Image default
Υγεία

Το “θαυματουργό” βότανο με τα πολλαπλά οφέλη.

Δέκα τουλάχιστον είδη Panax αναπτύσσονται παγκοσμίως, στη βόρεια Αμερική και στην ανατολική και νοτιοδυτική Ασία. Το ασιατικό ginseng (τζίνσενγκ) (Panax ginseng) θεωρείται συγγενές με το αμερικανικό ginseng (Panax quinquefolius), δεν είναι όμως συγγενές με τον ελευθερόκοκκο ή Siberian ginseng, παρ’ ότι χρησιμοποιούνται εναλλακτικά.
Το όνομα Panax προέρχεται από την ελληνική λέξη πανάκεια, που σημαίνει θεραπεία των πάντων. Αν και τα αρχαία κείμενα αναφέρονται στη χρήση του ginseng για ηρεμία, πεπτική δυσφορία και για θρέψη, αυτό χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, για τη θεραπεία του διαβήτη και του καρκίνου και για ενέργεια, σωματική δύναμη και αντοχή. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν το American ginseng για μια ποικιλία ασθενειών. Το 1716 ο Γάλλος Jesuit, κάνοντας ιεραποστολικό έργο στα βόρεια του Montreal, ανέφερε ότι ανακάλυψε το ginseng. Η λέξη σύντομα διαδόθηκε μέσω της Γαλλίας στην Κίνα. Το American ginseng ερευνήθηκε ύστερα στην Ασία για τις διαφορές του από το Asian ginseng. Το American ginseng έχει γλυκιά γεύση, και «κρύες» ιδιότητες, θρέφοντας το yin, σε αντίθεση με το Asian ginseng που θρέφει το yang, αφού έχει «θερμικές» ιδιότητες (αυξάνει τη θερμότητα). Το American ginseng αναζητήθηκε στη συνέχεια από τους καταναλωτές των τροπικών κλιμάτων για τις «κρύες» επιδράσεις του.
Τα κύρια ενεργά συστατικά σε όλα τα είδη των ειδών Panax είναι οι σαπωνίνες. Στο γένος Panax ονομάζονται τζινσενοσίδες. Οι τζινσενοσίδες θεωρούνται υπεύθυνες για την φαρμακευτική αξία του ginseng. Το ginseng θεωρείται προσαρμογόνο – ένα συστατικό που βοηθά το σώμα να προσαρμόζεται στο στρες. Οι τζινσενοσίδες θεωρείται ότι καταπολεμούν το στρες, ενισχύοντας τους αδένες της αδρεναλίνης και τη χρήση οξυγόνου από τους ασκούμενους μύες.

Οι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει για το ασιατικό ginseng. Το αμερικανικό ginseng βρίσκεται ακόμα σε νηπιακή ηλικία όσον αφορά στην έρευνα. Αν και υπάρχουν λίγες αποδείξεις για τις επιδράσεις του στην ενίσχυση της ενέργειας, μελέτες δείχνουν ότι το ginseng αυξάνει την επίδραση της ινσουλίνης και ρυθμίζει τη γλυκόζη στους διαβητικούς, εξουδετερώνει την ανδρική ανικανότητα, βοηθά στη θεραπεία της ελλειμματικής προσοχής στα παιδιά (ADHD) και αναχαιτίζει την ανάπτυξη του καρκίνου σε εργαστηριακές μελέτες. Σε μια μελέτη ανακαλύφθηκε ότι 3 gr αμερικανικού ginseng ελαττώνουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση ποτού υψηλού σε γλυκόζη από άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Μια μελέτη που συνέκρινε δυο ομάδες έδειξε ότι το αμερικανικό ginseng μπορεί να μειώσει τους καρκίνους του πνεύμονα, του ήπατος, του παγκρέατος, του στομάχου και των ωοθηκών. Το αμερικανικό ginseng λαμβάνεται για αυξημένη φυσική απόδοση, αλλά μελέτες σε αθλητές έδειξαν ανάμεικτα αποτελέσματα. Μερικές
μελέτες έδειξαν αυξημένη δύναμη, άλλες αυξημένη αντοχή, άλλες αυξημένο χρόνο αντίδρασης και άλλες καθόλου αυξημένη απόδοση. Άλλες ιδιότητες του αμερικανικού ginseng είναι ότι είναι ρυθμιστικό της λειτουργίας των επινεφριδίων, διεγείρει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτιώνει την πέψη και είναι ήπιο αντιφλεγμονώδες.

Συνιστάται 1-3 gr σκόνης αποξηραμένης ρίζας την ημέρα σε κάψουλα ή σε μορφή ταμπλέτας.

healtynews.gr

Related posts

Ενημερωτική εκδήλωση για την «Ψωρίαση εφ’ όλης της Ύλης»

mysite

Ποιος είναι ο πιο επιτυχημένος τρόπος για τη ρύθμιση της υψηλής χοληστερόλης;

alexpap

Ελπίδες για την θεραπευτική προφύλαξη της επεισοδιακής και χρόνιας ημικρανίας

mysite

Οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα

mysite

Πότε η κατανάλωση της βαλεριάνας γίνεται επικίνδυνη

victoria.exnet

Αρθρίτιδα: Πείτε «όχι» στην ακινησία

mysite