Image default
Υγεία

Σχοινάκι ή τρέξιμο ;

Το σχοινάκι και το τρέξιμο είναι δύο μορφές αερόβιας άσκησης που μπορούν να κάνουν τεράστιο καλό στον οργανισμό, καθώς μπορούν να φτάσουν σε αρκετά μεγάλες εντάσεις, αυξάνοντας τους παλμούς της καρδιάς και βοηθώντας μας να κάψουμε θερμίδες. Και εμείς αποφασίσαμε να τα βάλουμε στη ζυγαριά, για να διαλέξετε εσείς ποια σας ταιριάζει καλύτερα.

Σχοινάκι: Τα υπέρ

Είναι αποτελεσματική άσκηση, καθώς γυμνάζει όλο το σώμα, ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων και καίει πολλές θερμίδες γρήγορα. Μπορούμε να ελέγξουμε πολύ εύκολα την ένταση της άσκησης, επίσης.

Γυμνάζει και τα πόδια, επιπλέον. Οι μύες στο κάτω μέρος των ποδιών λαμβάνουν πολύ καλή άσκηση όταν πηδάμε σχοινάκι, και μακροπρόθεσμα αυτή η επιπλέον δύναμη που χτίζουμε σε αυτά τα μέρη (όπως οι αστράγαλοι) μπορεί να προλάβει τραυματισμούς.

Ένα ακόμα όφελος από το σχοινάκι είναι πως μας βοηθά να έχουμε καλύτερη αίσθηση ισορροπίας αλλά και συγχρονισμό των άκρων μας, καθώς απαιτεί συνεχή συνεργασία εγκεφάλου και σώματος για να το κάνουμε σωστά. Τέλος, αν το κάνουμε σωστά (δηλαδή αν δεν πηδάμε πολύ ψηλά και αν κρατάμε τα γόνατά μας λυγισμένα όπως πέφτουμε) το σχοινάκι ασκεί λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις μας.

Σχοινάκι: Τα κατά

Για πολλούς ανθρώπους, το να κάθονται στο ίδιο σημείο και να κάνουν την ίδια άσκηση για πολλή ώρα είναι λίγο σαν φυλακή του μυαλού και μπορεί να γίνει ανυπόφορο. Συνεπώς, δεν είναι και η πιο ιδανική άσκηση. Επίσης, στην αρχή μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο μέχρι να το συνηθίσετε και να μπορείτε να πηδάτε με αυξημένη ταχύτητα. (Μην το βάζετε κάτω, όμως: Με λίγη εξάσκηση, θα νιώθετε όπως όταν κάνατε σχοινάκι ως παιδί και δεν χάνατε ούτε μια στροφή.)

Τρέξιμο: Τα υπέρ

Το τρέξιμο έχει τεράστια οφέλη για την καρδιά και τους πνεύμονες, ακόμα και αν το κάνουμε σταθερά σε χαμηλή ταχύτητα και δεν πηγαίνουμε ποτέ πιο γρήγορα. Είναι από τις ασκήσεις που μας βοηθούν να κάψουμε θερμίδες πολύ γρήγορα, και γυμνάζει όλο το σώμα.

Έχει αποδειχθεί, επίσης, ότι το τρέξιμο (όπως γενικότερα) η γυμναστική μπορεί να μας βελτιώσει τη διάθεση. Στο τρέξιμο, βέβαια, παίζει ρόλο και ο παράγοντας ότι βγαίνουμε από το σπίτι. Αν έχετε κοντά στο σπίτι σας πράσινο, υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν δείξει ότι η γυμναστική ανάμεσα σε δέντρα είναι σαν φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Τρέξιμο: Τα κατά

Στο τρέξιμο, είναι αρκετά εύκολο να υπάρξει κάποιος τραυματισμός, ειδικά αν είστε αρχάριοι. Αν πιέσετε τον εαυτό σας υπερβολικά, χωρίς να το καταλάβετε, υπάρχει ο κίνδυνος να πέσετε, να στραμπουλήξετε τον αστράγαλό σας, ή και χειρότερα. Επιπλέον, το τρέξιμο ασκεί τεράστια πίεση στις αρθρώσεις των ποδιών.

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού από το τρέξιμο είναι να έχετε ισορροπία στο πρόγραμμα γυμναστικής σας. Μόνο η αερόβια άσκηση δεν αρκεί και θα χρειαστείτε και ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών για να αντεπεξέλθετε καλύτερα.

ΠΗΓΗ

Related posts

Το Ελληνικό βότανο που μας προστατεύει από θανατηφόρες ασθένειες

victoria.exnet

Τα πιο οφέλιμα ελληνικά τσάγια και ο τρόπος κατανάλωσης

victoria.exnet

Η πολύπλευρη και θεραπευτική χρήση του μηλόξυδου

mysite

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν αρέσει σε όλους η γυμναστική

mysite

Διάφορα αλκοολούχα ποτά και διαβήτης

alexpap

Τα φύλλα της ελιάς κάνουν θαύματα

mysite