Image default
Διατροφή

Ποιο είδος σοκολάτας είναι το πιο ωφέλιμο

Αν και κάποτε εθεωρείτο αμαρτία, σήμερα το να συμπεριλάβει κανείς τη σοκολάτα στο διαιτολόγιό του είναι must στο δρόμο για μια υγιεινή διατροφή, αρκεί βεβαίως να γνωρίζει πώς να επιλέξει το σωστό είδος.

Για τη βέλτιστη ωφέλεια για την υγεία, θα πρέπει να παραιτηθείτε ολοκληρωτικά από τη σοκολάτα γάλακτος και να επιλέξετε τη μαύρη σοκολάτα. Ομως κι αυτή ακόμα έχει διαβαθμίσεις. Μια μπάρα σοκολάτας με υψηλότερο ποσοστό σε στερεά κακάο είναι πιο υγιής, καθώς περιέχει περισσότερα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των υγιεινών αντιοξειδωτικών και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Οι διαφορετικοί τύποι σοκολάτας διαφέρουν στα επίπεδα σακχάρου τους και οι υγιείς σοκολάτες, που είναι οι μέτριες ή πολύ σκούρες σοκολάτες, προσφέρουν μια εναλλακτική λύση χαμηλού σακχάρου συγκριτικά με τη σοκολάτα γάλακτος. Ο έλεγχος της πρόσληψης σακχάρου σας βοηθά να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και της παχυσαρκίας. Η πολύ σκούρα σοκολάτα, αυτή δηλαδή που περιέχει από 70% έως 85% στερεά κακάο, περιέχει μόλις 6,7% γραμμάρια ζάχαρης, ενώ η μέτρια σκούρα σοκολάτα που περιέχει 60%-69% στερεά κακάο έχει 10,3 γραμμάρια ζάχαρης. Και οι δύο, τα πάνε σίγουρα πολύ καλύτερα από τη σοκολάτα γάλακτος που έχει 14,4 γραμμάρια ζάχαρης ανά 30 γραμμάρια, δηλαδή ανά μερίδα σοκολάτας. Προτιμήστε, λοιπόν, τη σούπερ μαύρη σοκολάτα για να μείνετε πιο εύκολα στα πλαίσια των ορίων της ημερήσιας πρόσληψης σακχάρου που είναι 36 γραμμάρια για τους άνδρες και 24 γραμμάρια για τις γυναίκες σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Φυτικές ίνες
Σε γενικές γραμμές, όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα τόσο υψηλότερη περιεκτικότητα έχει σε φυτικές ίνες. Αυτό συμβαίνει γιατί τα στερεά κακάο που αυξάνουν όσο σκουραίνει η σοκολάτα, είναι φυσικά πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και θα μπορούσαν επίσης να σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε πιο εύκολα μια διατροφή ελεγχόμενων θερμίδων και να αισθάνεστε πιο χορτάτοι με το γεύμα σας. Μια μερίδα (περίπου 30 γρ.) πολύ σκούρα σοκολάτα, περιέχει 3,1 γραμμάρια φυτικών ινών, ένα σημαντικό τμήμα από τα 25 γραμμάρια που χρειάζονται καθημερινά οι γυναίκες και τα 38 γραμμάρια που χρειάζονται καθημερινά οι άνδρες. Τα αντίστοιχα 30 γραμμάρια μιας μέσης μαύρης σοκολάτας περιέχουν 2,2 γραμμάρια φυτικών ινών.

Χαλκός και μαγνήσιο
Οι πιο σκούρες σοκολάτες προσφέρουν, επίσης, περισσότερα οφέλη για την υγεία λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε μέταλλα, ειδικά σε χαλκό και μαγνήσιο. Ο χαλκός και το μαγνήσιο στη διατροφή σας ενεργοποιούν τα ένζυμα που απαιτούνται για τη λειτουργία των ιστών. Ο χαλκός, επίσης, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ενώ το μαγνήσιο βοηθά τα κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους. Περίπου 30 γραμμάρια (1 μερίδα) πολύ σκούρας σοκολάτας μπορεί να υπερηφανεύεται πως περιέχει τον εντυπωσιακό αριθμό των 484 mg χαλκού και 64 mg μαγνησίου. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει το 20% και το 15% των ημερήσιων αναγκών μαγνησίου για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα, καθώς και το 55% της ημερήσιας ανάγκης χαλκού για τους ενήλικες. Η μέτρια σκούρα σοκολάτα έχει στα 30 γραμμάρια της μερίδας 349 mg χαλκού και 49 mg μαγνησίου.

Ευεργετικές πολυφαινόλες
Αναζητήστε την όσο το δυνατόν πιο σκούρα σοκολάτα για την υψηλότερη δόση των ευεργετικών πολυφαινολών. Αυτές οι χημικές ουσίες βοηθούν να μειωθεί η οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, που είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και επίσης βοηθά στην προστασία από τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Συμβάλλει ακόμα στη βελτίωση της ροής του αίματος και θα μπορούσε να ωφελήσει ακόμα και την ψυχική υγεία με την ενίσχυση της σεροτονίνης της χημικής ουσίας του εγκεφάλου που δημιουργεί καλή διάθεση. Παρόλο που οι πιο σκούρες σοκολάτες έχουν περισσότερες πολυφαινόλες, κάθε μαύρη σοκολάτα είναι προτιμότερη από τη σοκολάτα γάλακτος. Το γάλα δεσμεύεται με τις πολυφαινόλες της σοκολάτας και τις εμποδίζει να λειτουργούν σωστά, όπως αναφέρει μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. Καλό είναι, επίσης, να αποφεύγετε να πίνετε γάλα όταν τρώτε σοκολάτα, αν θέλετε να πάρετε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία σας.

Πηγή:healthynews.gr

Related posts

Τα επιτρεπτά όρια κατανάλωσης ζάχαρης και οι ” τροφές – παγίδες “

adrianos.exnet

Χυμός σέλινου – 30 tips για τη σωστή διαχείρισή του

alexpap

6 διαιτητικοί μύθοι

alexpap

Η διατροφική αξία βγαίνει από το… αυγό της!

mysite

Καταναλώνοντας αυτούς τους ξηρούς καρπούς θα μειώσετε το ζάχαρο σας.

vasilis.exnet

Διατροφή για αδυνάτισμα: 9 σνακ που συνιστούν οι διατροφολόγοι

mysite