Image default
Υγεία

Πώς η φύση και το πράσινο μας βοηθούν να κόψουμε το κάπνισμα;

Πώς η φύση και το πράσινο μας βοηθούν να κόψουμε το κάπνισμα;

H προσπάθεια να κόψει κάποιος το κάπνισμα δεν είναι εύκολη και σίγουρα απαιτεί ατσάλινη θέληση για να αποφεύγονται  οι παλινδρομήσεις. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία από μια πρόσφατη βρετανο-αυστριακή επιστημονική μελέτη, οι άνθρωποι που ζουν σε γειτονιές με πολύ πράσινο έχουν έναν σημαντικό σύμμαχο απέναντι στην εξάρτηση από τη νικοτίνη: τη φύση.

Όσοι ζουν κοντά σε ένα ήρεμο περιβάλλον που δεν χαρακτηρίζεται μόνο από το τσιμέντο και τον θόρυβο,  έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να καπνίσουν και είναι πιθανότερο να κόψουν τελείως το τσιγάρο.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Πλίμουθ, του Έξετερ και της Βιέννης, με επικεφαλής την ψυχολόγο Λίαν Μάρτιν του πρώτου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Κοινωνικής Ιατρικής «Social Science & Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 8.000 ενήλικες, από τους οποίους το 19% ήταν νυν καπνιστές, ενώ το 45% κάπνιζαν τακτικά για κάποιο χρονικό διάστημα στο παρελθόν. Ποια είναι όμως η επίδραση του πράσινου στους καπνιστές;

H ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως όσοι ζούσαν σε περιοχές με μεγάλη αναλογία χώρων πρασίνου ήταν κατά μέσο όρο 20% λιγότερο πιθανό να είναι τωρινοί καπνιστές, σε σχέση με όσους ζούσαν σε γειτονιές με λιγοστό πράσινο. Παράλληλα, μεταξύ όσων ήταν πρώην καπνιστές, εκείνοι που ζούσαν σε πράσινες περιοχές ήταν 12% πιθανότερο να το έχουν κόψει οριστικά. Αυτό ισχύει άσχετα με την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των ανθρώπων.

Τα συμπεράσματα δεν προκαλούν μεγάλη έκπληξη καθώς και άλλες, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει τη συσχέτιση της ζωής κοντά στη φύση με την μικρότερη ροπή προς βλαβερές συνήθειες, καθώς έχει καταγραφεί ότι όταν ζει κανείς σε μέρη με πολύ πράσινο, υιοθετεί καλύτερες διατροφικές συνήθειες που δεν περιλαμβάνουν κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή ανθυγιεινή διατροφή. Τέλος, είναι εξακριβωμένο πως οι άνθρωποι που επισκέπτονται συχνά τους κοντινούς χώρους πρασίνου έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, και κυρίως μειωμένα επίπεδα στρες.

ΠΗΓΗ: https://www.therapies.gr/%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%AD%CE%B1/item/1136-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B7-%CF%86%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CE%B7%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CF%8C%CF%88%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%AC%CF%80%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1

Related posts

Τα οφέλη της πρόπολης για τον οργανισμό

adrianos.exnet

Οι πολλές πατάτες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης

mysite

Νερό: Γιατί δεν πρέπει να το πίνουμε κρύο

mysite

Υγεία των νεφρών και ατμοσφαιρική ρύπανση: Όταν η απειλή βρίσκεται στον αέρα

alexpap

Πως να κάνετε το ψήσιμο του κρέατος πιο υγιεινό.

vasilis.exnet

Καφές Vs Ντεκαφεϊνέ

adrianos.exnet