Image default
Διατροφή

Ποιες τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά τρόφιμα που, όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην πρόληψη των ασθενειών.

Αυτά είναι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όσα περιλαμβάνουν τις βιταμίνες C και Ε, καθώς και βήτα-καροτένιο, που εμπίπτει στην ευρύτερη κατηγορία των καροτενοειδών. Αλλες θρεπτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό περιλαμβάνουν ψευδάργυρο και σελήνιο.

Οι καλύτερες πηγές αυτών των βιταμινών και ανόργανων συστατικών περιλαμβάνουν τυπικά τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και ορισμένες πηγές πρωτεϊνών, όπως τα ψάρια, τον τόνο ή διαφορετικές ποικιλίες των καρυδιών.

Είναι καλύτερο να μην περιμένετε μέχρι να αρρωστήσετε για να αρχίσετε να τρώτε τροφές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή όσο το δυνατόν περισσότερο κάθε μέρα, που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, και πρωτεΐνες. Αυτό θα βοηθήσει να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσετε τις πιθανότητες να αρρωστήσετε.

Αν αρρωστήσετε, συνεχίζοντας να τρώτε υγιεινά, θα βοηθήσετε να μειωθεί η διάρκεια και η ένταση της ασθένειας. Αν τρώτε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά δεν κάνετε καλό μόνο στο ανοσοποιητικό σας σύστημα, αλλά βοηθάτε στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Είναι επίσης καλές για το δέρμα και τη γενική ευημερία.

Ορισμένα τρόφιμα για το ανοσοποιητικό σύστημα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συχνά αποκαλούνται  «σούπερ τροφές». Αυτές περιλαμβάνουν τα φρούτα, όπως τα βατόμουρα και τα πορτοκάλια, ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ή γενικότερα τα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οποιαδήποτε φρούτα ή λαχανικά καταναλώσετε, είναι ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ενας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να επιλέξετε τα πιο πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά για να πάρετε θρεπτικά οφέλη.

Φυσικά, τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι τα μόνα τρόφιμα για το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ψευδάργυρος που βρίσκεται σε πολλές διαφορετικές πηγές πρωτεΐνης όπως κρέας, ψάρι, φασόλια και ξηρούς καρπούς, δίνει εξαιρετική ώθηση στο ανοσοποιητικό. Το σελήνιο βρίσκεται συχνά σε αυτές τις πηγές, καθώς και ορισμένα προϊόντα δημητριακών είναι εμπλουτισμένα με σελήνιο. Ο καλύτερος τρόπος είναι γενικά να φάει κανείς μια όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη διατροφή και να αναζητήσει τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών, καθώς και άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

Διαβάστε ενδεικτικά ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού:

Γιαούρτι. Το γιαούρτι θεωρείται ενισχυτικό του ανοσοποιητικού. Είναι ένα υγιεινό σνακ που πολλοί άνθρωποι το συμπεριλαμβάνουν στην καθημερινή διατροφή τους. Περιέχει «καλά» βακτήρια, τα προβιοτικά, που το σώμα σας χρησιμοποιεί για να προστατεύσει τον εαυτό του από τις λοιμώξεις και τα επιβλαβή βακτήρια. Το γιαούρτι αυξάνει τα λευκά αιμοσφαίρια, βελτιώνοντας την απόκριση από το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Μανιτάρια. Εάν σκέφτεστε να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, προσθέστε μανιτάρια στη λίστα σας. Είναι μια σημαντική πηγή ψευδαργύρου. Η κατανάλωση μανιταριών θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Σκόρδο. Το σκόρδο είναι γνωστό πως ενισχύει το ανοσοποιητικό. Το σκόρδο έχει μια μακρά ιστορία χρήσης στο συγκεκριμένο τομέα, λόγω των αντισηπτικών, αντιμυκητιασικών και θρεπτικών του ιδιοτήτων. Είναι ένα φυσικό αποτοξινωτικό που προστατεύει από βακτήρια και ιικές μολύνσεις, χωρίς καμία από τις παρενέργειες που σχετίζονται με τα αντιβιοτικά.

Τσάι. Το πράσινο ή μαύρο τσάι, είναι εξίσου «φορτωμένα» με πολυφαινόλες που μάχονται την ασθένεια. Περιέχουν επίσης φλαβονοειδή, τα αντιοξειδωτικά που εξολοθρεύουν τις ελεύθερες ρίζες.

Μπρόκολο. Δεν είναι μόνο σούπερ τροφή, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι τονώνει το ανοσοποιητικό. Εχει βιταμίνες Α και C και γλουταθειόνη. Προσθέστε λίγο τυρί με χαμηλά λιπαρά και έχετε μαζί με το μπρόκολο ένα πιάτο που εκτοξεύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Κανέλα. Η κανέλα είναι ένα αντι-ιικό, αντιμυκητιασικό και αντι-βακτηριακό «εργαλείο» που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και παλεύει τα παθογόνα που προκαλούν ασθένειες. Είναι επίσης εξαιρετικά ευέλικτη για να την προσθέσετε στη διατροφή σας.

Η διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος δεν είναι πυρηνική φυσική. Μπορείτε να απολαύσετε μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και να προστατεύσετε παράλληλα τον οργανισμό σας από τις ασθένειες.
πηγή

Related posts

ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν το υιοθετήσεις στη διατροφή σου

mysite

Βάλτε κανέλα στην διατροφή σας και… δροσιστείτε!

mysite

Συμβουλές υπαλλήλων για το τι πρέπει να προσέχετε στις ταβέρνες

mysite

Κινόα – Το μυστικό της μακροζωίας;

mysite

Το φρούτο που μας γεμίζει βιταμίνες

mysite

11 superfoods που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου αμέσως

mysite