Image default
Υγεία

Σιδηροπενική αναιμία: Τι προβλήματα προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσεις

Περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία, που οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα είναι χαμηλός ή η περιεκτικότητά τους σε αιμοσφαιρίνη είναι μικρή. Έτσι ο οργανισμός αναγκάζεται να εξαντλήσει τα αποθέματά του και αυτό οδηγεί σε μείωση της αιμοσφαιρίνης.

Η σιδηροπενική αναιμία αποτελεί συχνό φαινόμενο κυρίως στις γυναίκες, ενώ οι έγκυες, όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, είναι χορτοφάγοι, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και κάνουν κακή διατροφή είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν έλλειψη σιδήρου.

Στα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας συγκαταλέγονται το αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, το λαχάνιασμα και η ταχυκαρδία, το βουητό στα αυτιά και ο πονοκέφαλος.

Η πιθανότητα παρουσίασης σοβαρών προβλημάτων από τη σιδηροπενική αναιμία είναι σχετικά μικρή. Αν δεν γνωρίζει κανείς την ύπαρξή της, ταλαιπωρείται δηλαδή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσει προβλήματα καρδιάς, νευρολογικές παθήσεις, σε περίπτωση εγκυμοσύνης, επιπλοκές στον τοκετό, δερματικά προβλήματα, αδυναμία συγκέντρωσης.

Για να την αντιμετωπίσεις:

  • Κάνε εξετάσεις αίματος για να δεις τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα και έλεγξε τον μεταβολισμού του σιδήρου, τα αποτελέσματα του οποίου φανερώνουν αν όντως υπάρχει έλλειψη ή όχι.
  • Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως κοτόπουλο, αρνί, μοσχάρι, βοδινό, χοιρινό, γαλοπούλα, συκώτι, λαχανικά, σπανάκι, αγκινάρα, αρακάς, κολοκυθάκια, μανιτάρια, ραδίκια, κόκκινο λάχανο, φακές, φασόλια, ρεβίθια, δημητριακά μούσλι, σταφίδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα, καλαμάρια, μύδια, στρείδια, φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια.
  • Ακολούθησε φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με όσα σε συμβουλεύσει ο γιατρός σου. Εκτός από αλλαγές στη διατροφή πιθανό να χρειαστεί να λάβεις συμπλήρωμα ή φαρμακευτικά σκευάσματα.

altsantiri.gr

Related posts

Οι τροφές που καίνε το κοιλιακό λίπος

adrianos.exnet

Το καθημερινό περπάτημα έχει πολλά πλεονεκτήματα

alexpap

Τεστοστερόνη: τρόποι να ενισχύουμε φυσικά αυτή την ορμόνη

alexpap

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της ΑΛΟΗΣ

adrianos.exnet

Κακές συνήθειες γονέων που επηρεάζουν την υγεία των παιδιών

Κουκούτσια καρπουζιού: Πως βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό

mysite