούν σε ένα μόνο πράγμα: Nα αποβάλλουν από το σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά αντί να τα διατηρήσουν σ’ αυτό. Μερικά κοινά ερεθιστικά είναι η γλουτένη, η σόγια, το καλαμπόκι και τα γαλακτοκομικά. Εάν γνωρίζετε ποιος είναι ο ένοχος στην περίπτωσή σας, τότε απλά εξαιρέστε τον από τη διατροφή σας. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό ή τον διατροφολόγο σας και να κάνετε μια εξέταση αίματος για να δείτε σε ποιες αλλεργίες τροφίμων είστε ευαίσθητοι.

Μακράν ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε πως έχετε πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε είναι απλά να επιστρέψετε πίσω στα βασικά. Εάν μια τροφή δεν προέρχεται από τη φύση, όπως ας πούμε οτιδήποτε βρίσκεται μέσα σε συσκευασία ή εάν τσιμπάτε εδώ κι εκεί λίγο πριν πέσετε για ύπνο, ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε τη διατροφή σας. Φάτε ό,τι βρίσκεται όσο πιο κοντά στη φύση γίνεται, ενσωματώστε στη διατροφή σας υψηλής ποιότητας συστατικά, τραφείτε με φρούτα, λαχανικά, άγρια ψάρια, δημητριακά, όσπρια και άπαχα κρέατα. Αυτό θα κρατήσει την πέψη σας σε υψηλό επίπεδο και την υγεία σας στο αποκορύφωμά της.
πηγή

Related posts

Πέντε χορταστικές τροφές που δεν παχαίνουν

mysite

Επτά κινήσεις που θωρακίζουν το πεπτικό σύστημα – Τα τρόφιμα που βοηθούν

alexpap

Κετογονική δίαιτα : 5 συμβουλές που πρέπει να προσέξεις

mysite

Οι υδατάνθρακες αποτελούν μια ζωτικής σημασίας πηγή θρεπτικών συστατικών

alexpap

5 λόγοι για να εντάξετε το φαγόπυρο στη διατροφή σας

Πώς η κατανάλωση σκόρδου βοηθάει εσένα και τους γύρω σου να μην κολλήσετε κορονοϊό

alexandros