Image default
Υγεία

Τεστ οσμής και ζωγραφικής προβλέπουν τη νόσο του Πάρκινσον προτού εξελιχθεί

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ένα απλό “τεστ οσμής” θα μπορούσε να είναι αρκετό, για να προβλέψει τη νόσο του Πάρκινσον προτού εξελιχθεί πολύ.

Ο Honglei Chen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, λέει ότι αυτό το τεστ θα μπορούσε να εντοπίσει τα άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν Πάρκινσον, “τουλάχιστον μία δεκαετία πριν την οριστική διάγνωση”. Η αίσθηση της οσμής έχει συσχετιστεί με την εξέλιξη αυτής της ασθένειας στο παρελθόν, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους της που αποδεικνύει την προγνωστική αξία ενός απλού τεστ οσμής.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Neurology.

Ο Chen σημείωσε, επίσης, ότι αυτή ήταν μία από τις πρώτες μελέτες που ακολούθησαν παλαιότερους συμμετέχοντες για περίπου μια δεκαετία. Αυτή η χρονική περίοδος είναι επίσης η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη έρευνα προηγουμένως. Εδώ και έξι χρόνια η αίσθηση της οσμής έχει συνδεθεί με το Πάρκινσον, με την εν λόγω επιστημονική σύνδεση να είναι υπαρκτή, αλλά όχι αρκετά ισχυρή, για να αποτελέσει προγνωστικό μοντέλο.

test_parkinson

Για την μελέτη αυτή εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 1510 λευκών και 952 μαύρων συμμετεχόντων. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 75 έτη. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μυρίσουν 12 κοινές οσμές, όπως λεμόνι, κανέλα, σαπούνι, κρεμμύδι και βενζίνη. Τους δόθηκαν τέσσερις επιλογές για κάθε μια από τις οσμές και τους ζητήθηκε να επιλέξουν μια επιλογή από αυτές. Αφού οι συμμετέχοντες έκαναν το τεστ, ταξινομήθηκαν σε τρεις ομάδες: εκείνους με κακή αίσθηση οσμής, εκείνους με μέτρια αίσθηση οσμής και όσους είχαν καλή αίσθηση οσμής. Αυτοί οι συμμετέχοντες στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 10 χρόνια μέσω των ιατρικών τους επισκέψεων, καθώς και μέσω τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, 42 συμμετέχοντες στην έρευνα συνέχισαν να αναπτύσσουν τη νόσο του Πάρκινσον, συμπεριλαμβανομένων 30 λευκών και 12 μαύρων.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι όσοι είχαν κακή αίσθηση οσμής ήταν πέντε φορές πιθανό να αναπτύξουν Πάρκινσον σε σύγκριση με εκείνους με καλή αίσθηση οσμής. Για παράδειγμα, από τα 764 άτομα, που είχαν κακή αίσθηση της όσφρησης, τα 26 ανέπτυξαν την ασθένεια. Από την άλλη πλευρά, μόλις 9 από τα 863 άτομα με μέτρια αίσθηση οσμής και 7 από τα 835 άτομα με καλή αίσθηση οσμής ανέπτυξαν ασθένεια του Πάρκινσον. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες που είχαν κακή αίσθηση οσμής ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν ασθένεια σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Οι ερευνητές ήταν προσεκτικοί στο να προσαρμόσουν τα αποτελέσματα της έρευνας για να ληφθούν υπόψιν άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να τα επηρεάσουν, όπως το κάπνισμα, ή κάποιος τραυματισμός στο κεφάλι, ή υπερβολική κατανάλωση καφέ κλπ. Ο Chen εξήγησε ότι όχι όλα τα άτομα που είχαν χαμηλή αίσθηση οσμής κατέληξαν να αναπτύξουν Πάρκινσον και αυτό θα πρέπει να το… θυμόμαστε όλοι. Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη πριν αποφασιστεί ότι το τεστ οσμής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έμπιστο εργαλείο ανίχνευσης για τη νόσο του Πάρκινσον, πρόσθεσε. Ωστόσο, αυτή η μελέτη είναι ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την ασθένεια.

Τεστ ζωγραφικής: Σχέδια με σπείρες για την ανίχνευση της νόσου του Πάρκινσον

Αυστραλοί ερευνητές ανέφεραν σε πρόσφατη μελέτη τους, ότι ένα απλό τεστ, που περιλαμβάνει τον σχεδιασμό ενός σπειροειδούς σχήματος, θα μπορούσε να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση της νόσου του Πάρκινσον. Η πίεση που ασκείται από το στυλό στην επιφάνεια του χαρτιού και η ταχύτητα σχεδιασμού του σχήματος θα μπορούσαν να συνυπολογίζονται για να δώσουν το αποτέλεσμα. Αυτή η τελευταία μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers of Neurology.

test_zografiki_parkinson

Οι ερευνητές από τη Μελβούρνη πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένας απλός τρόπος για την ανίχνευση μιας ανωμαλίας στην κινητικότητα του ατόμου και να αποτελέσει δείκτη μελλοντικού κινδύνου για Πάρκινσον. Η μελέτη περιελάμβανε 55 συμμετέχοντες εκ των οποίων οι 27 είχαν νόσο. Οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα tablet με λογισμικό για την ανίχνευση της ταχύτητας του σχεδίου και της πίεσης της πένας που εφαρμόζεται στην επιφάνεια. Το σύστημα λογισμικού που συνδυάζει την ταχύτητα και την πίεση της πένας σε μία μαθηματική μέτρηση, ονομάζεται βαθμολογία Composite Index of Speed and Pen-pressure (CISP). Οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον αποδείχτηκε ότι είχαν μικρότερη ταχύτητα σχεδίασης και ελαφρύτερη πίεση της πένας, ενώ έκαναν το τεστ.

Σύμφωνα με τον Poonam Zham, ερευνητή από το Πανεπιστήμιο RMIT, ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να αναπτυχθεί ένα φθηνό και αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση των πρώιμων σταδίων του Πάρκινσον. Το “τεστ ζωγραφικής” είναι απλό στην εφαρμογή, ώστε οι γιατροί να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν εύκολα στους ασθενείς τους. Η ταχύτητα και η πίεση του στυλό μπορεί να προβλέψει τη σοβαρότητα της νόσου, κάτι που δεν μπορεί να κάνει κανένα άλλο τεστ.

Νόσος Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που προκαλεί βλάβη σε μια κεντρική περιοχή του εγκεφάλου, η οποία εμπλέκεται στην κίνηση και τον έλεγχο των μυών. Οδηγεί σε σοβαρό ανεξέλεγκτο τρέμουλο και μυϊκή ακαμψία που δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την κίνηση και την εκτέλεση των καθημερινών του δραστηριοτήτων. Οι περισσότερες από τις διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες λειτουργούν κατά τα πρώτα στάδια και με την πάροδο του χρόνου η ασθένεια είναι προοδευτική και εντελώς εξουθενωτική.

 

Πηγή: iatropedia.gr

Related posts

Μήπως ο μεταβολισμός σας έχει αργό ρυθμό; ποιοί είναι οι παράγοντες που καθορίζουν αυτό τον ρυθμό

alexpap

Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες για γυμναστική

adrianos.exnet

Οι πέντε συνήθειες που χαρίζουν σε έναν 50άρη πάνω από 30 χρόνια ζωής

alexpap

Τα αρνητικά συναισθήματα βλάπτουν τον εγκέφαλο

Γιατι καταναλώνουμε υπερβολική τροφή

alexandros

Tαχίνι: Τα θρεπτικά συστατικά, οι θερμίδες και οι τρόποι να το καταναλώσετε