Image default
Διατροφή

Τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών ανάλογα με το χρώμα τους

Τα συστατικά που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το χρώμα τους, έχουν μοναδικές θρεπτικές ιδιότητες. Όταν τρώτε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, μεγιστοποιείτε τα οφέλη.

Η πολύχρωμη διατροφή προστατεύει τον οργανισμό από πολλές ασθένεις, όπως ο καρκίνος, η καρδιακή νόσος, η αρθρίτιδα, η εξασθένηση της όρασης κ.α.

Αντί λοιπόν να υπολογίζετε μεμονωμένα τα οφέλη που σας προσφέρουν οι μπανάνες, οι ντομάτες, το σπανάκι ή το μπρόκολο, απλά συνδυάστε τα!

Κόκκινο

Φρούτα και λαχανικά με κόκκινο χρώμα όπως η ντομάτα περιέχουν λυκοπένη, μια κόκκινη χρωστική θρεπτική ουσία. Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι η λυκοπένη προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη, του στομάχου και των πνευμόνων. Η λυκοπένη είναι αντιοξειδωτική ουσία, που προστατεύει τις κυτταρικές δομές και το DNA από τις αρνητικές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών, τα μικροσωματίδια που καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα και επιτρέπουν στα κύτταρα του όγκου να αναπτυχθούν. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutrition and Cancer έδειξε ότι η λυκοπένη, ήταν αποτελεσματικότερη από δύο άλλα αντιοξειδωτικά, την άλφα και βήτα καροτένη, στην αναστολή των μητρικών, μαστικών και πνευμονικών καρκινικών κυττάρων να αναπτυχθούν σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Πορτοκαλί

Καρότα, μάνγκο, κολοκύθα, γλυκοπατάτες και βερίκοκα είναι πλούσια σε κρυπτοξανθίνη και βήτα-καροτένη, ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο πολλών πνευματικών και σωματικών παθήσεων. Η κρυπτοξανθίνη προστατεύει τον οργανισμό από την αρθρίτιδα και τον καρκίνο, ενώ η βήτα-καροτένη ενισχύει τη μνήμη και την πνευματική διαύγεια.

Πράσινο

Σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά προστατεύουν τα μάτια και την καρδιά, μεταξύ άλλων οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, δύο συστατικά που εμπεριέχονται στα συγκεκριμένα λαχανικά, μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη καθώς γερνάμε. Ακόμη μεγαλύτερα είναι όμως τα οφέλη τους για την καρδιά. Για κάθε μερίδα που τρώμε καθημερινά, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου κατά 11%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν επίσης βιταμίνη Α και C, οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό να εμποδίσει την παραγωγή οξειδωμένης χοληστερόλης, που ευθύνεται για την απόφραξη των αρτηριών.

Μοβ

Το σκούρο μοβ χρώμα που έχουν τα διάφορα ήδη μούρων, τα παντζάρια και το λάχανο, πηγάζει από τις ανθοκυανίνες, ουσίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων και έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, που μειώνουν τον πόνο της αρθρίτιδας και προστατεύουν τον οργανισμό από την καρδιακή νόσο. Ακόμη και για τα άτομα που υποβάλλονται σε αντικαρκινική θεραπεία, τα μούρα μπορεί να είναι επιβοηθητικά, καθώς υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι βοηθούν την χημειοθεραπεία, ελαχιστοποιώντας την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να επιβιώσουν από την επίθεση που δέχονται από τα αντικαρκινικά φάρμακα.

Καφέ

Αν και δεν είναι λαχανικά ή φρούτα, τα όσπρια παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια υγιεινή διατροφή. Οι φακές, τα μαυρομάτικα φασόλια και τα ρεβύθια είναι εξαιρετικές πηγές φυλλικού οξέος, το οποίο ανήκει στην ομάδα της βιταμίνης Β, που βοηθά στην πρόληψη των αρτηριακών βλαβών και των θρομβώσεων, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μειώνοντας τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα, το φυλλικό οξύ διατηρεί τα αιμοφόρα αγγεία καθαρά.

pronews.gr

Related posts

Ένα αυγό την ημέρα δίνει ώθηση στην ανάπτυξη

mysite

Συμπεριλάβετε 12 αμύγδαλα στην διατροφή σας καθημερινά

adrianos.exnet

Το καλοκαιρινό φρούτο που αυξάνει την ερωτική διάθεση

mysite

Ο συνδυασμός λαχανικών με super αντικαρκινική δράση

alexpap

Τα καυτερά φαίνεται ότι έχουν και καλές ερωτικές επιδόσεις

alexpap

Τα φαγητά που μας σώζουν από το έμφραγμα

mysite