Image default
Υγεία

Πως θα καταπολεμήσετε τους πόνους της σπαστικής κωλίτιδας

Η σπαστική κολίτιδα είναι η πιο συχνή πάθηση του πεπτικού συστήματος και ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπων και ιδιαίτερα γυναίκες. Είναι μια καλοήθης πάθηση που οφείλεται σε σπασμούς και γενικά σε ασυνήθιστες κινήσεις που κάνει το έντερο.

Συμπτώματα

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της σπαστικής κολίτιδας είναι τα ξαφνικά φουσκώματα της κοιλιάς που σχεδόν πάντα συνοδεύονται από πόνους που εντοπίζονται στο αριστερό ή δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς.

Οι πόνοι μπορεί σπανιότερα να εντοπίζονται στο κέντρο ή να πιάνουν όλη την κοιλιά και συχνά ανακουφίζονται με την αποβολή αερίων. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως συνοδεύουν και διαταραχές των κενώσεων που παίρνουν τη μορφή της δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας.

Επίσης το άτομο μπορεί να παρατηρήσει βλέννα στις κενώσεις του.

Αίτια

Τα ακριβή αίτια που προκαλούν τους σπασμούς του παχέος εντέρου δεν είναι γνωστά. Είναι σίγουρο ότι πρόκειται για λειτουργική διαταραχή και όχι για οργανική βλάβη του εντέρου.

Πρωταρχικό ρόλο παίζει το στρες, καθώς τα περισσότερα άτομα αναφέρουν ότι οι κρίσεις προκαλούνται σε κατάσταση πίεσης. Αντίθετα με ότι πιστευόταν παλιά, οι τροφές δεν έχουν αιτιολογική συσχέτιση με τη νόσο, γι’ αυτό και δεν συνιστώνται αυστηρές δίαιτες. Εξαίρεση αποτελούν όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Αντιμετώπιση

Αποφεύγετε τροφές που αποδεδειγμένα σας προκαλούν ή σας χειροτερεύουν τα συμπτώματα. Οι τροφές αυτές δεν είναι ίδιες για όλους τους ασθενείς. Μερικές από τις πιο γνωστές ερεθιστικές τροφές είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο καφές και το τσάι.

Αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση «υγιεινών τροφών» που περιέχουν στάρι ολικής αλέσεως ή σκευάσματα με πίτουρο (τα γνωστά bran).

Βάλτε στο διατροφικό σας πρόγραμμα φρούτα και λαχανικά.

Προσπαθήστε να αποφεύγετε το στρες και να χαλαρώνετε.

Πίνετε άφθονα υγρά αλλά αποφεύγετε τα ανθρακούχα ποτά.

Προσπαθήστε να μην καπνίζετε, καθώς η νικοτίνη προκαλεί σπασμό του εντέρου με αποτέλεσμα εντονότερους πόνους και δυσφορία.

pronews.gr

Related posts

Κρυολόγημα: Γιατί μειώνεται η όρεξη, όταν αρρωσταίνουμε

alexpap

9 πράγματα που οφείλετε να γνωρίζετε πριν αρχίσετε δίαιτα

alexpap

Τριγλυκερίδια: Ρίξτε τα χαμηλά με δυο κινήσεις

alexpap

Γιατί το ρύζι είναι ένα επικίνδυνο τρόφιμο

mysite

Περιορισμένος ύπνος – αυξημένος κίνδυνος κρυολογήματος

mysite

Ανοσοκύτταρα σε διπλό ρόλο: «Φύλακες» της ψυχικής υγείας

alexpap