Image default
Υγεία

Τα οφέλη της πρόπολης για τον οργανισμό

Πρόπολη: το ΔΩΡΟ που κάνουν οι μέλισσες στον άνθρωπο…

Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης κολλώδες ουσία την οποία συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα άνθη και φυτά, την εμπλουτίζουν με γύρη, ένζυμα, κερί και διάφορες άλλες ουσίες προκείμενου να στεγανοποιούν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό των κυψελών τους.

Με την πρόπολη οι μέλισσες προστατεύουν τη φωλιά τους από διάφορους ξενιστές, εμποδίζουν την είσοδο διάφορων έχθρων π.χ μεγάλες πεταλούδες, ποντίκια κ.α

Η παραγωγή της πρόπολης ξεκινάει από τις φυτικές ρητίνες που εκκρίνονται από το φλοιό ορισμένων δέντρων κυρίως από τις λεύκες και τα κωνοφόρα δέντρα καθώς και από τους οφθαλμούς των φυτών.

Συλλέγοντας τις ρητίνες τις οποίες προσρουφούν και αναμειγνύουν με τα ένζυμα των σιελογόνων αδένων τους τη μεταφέρουν μέσα στη κυψέλη όπου με τη βοήθεια των τριχών από τα ποδαράκια τους καλύπτουν εσωτερικά και εξωτερικά τα μέρη της κυψέλης με πρόπολη.

Τα χαρακτηριστικά μιας καλής ποιότητας πρόπολης είναι να είναι όσο το δυνατό πιο φρέσκια και να μην είναι μεγαλύτερης διάρκειας των 2 ετών, να μην περιέχει ξένα σωματίδια όπως ξυλαράκια, υπολείμματα από χώμα, πίσσα κ.τ.λ, να περιέχει ρητίνες οι οποίες εξαρτάται τόσο από τις μέλισσες όσο και από τη τοποθεσία, την εποχή και το είδος των δέντρων.

Η ρητίνη αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό για την παρασκευή ιατρικών προϊόντων γι αυτό και όσο πιο υψηλότερο είναι το ποσοστό της, τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητα της πρόπολης.

Η πρόπολη πέρα από τις αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες της χρησιμοποιείται και για θεραπείες του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και άλλων περιοχών του ανθρώπινου σώματος. Τα φλαβονοειδή συστατικά που περιέχει κάνουν τη δράση της αντιφλεγμονική για τις αρθρώσεις, το δέρμα και τους βλεννοειδής ιστούς.

Επίσης προστατεύει τη βιταμίνη C, έχει ευεργετική επίδραση στα τριχοειδή αγγεία και βοηθά σε μεγάλο ποσοστό από τη νόσο του parkinson.

Η πρόπολη χρησιμοποιείτε κατά των μυκητιάσεων, της φαρυγγίτιδας, καθώς και στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα και σπονδυλική αγκύλωση. Καλλυντικά, σαπούνια, οδοντόκρεμες και σαμπουάν είναι μερικά από τα προϊόντα που περιέχουν πρόπολη με σκοπό τη καθημερινή περιποίηση και φυσική καθαριότητα του ανθρώπου.

Πηγή:melissokomianet.gr

Related posts

Ποια η διαφορά μεταξύ διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών

alexandros

Γιατί είναι δύσκολη η εγκυμοσύνη μετά τα 40

mysite

Τα οφέλη της κατανάλωσης τυριού για τον οργανισμό

victoria.exnet

Το καλοκαιρινό φρούτο που μας προστατεύει από επικίνδυνες ασθένειες

mysite

Πώς να χάσετε τα κιλά των γιορτών χωρίς δίαιτα!

alexpap

Κετογονική, διαλειμματική και άλλες πέντε δίαιτες

alexandros