Η Σαρακοστή αποτελεί μιας πρώτης τάξεως χρονική δέσμευση προκειμένου να αποτοξινωθείς, να βρεις τη χαμένη σου ενεργητικότητα και να χάσεις μερικά παραπανίσια κιλά.

Η νηστεία όμως, στις καταναλωτικές εποχές της ταχύτητας, του Fast και του ready-made φαγητού εμπεριέχει τα δικά της εμπόδια και αν δεν προσέξεις το μέγεθος της μερίδας σου μάταια η στέρηση και η καλή θέληση μαζί.

Για παράδειγμα, μια μερίδα φασολάκια σε εστιατόριο ή σε πακέτο δεν περιέχει τίποτα αγνό αν δεν γνωρίζεις την περιεκτικότητα του λαδιού αλλά και την ποιότητα. Και επειδή ο οργανισμός δεν αναγνωρίζει τις υψηλοθερμιδικές τροφές για να ρυθμίσει ανάλογα την όρεξή του εύκολα, ένα υγιεινό γεύμα όπως αγκινάρες αλά πολίτα μπορεί να καταλήξει ο χειρότερος εχθρός της σιλουέτας αλλά και της ευεξίας.
Μια συνηθισμένη επίσης παγίδα είναι να νιώθεις ότι κατά τη διάρκεια της σαρακοστής είσαι σε τιμωρία.

Θυμήσου ότι κανείς δεν σου επέβαλε τη νηστεία. Οπότε το να μπεις σε κατάσταση αναμονής για την Κυριακή του Πάσχα και να ονειρεύεσαι λίγο τα τσουρέκια, λίγο τα τσιμπολογήματα της σούβλας είναι μια λανθασμένη συμπεριφορά που θα οδηγήσει σε υπερφαγία και ύστερα σε δίαιτες express.

Σαρακοστή σημαίνει αυτοσυγκράτηση, λιτότητα και νοστιμιές απλές αλλά και μια καλή ευκαιρία για «φυσική» αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κατ’ επέκταση από κορεσμένα λίπη και μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης, βελτιώση του λιπιδαιμικού μας προφίλ και της αρτηριακής πίεσης μέσα από τη μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αλλά και απώλεια βάρους αν προσεχθεί το μέγεθος της μερίδας.

Τι πρέπει να προσέξουμε τις ημέρες της νηστείας;
• H κατανάλωση αρκετής ποσότητας σαλατικών θα προκαλέσει ένα σημαντικό αίσθημα κορεσμού λόγω των φυτικών ινών και θα εμποδίσει τις μεγάλες ποσότητες στα κυρίως γεύματα. Ένα καλό tip είναι να αρχίσεις το γεύμα σου με σαλάτα πριν το κυρίως πιάτο.

• Μετρίασε το λάδι και τις ελιές. Αν και αποτελούν μια σημαντική πηγή καλών λιπαρών ωφέλιμα για την υγεία και την καρδιά δεν παύουν να προσφέρουν θερμίδες.
• Τα θαλασσινά είναι μια πολύ καλή πηγή φωσφόρου, σιδήρου και βιταμινών Β. Ακόμα και αν έχεις υψηλή χοληστερόλη μπορείς να τα καταναλώνεις (πάντα με μέτρo 100-150 γραμ. ημερησίως) μιας και η ενδογενής χοληστερόλη δεν επηρεάζεται από τη χοληστερόλη των τροφών. Απλά προσοχή στις κρυφές πηγές αυγών και χοληστερόλης (π.χ. πίτες).

• Προσοχή στα πολλά φρούτα. Η υπερκατανάλωση τους (2-3 μερίδες φρούτα είναι η διατροφική σύσταση) θα επιφέρει απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης και αμέσως ύστερα απότομη μείωση (αντιδραστική υπογλυκαιμία) με αποτέλεσμα να πεινάσετε πιο γρήγορα. Προτίμησε να συνδυάσεις 1 φρούτο με λίγους ξηρούς καρπούς ή με νηστίσιμο τυρί για να αποφευχθεί το παραπάνω φαινόμενο.

• Προσοχή στις μεγάλες μερίδες. Το ότι μετρίασες το λάδι στα νηστίσιμα φαγητά δεν σημαίνει ότι μπορείς να καταναλώσεις μεγάλη μερίδα.
• Ακολούθησε τακτά γεύματα για εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης στον οργανισμό σας. Η ακολουθία τακτών γευμάτων θα μειώσει την ανάγκη για γλυκό και για μεγάλες μερίδες στα κυρίως γεύματα.

• Αύξησε τη φυσική δραστηριότητα. Η φυσική δραστηριότητα συνδυαστικά με τη νηστεία θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ευεξία.
• Προσοχή στα πασχαλιάτικα και στα νηστίσιμα γλυκά. Ο χαλβάς και το τσουρέκι είναι από τις κύριες πηγές υδατανθράκων και λίπους γι’ αυτό προτιμήστε μικρές μερίδες (μέχρι 100 γραμ.) και καταναλώστε αμέσως μετά ένα ρόφημα χωρίς ζάχαρη για να «απεξαρτοποιηθείτε» από τη γεύση τους.

• Μην τρως όρθια ή μπροστά από τηλεόραση ακόμα και όταν καταναλώνεις τα σνακ σου. Το να καταναλώσεις ένα μικρό κομμάτι χαλβά μπροστά από την τηλεόραση ή όρθια είναι μια συνήθης λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που έχουν υιοθετήσει την παραπάνω συμπεριφορά σπανίως θυμούνται αν και τι έχουν φάει.

Τα μικρογεύματα και κυρίως τα γλυκά αποδίδουν και αυτά θερμίδες οπότε δώσε την πρέπουσα σημασία σαν να έκανες κανονικό γεύμα. Θυμήσου ότι η ελληνική διατροφή πλέον κατακλύζεται από κρέας και γαλακτοκομικά σε καθημερινή βάση.
Οι 40 ημέρες νηστεία είναι απλώς ένα πολύ μικρό διάλειμμα από τις τοξίνες και τα λιπαρά.
πηγή