Image default
Διατροφή

Ρόδι: τα οφέλη στην υγεία καί τα θρεπτικά συστατικά τού

Το ρόδι είναι το φρούτο ενός φυλλοβόλου θάμνου, ή ενός μικρού δέντρου που γίνεται πέντε με οκτώ μέτρα ψηλό. Το σκληρό του δέρμα είναι τυπικά κίτρινο και επικαλύπτεται από ένα βαθύ ροζ έως βαθυκόκκινο περίβλημα.

Το εσωτερικό του χωρίζεται από μεμβρανώδη τοιχώματα και από έναν λευκό σπογγώδη πικρό ιστό, σε διαμερίσματα που είναι γεμάτα σάκους με μαλακούς και σκληρούς πόρους, που περιέχουν χυμώδη γλυκό κόκκινο, ροζ ή υπόλευκο γλυκό πολτό. Υπάρχουν λίγα μόνο φρούτα στη φύση με τέτοια γλυκιά γεύση που να προσφέρουν τόσο πολλά οφέλη για την υγεία.

Το ρόδι είναι ένα φρούτο που δεν είναι απλά νόστιμο, αλλά είναι γεμάτο με ζωτικά μέταλλα και βιταμίνες που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα. Περιέχει πάνω από τον μέσο όρο του επιπέδου των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα οφέλη της υγείας από το ρόδι

Το ρόδι ωφελεί τη ροή του αίματος. Ο χυμός του βοηθά το αίμα να αραιώνει, γιατί προωθεί τη βελτίωση της ροής του αίματος προς την καρδιά. Εχει επίσης αποδειχθεί πως μειώνει το ποσό της πλάκας στις αρτηρίες. Τέλος, βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης και στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Το ρόδι βοηθά επίσης να μην συσσωρεύονται τα αιμοπετάλια του αίματος και αποτρέπει τον σχηματισμό θρόμβων. Η τακτική κατανάλωσή του είναι ευεργετική για όσους πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, συμβάλλει στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι έρευνες έδειξαν επίσης ότι οι ενώσεις του ροδιού μπορούν να προλάβουν τον καρκίνο του προστάτη και ακόμα και να επιβραδύνουν την ανάπτυξή του. Ο χυμός του ροδιού έχει επίσης σχετιστεί με την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Βοηθά επίσης εκείνους που υποφέρουν από διάρροια, μόνο που χρειάζεται προσοχή μήπως φτάσετε στο άλλο άκρο, καθώς η υπερκατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

Μελέτες έχουν δείξει ακόμα πως η κατανάλωση από τη μέλλουσα μητέρα, χυμού του ροδιού, μπορεί να προστατέψει τον εγκέφαλο του νεογνού από βλάβες μετά από τραυματισμό. Το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή επιδείνωσης των χόνδρων, ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προστασία από την οστεοαρθρίτιδα. Ο χυμός του συνδέεται τέλος με την μείωση της πίεσης του αίματος και με καλύτερη στοματική υγεία.

Τα θρεπτικά συστατικά του ροδιού

Τα ρόδια περιέχουν πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για να λειτουργήσει το σώμα σωστά και να παραμείνει κάποιος υγιής σε μακροπρόθεσμη βάση. Ενα μεσαίου μεγέθους φρούτο περιέχει:

Θερμίδες: 100 kcal

Φυτικές ίνες: 1 g

Υδατάνθρακες: 17.17 mg

Σάκχαρα: 16.57 mg

Λιπαρά: 0.3 mg

Πρωτεΐνες: 0,95 mg

Το ρόδι είναι μια καλή πηγή πολυφαινολών, ενώ περιέχει ακόμα παντοθενικό οξύ, φυτοστερόλες, χλωρογενικό οξύ, άμυλο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, Ασβέστιο, Σίδηρο, Μαγνήσιο, Φώσφορο και Κάλιο.

Συμβουλές υγείας για το ρόδι

Τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία από τα ρόδια είναι η αντιοξειδωτική τους δράση. Το ρόδι περιέχει τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Στην πραγματικότητα περιέχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιαδήποτε φυσική τροφή.

Είναι μεγάλα τα οφέλη για την υγεία που προσφέρουν τα ρόδια, γι’ αυτό και αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς υποψήφιους για να επιλεχθούν από εκείνους που αναζητούν τροφές με υγιεινές ιδιότητες. Το ρόδι είναι μια από τις καλύτερες επιλογές είτε αποφασίσετε να το φάτε είτε να πιείτε το χυμό του. Με χαμηλό αριθμό θερμίδων και τόσα πολλά οφέλη για την υγεία, δεν θα πρέπει να αισθάνεστε καμία ενοχή αν παραδοθείτε σε ένα νόστιμο ρόδι.

Και θυμηθείτε. Το ρόδι δεν φέρνει μόνο γούρι όταν το σπάτε την Πρωτοχρονιά. Φέρνει και καλή υγεία σε όσους το επιλέξουν.

πηγή

Related posts

Δείτε ότι χρειάζετε να γνωρίζετε για την κατανάλωση ελιάς

vasilis.exnet

Χάστε βάρος με ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα

alexandros

Ποιες τροφές παρέχουν υδατάνθρακες χωρίς να παχαίνουν

mysite

Καταναλώστε αυτές τις τροφές ώστε να καταπολεμήσετε την τριχόπτωση.

vasilis.exnet

Αϋπνία: Δείτε ποιες τροφές την προκαλούν

mysite

4+1 κανόνες για όσους ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων

mysite