Image default
Διατροφή

Τα οφέλη για την υγεία από τις φακές

 

 

Γιατί αγαπάμε τις φακές; Κατ’ αρχήν, επειδή είναι εξαιρετικά εύκολο να μαγειρευτούν. Σε αντίθεση με τα φασόλια, οι αποξηραμένες φακές δεν απαιτούν να τις βάλουμε στο νερό πριν τις μαγειρέψουμε για να μαλακώσουν.

Είναι ένα γεύμα που μπορεί κανείς να το προγραμματίσει την τελευταία στιγμή και ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα.

Κυρίως, όμως, τις αγαπάμε γιατί ανταποκρίνονται στη φήμη που έχουν ότι διαθέτουν ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ.

½ φλιτζάνι μαγειρεμένες πράσινες φακές περιέχει:

Θερμίδες: 120

Υδατάνθρακες: 21g

 Λιπαρά: 0,4 g

Πρωτεΐνες: 9,5 g

Φυτικές Ινες: 4,5 g

Γλυκαιμικός Δείκτης: Χαμηλός

Οι φακές είναι ένα μικρό αλλά ισχυρό θρεπτικά μέλος της οικογένειας των ψυχανθών και μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών για την μείωση της χοληστερόλης. Μάλιστα, οι φακές όχι μόνο βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, αλλά είναι ιδιαίτερα ευεργετικές στη διαχείριση των διαταραχών του σακχάρου αφού η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες εμποδίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό μετά από ένα γεύμα.

Αυτό, όμως, είναι μόλις ένα πολύ μικρό τμήμα των όσων έχουν οι φακές να προσφέρουν. Οι φακές αποτελούν επίσης μια καλή έως εξαιρετική πηγή έξι σημαντικών μετάλλων, δύο βιταμινών του συμπλέγματος Β και πρωτεϊνών, με σχεδόν καθόλου λίπος.

Οι φακές όπως και τα άλλα όσπρια είναι πλούσιες σε διαιτητικές ίνες, τόσο διαλυτού όσο και αδιάλυτου τύπου. Οι διαλυτές ίνες σχηματίζουν ένα πήκτωμα στην πεπτική οδό που οδηγεί έξω από το σώμα τις ουσίες που περιέχουν χοληστερόλη. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, όχι μόνο βοηθούν την αύξηση του όγκου των κοπράνων, αλλά προλαμβάνουν και τη δυσκοιλιότητα, ενώ βοηθούν επίσης στην πρόληψη πεπτικών διαταραχών, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Οι φακές είναι μια πολύ καλή πηγή φολικού οξέος, σιδήρου (σε συνδυασμό με βιταμίνη C για καλύτερη απορρόφηση), μαγγανίου και καλίου. Η περιεκτικότητα της φακής σε κάλιο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για εκείνους που ανησυχούν για τις καρδιακές παθήσεις. Το κάλιο μπορεί να αντισταθμίσει τις επιδράσεις του νατρίου στο σώμα και μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Οι πράσινες φακές είναι διαθέσιμες στα καταστήματα, είτε αποξηραμένες σε σακουλάκια, είτε σε κονσέρβα. Οι φακές σε κονσέρβα είναι προψημένες και μπορούν να μπουν κατευθείαν σε συνταγές. Για να μαγειρέψετε τις αποξηραμένες φακές, απλά ξεπλύνετε κάτω από τρεχούμενο νερό και βράστε τις για 20 έως 30 λεπτά.

Πώς μπορείτε να βάλετε τις πράσινες φακές στη διατροφή σας

* Μέσα στις αγαπημένες σας σούπες και σαλάτες

* Ως πουρέ (φημίζονται για τη θρεπτική τους αξία)

* Στη θέση του κρέατος, αποτελούν μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης, ιδιαίτερα για τους χορτοφάγους

* Ως ένα γρήγορο και νόστιμο ντιπ
πηγή

Related posts

Όσπρια: Αλήθεια, τι προσφέρουν στο σώμα και τη σιλουέτα σου;

alexpap

Πρωτεΐνη & Ζάχαρη: ένας από τους χειρότερους διατροφικούς συνδυασμούς

mysite

Mπρόκολο, η πιο σημαντική διατροφική πηγή ισχυρότατων φυτοθρεπτικών στοιχείων

alexpap

Ποιος είναι ο πιο επιτυχημένος τρόπος για τη ρύθμιση της υψηλής χοληστερόλης;

alexpap

Οι τρεις τροφές για κοιλιακούς φέτες

Να πιω ένα smoothie ή ένα χυμό;