Image default
Διατροφή Υγεία

Τα κρεατικά που αυξάνουν κατά 44% τον κίνδυνο για άνοια – 25 γραμμάρια είναι αρκετά

Άνοια: Τα κρεατικά που αυξάνουν κατά 44% τον κίνδυνο – 25 γραμμάρια είναι αρκετά



Σημαντικές επιπτώσεις στον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας φαίνεται να έχει η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τύπου κρέατος, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Δείτε ποια κρεατικά πρέπει να αποφευγετε

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leed χρησιμοποίησαν δεδομένα 500.000 ανθρώπων για να διερευνήσουν μια πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση κρέατος και την ανάπτυξη άνοιας, η οποία επηρεάζει 5-8% του πληθυσμού άνω των 60 ετών σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο American Journal of Clinical Nutrition, ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μίας μερίδας 25 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως –ποσότητα ίση με μία μερίδα μπέικον– σχετίζεται με κατά 44% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

Τα ευρήματα δείχνουν, επίσης, ότι η κατανάλωση ορισμένης ποσότητας μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως το βοδινό, το χοιρινό ή το μοσχαρίσιο θα μπορούσε να έχει προστατευτικές επιδράσεις, με τους ανθρώπους που καταναλώνουν 50 γρ. την ημέρα να έχουν 19% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η επικράτηση της άνοιας αυξάνεται και η διατροφή θα μπορούσε να παίζει ένα ρόλο σε αυτό ως τροποποιήσιμος παράγοντας. Η έρευνά μας προστίθεται στον αυξανόμενο όγκο των στοιχείων που συνδέουν την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος με τον αυξημένο κίνδυνο διάφορων μη μεταδοτικών παθήσεων», σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ. Huifeng Zhang.

Στα δεδομένα που μελετήθηκαν από τους επιστήμονες περιλαμβάνονταν πληροφορίες όπως η συχνότητα κατανάλωσης διάφορων ειδών κρέατος, με τις έξι επιλογές να κυμαίνονται από ποτέ μέχρι μία ή περισσότερες φορές την ημέρα. Σημειώνεται, επίσης, ότι η μελέτη δεν αξιολόγησε την επίδραση της χορτοφαγικής διατροφής στον κίνδυνο άνοιας, αλλά περιελάμβανε δεδομένα ανθρώπων που ανέφεραν ότι δεν κατανάλωναν καθόλου κόκκινο κρέας.

Τα περιστατικά άνοιας που αναδείχθηκαν μέσα σε μία μέση περίοδο παρακολούθησης οκτώ ετών ήταν 2.896. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν σε γενικές γραμμές μεγάλης ηλικίας, με χειρότερη οικονομική κατάσταση και μόρφωση, καπνιστές, λιγότερο δραστήριοι σωματικά, με μεγαλύτερος πιθανότητες ύπαρξης ιστορικού εγκεφαλικού επεισοδίου και οικογενειακού ιστορικού άνοιας, καθώς και φορείς ενός γονιδίου που σχετίζεται στενά με την άνοια. Επίσης, από τον πληθυσμό της μελέτης ήταν περισσότεροι οι άνδρες που διαγνώσθηκαν με άνοια σε σχέση με τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, κάποιοι άνθρωποι είχαν από τρεις έως και έξι φορές περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης άνοιας λόγω επιβεβαιωμένων γενετικών παραγόντων, ωστόσο η μελέτη υποδεικνύει ότι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος ήταν οι ίδιοι, είτε ο άνθρωπος είχε γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη άνοιας είτε όχι.

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς, η κατανάλωση κρέατος έχει ήδη σχετιστεί με τον κίνδυνο άνοιας, αλλά αυτή θεωρείται η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη συμμετεχόντων που εξετάζει τη σύνδεση ανάμεσα σε συγκεκριμένα είδη και ποσότητες κρέατος και τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

«Χρειάζεται περαιτέρω επιβεβαίωση, αλλά η κατεύθυνση των επιδράσεων συνδέεται με τις τρέχουσες οδηγίες υγιεινής διατροφής που ορίζουν ότι η χαμηλότερη πρόσληψη μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος θα μπορούσε να είναι επωφελής για την υγεία. Αυτή η ανάλυση αποτελεί ένα πρώτο βήμα ώστε να κατανοήσουμε αν αυτά που τρώμε επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας», καταλήγουν οι επιστήμονες.
πηγή

Related posts

Αυτά είναι τα συστατικά που περιέχει η Nutella

mysite

Ποιες ασθένειες μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε το λεμόνι

adrianos.exnet

Τα αγριόχορτα που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν θεραπευτικές ιδιότητες

mysite

Η ορμόνη προγεστερόνη μπορεί να αποτελέσει «όπλο» κατά της γρίπης στις γυναίκες

mysite

Ποιο είναι το είδος της ζάχαρης που κάνει καλό στον οργανισμό

mysite

Αυτό είναι το απόλυτο σνακ για να χάσεις βάρος

mysite