Image default
Διατροφή

Τα φρούτα περιορίζουν τις πιθανότητες εκφύλισης ωχράς κηλίδας

Ερευνητές αναφέρθηκαν στην ικανότητα των φρούτων να καταπολεμούν την εκφύλιση ωχράς κηλίδας λόγω γήρατος, σε έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Academy of Ophthalmology.

Άνθρωποι που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, έχουν κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, δήλωσαν ερευνητές.

Οι ερευνητές αναφέρθηκαν στην ικανότητα των φρούτων να καταπολεμούν την εκφύλιση ωχράς κηλίδας λόγω γήρατος, σε έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Academy of Ophthalmology.

Δήλωσαν ότι είναι επίσης η πρώτη έρευνα που υποδεικνύει ότι η καφεΐνη μπορεί ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα βοηθητική στην προστασία έναντι της νόσου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, διατροφή που ευνοεί την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης ,ξηρών καρπών και ψαριού, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Για να εξετάσουν την υπόθεση, οι ερευνητές του University of Coimbra στην Πορτογαλία ρώτησαν 883 ανθρώπους για τις διατροφικές τους συνήθειες. Από αυτούς, 449είχαν την πάθηση.

Σε όσους δεν ακολουθούσαν στενά αυτού του είδους τη διατροφή, ποσοστό 50% είχε εκφύλιση ωχράς κηλίδας σε σύγκριση με ποσοστό 39% που ακολουθούσαν στενά αυτή τη διατροφή.

Τα φρούτα φάνηκαν να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα. Ποσοστό 54,5% των ανθρώπων που κατανάλωναν περίπου 140 γραμμάρια ή περισσότερο δεν είχαν την πάθηση.

Εξετάστηκε επίσης και η κατανάλωση καφεΐνης. Αν και δεν είναι αναγκαίο μέρος της μεσογειακής διατροφής, οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι αντιοξειδωτική-γνωστή για τις προστατευτικές της ιδιότητες έναντι παθήσεων όπως η νόσος Alzheimer.

Ο ερευνητής Rufino Silva, δήλωσε ότι η νέα έρευνα προστίθεται στις ενδείξεις ότι μια υγιεινή, πλούσια σε φρούτα διατροφή είναι σημαντική για την υγεία, περιλαμβανομένης της συμβολής της στην προστασία από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Πρόσθεσε, ότι τα ευρήματά του ενδεχομένως θα ανοίξουν την πόρτα για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών φαρμάκων για την πρόληψη της πάθησης.

iatronet.gr

Related posts

8 ποτά που καλο ειναι να αποφύγετε

alexandros

Οι τροφές με τους λιγότερους υδατάνθρακες που μας βοηθούν στο αδυνάτισμα

adrianos.exnet

Πρόχειρο φαγητό και κατάθλιψη στούς έφηβους

alexpap

Ο βασιλιάς όλων των μυρωδικών

mysite

Επτά κινήσεις που θωρακίζουν το πεπτικό σύστημα – Τα τρόφιμα που βοηθούν

alexpap

Πώς να ελαττώσετε τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή σας

alexandros