Image default
Κατάθλιψη

Σχετίζεται η αποφρακτική άπνοια ύπνου με την κατάθλιψη και το άγχος ?

Τo αν η αποφρακτική άπνοια ύπνου σχετίζεται με τον κίνδυνο διαταραχών , όπως η κατάθλιψη και το άγχος διερεύνησε αυτή η μελέτη . Δημοσιεύθηκε στο JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery 12/9/19.

Τα Ευρήματα  σε αυτή τη μελέτη κοορτης που χρησιμοποίησε δεδομένα από υγειονομικά αρχεία της Νότιας Κορέας από το 2004 έως το 2006 για 985 άτομα, η συνολική επίπτωση συναισθηματικής διαταραχής, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, κατά τη διάρκεια μιας 9ετούς παρακολούθησης ήταν υψηλότερη στην ομάδα των ασθενών με αποφρακτική άπνοια ύπνου σε σχέση με την ομάδα σύγκρισης.

Πιο συγκεκριμένα μετά από πολυπαραγοντική προσαρμογή, η ομάδα OSA ( obstructive sleep apnea- αποφρακτική άπνοια ύπνου ) είχε σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο για καταθλιπτικές διαταραχές και σχεδόν διπλάσιο του κινδύνου για διαταραχές άγχους σε σχέση με την ομάδα χωρίς .

Αυτος ο κίνδυνος φαίνεται να είναι υψηλότερος σε γυναίκες από ό, τι σε ανδρες ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Συμπερασματικά :Οι ερευνητές αναφέρουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας συνδέεται με την κατάθλιψη, ενώ άλλα στοιχεία υποδηλώνουν «δομικες ή μεταβολικές αλλαγές στον εγκέφαλο ασθενών με OSA».

Οι  συγγραφείς καταλήγουν ότι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη μείωση των κινδύνων ανάπτυξης καταθλιπτικών και αγχωδών διαταραχών σε ασθενείς με OSA..

ΠΗΓΗ: https://mediteam.gr

Related posts

Δέκα συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν κατάθλιψη

Κοροναϊός : Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των παιδιών

Κατάθλιψη

mysite