Image default
Διατροφή

Το κρασί στη διατροφή μας

Οι γιορτές πέρασαν. Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό, προσπαθώντας να αντισταθούμε σε όλες τις νοστιμιές που πέρασαν από μπροστά μας όλες αυτές τις μέρες, αλλά εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, δεν τα πήγαμε και πολύ καλά. Λογικό είναι, λοιπόν, αρκετοί από εμάς να έχουμε πάρει την απόφαση να χάσουμε τα περιττά κιλά, καθώς το καλοκαιράκι έρχεται.

Από την άλλη πλευρά, η απώλεια βάρους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κανείς θα πρέπει να εγκαταλείψει όλα όσα αγαπάει. Αν ανάμεσα σε αυτά είναι και το κρασί, τα καλά νέα είναι ότι είναι ένα από τα αλκοολούχα ποτά με τις λιγότερες θερμίδες. Σημαντικό, λοιπόν, είναι να γνωρίζει κανείς πόσες θερμίδες περιέχονται σε κάθε ποτήρι κρασιού και, όπως όλα, να καταναλώνεται με μέτρο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από πού προέρχονται τελικά οι θερμίδες του κρασιού; Πρώτη και σημαντικότερη πηγή θερμίδων είναι το αλκοόλ που περιέχει. Σκεφτείτε ότι κάθε γραμμάριο αλκοόλ μεταφράζεται σε περίπου επτά θερμίδες, γεγονός που το καθιστά σημαντικά πιο πλούσιο σε θερμίδες. Όπως είναι αναμενόμενο, τα κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τείνουν να είναι υψηλότερα σε θερμίδες.

Δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η ζάχαρη. Ακόμη και στα ξηρά κρασιά, υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν υπολειμματικά σάκχαρα, τα οποία παραμένουν στο κρασί μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης. Στα γλυκά κρασιά προστίθενται σάκχαρα μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης ή αυτή διακόπτεται με την προσθήκη αλκοόλης, αφήνοντας ποσότητα σακχάρων που δεν ζυμώνεται. Στα λιαστά κρασιά πάλι, η αποξήρανση του καρπού προκαλεί συμπύκνωση των σακχάρων, κάνοντάς τα περισσότερα από όσα μετατρέπονται σε αλκοόλη κατά τη ζύμωση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παραμένουν στο κρασί μετά την ολοκλήρωσή της. Λογικό είναι τα γλυκά κρασιά να έχουν αυξημένη ποσότητα σακχάρων και συνεπώς περισσότερες θερμίδες από ό,τι τα ξηρά. Από εκεί και πέρα, στα ξηρά κρασιά υπάρχουν σχετικά μικρές διακυμάνσεις αναλόγως των υπολειμματικών σακχάρων που περιέχονται σε αυτά.

Τυπικά, ένα ποτήρι των 150 ml μπορεί να περιέχει 100-300 θερμίδες ανάλογα με την ποικιλία, την προέλευσή του και το στυλ του κρασιού. Κατά βάση, τα λευκά ξηρά κρασιά περιέχουν τις λιγότερες θερμίδες καθώς τείνουν να έχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα αλκοόλ και υπολειμματικών σακχάρων. Ακολουθούν τα ροζέ ενώ τα κόκκινα τείνουν να έχουν περισσότερες θερμίδες.

Τα γλυκά κρασιά είναι μία ξεχωριστή κατηγορία, καθώς οι αυξημένες ποσότητες σακχάρων τα κατατάσσουν στις υψηλότερες θέσεις περιεκτικότητας θερμίδων. Βέβαια, όσο παράδοξο και αν ακούγεται, υπάρχουν περιπτώσεις γλυκών κρασιών με λιγότερες θερμίδες από ξηρά κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλης.

Παρακάτω παρατίθενται κάποιες ενδεικτικές τιμές για τις θερμίδες που περιέχονται σε 150 ml(τυπική μεζούρα) κρασιού, ανάλογα με τον τύπο του.

Ενδεικτικές θερμίδες σε ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού (150 ml)
Cabernet Sauvignon : 125 – 140 θερμίδες
Merlot : 123 θερμίδες
Pinot Noir : 122 θερμίδες
Syrah : 122 θερμίδες
Grenache Rouge : 120 θερμίδες

Ενδεικτικές θερμίδες σε ένα ποτήρι λευκού κρασιού (150ml)
Chardonnay : 118 θερμίδες
Sauvignon Blanc : 120 θερμίδες
Ξηρό Μοσχάτο : 121 θερμίδες
Ξηρό Riesling : 122 θερμίδες

Αφρώδη κρασιά
Moscato D’ asti (120ml) : 110 θερμίδες
Champagne Brut (ξηρή) : 124 θερμίδες
Champagne Doux (γλυκιά) : 175 θερμίδες

Βλέποντας τα παραπάνω νούμερα, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι το κρασί δεν είναι απαραίτητα καταστροφικό για τη δίαιτά μας, αν οι ποσότητες στις οποίες καταναλώνεται είναι μετρημένες – ιδιαίτερα αν η σύγκριση γίνεται με άλλα τρόφιμα και ποτά. Η μπίρα, έχοντας πολύ υψηλότερα ποσοστά υδρογονανθράκων, περιέχει κατά βάση αρκετά περισσότερες θερμίδες από ό,τι η αντίστοιχη ποσότητα κρασιού. Τα αποστάγματα έχουν σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα αλκοόλ και αντίστοιχα περισσότερες θερμίδες. Το κρασί -ειδικά το ξηρό λευκό για την άνοιξη και το καλοκαίρι- μπορεί σε μετρημένες ποσότητες να συνοδεύσει τα γεύματα μας χωρίς να τινάξει τη δίαιτά μας στον αέρα.

protothema.gr

Related posts

Τα γλυκά του κουταλιού επιτρέπονται στη δίαιτα

mysite

Ποιο είναι το “φάρμακο του φτωχού” και σε τι βοηθάει

mysite

Βιταμίνη Ε: H βιταμίνη της αντιγήρανσης!

mysite

Τα 10 πιο υγιεινά λαχανικά

alexandros

Αντιοξειδωτικές τροφές πού πρέπει να προσθέσετε στην διατροφή σας

alexpap

Φρούτα και λαχανικά του χειμώνα που είναι ισχυροί σύμμαχοι στον αγώνα εναντίον των περιττών κιλών

alexpap