Image default
Διατροφή Υγεία

Ποια η διαφορά μεταξύ διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών

Υπάρχουν δύο διαφορετικές τάξεις ή ομάδες των διαιτητικών ινών που απαιτούνται ως μέρος του κάθε προγράμματος υγιεινής διατροφής: Είναι οι διαλυτές και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Η διαλυτή ίνα διαλύεται στο νερό και χρησιμοποιείται από το σώμα για να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης και να διασφαλίσει πως το πέρασμα των τροφίμων μέσω της πεπτικής οδού γίνεται με τη σωστή ταχύτητα.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες απορροφούν υγρά και βοηθούν να διατηρηθεί καθαρό το πεπτικό σύστημα. Μολονότι είναι κάπως διαφορετικές ως προς τη φύση τους, συμβάλλουν αμφότερες σημαντικά στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, γεγονός που καθιστά την τακτική κατανάλωση τροφών που τις εμπεριέχουν αποτελεσματικό σχέδιο διατροφής.

Οι διαλυτές ίνες που διαλύονται στο νερό μπορούν να βρεθούν στα περισσότερα είδη φρούτων. Επειδή απορροφώνται εύκολα στο σώμα μπορούν να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες θα μετατραπούν σε ένα είδος ζελέ στην πεπτική οδό που εργάζεται για να κρατήσει το ρυθμό που περνούν οι τροφές μέσω του συστήματος, ώστε αυτός να μην είναι πολύ γρήγορος. Ετσι επιτρέπει στα θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από τις τροφές να απορροφηθούν από τον οργανισμό προτού αποβληθεί το μεγαλύτερο μέρος τους. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης, που μπορεί έμμεσα να προωθήσει ένα υγιέστερο καρδιαγγειακό σύστημα.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες από την άλλη, δεν θα διαλυθούν στα υγρά και έτσι πληρούν ένα άλλο σημαντικό καθήκον: Βοηθούν το πεπτικό σύστημα να απαλλαγεί από οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει απόφραξη. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες απορροφούν υγρά και βοηθούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας μετάβασης της τροφής μέσα από το σύστημα, «ξύνοντας» παράλληλα τα εσωτερικά τοιχώματα της πεπτικής οδού ώστε να παραμένουν καθαρά. Τα λαχανικά είναι μια εξαιρετική πηγή αδιάλυτων φυτικών ινών και η διατροφή τέτοιου τύπου ινών κάθε ημέρα θα βοηθήσει στην ορθή λειτουργία του συστήματος.

Τόσο οι διαλυτές, όσο και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι απαραίτητες ως μέρος της καθημερινής διατροφής, επειδή κάθε τύπος παρέχει συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, αμφότερες εργάζονται ώστε να διατηρηθεί η καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και αυτό όπως είναι λογικό έχει τεράστια επίδραση στη γενική υγεία. Η διατήρηση μιας σταθερής ισορροπίας μεταξύ του ποσού του κάθε τύπου φυτικών ινών στο πρόγραμμα της διατροφής μας, οδηγεί σε πιο αποτελεσματική απορρόφηση των βιταμινών και των θρεπτικών συστατικών. Βοηθούν, έτσι, στην πρόληψη πολλών συχνών παθήσεων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία.
πηγή

Related posts

Οι επιπτώσεις στον οργανισμό σου αν κοιμάσαι με νεύρα

mysite

Τα οφέλη του βασιλικού πολτού

mysite

Δυσανεξία στη λακτόζη: Αιτίες και θεραπεία για καλύτερη ποιότητα ζωής

mysite

Το δέντρο μορίνγκα αντιμετωπίζει 5 τύπους καρκίνου

mysite

Καφές και τσάι σύμμαχοι κατά της αρρυθμίας της καρδιάς.

vasilis.exnet

Πως να κάνετε το ψήσιμο του κρέατος πιο υγιεινό.

vasilis.exnet