Image default
Υγεία

Υγεία: Ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με την καλή διατροφή

Υγεία: Ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με την καλή διατροφή

Όλοι γνωρίζουμε πως η υγιεινή διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να είμαστε υγιείς σε κάθε δεκαετία της ζωής μας , κάτι που ισχύει και για την άσκηση. Μια ομάδα επιστημόνων έρχεται να προσθέσει και τον σωστό και ποιοτικό ύπνο σε αυτή την “εξίσωση”, έναν παράγοντα που ενισχύει τη συνολική σωματική αλλά και ψυχική μας υγεία.

Η μελέτη ερευνητών του αμερικανικού πανεπιστημίου UCLA έρχεται να αναδείξει γιατί ο ύπνος είναι απολύτως απαραίτητος για την ανάπτυξή μας.

Η νέα έρευνα αναλύει δεδομένα από δεκάδες μελέτες ύπνου και έχει εντοπίσει μια δραματική αλλαγή στη φύση και τον σκοπό του ύπνου στα μωρά, που συμβαίνει περίπου στην ηλικία των δύο ετών. Η ανακάλυψη δείχνει ότι ο ύπνος βοηθά αρχικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη νευροαναπτυξιακή, ενώ στη συνέχεια ο ρόλος του αλλάζει και γίνεται περισσότερο «διορθωτικός». Τι εννοούμε διορθωτικός; Ότι ενώ σ’ εκείνα τα πρώιμα χρόνια συμβάλλει στην ανάπτυξη, από ένα στάδιο και μετά βοηθά στη “συντήρηση” και “επισκευή” του εγκεφάλου.

Μάλιστα, η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Gina Poe, προειδοποιεί όσους έχουν να κάνουν με παιδιά να μην τα ξυπνάνε ποτέ κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Σύμφωνα με την έρευνα, τα νεογέννητα περνούν το 50% του χρόνου τους σε ύπνο REM, ενώ ο συγκεκριμένος αριθμός πέφτει στο 25% όταν είναι 10 ετών και με την πάροδο των χρόνων μειώνεται. Οι άνω των 50 ετών περνούν μόλις το 15% του χρόνου τους με το να είναι σε REM φάση ύπνου.

Με ποια προβλήματα συνδέεται η έλλειψη ύπνου;

Αν η έλλειψη ύπνου είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως η άνοια ή οι γνωστικές διαταραχές, και φυσικά προέτρεψαν όλους να κοιμούνται όταν αρχίζουν να νιώθουν κούραση.

Υπενθυμίζουμε πως είναι απαραίτητες τουλάχιστον 7  ώρες ποιοτικού ύπνου για τα ενήλικα άτομα, που θα πρέπει να αποφεύγουν τα βαριά γεύματα, το αλκοόλ και τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (π.χ tablet), πριν την ώρα του ύπνου. Επίσης καλό είναι να υιοθετούν μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου που θα τους βοηθήσει να έχουν σταθερές ώρες ύπνου.

Related posts

Η ινσουλίνη glargine 300 συντελεί σε λιγότερα υπογλυκαιμικά επεισόδια

mysite

Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου για τις γυναίκες

alexpap

Κορονοϊός: 816 νέα κρούσματα και 48 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

alexpap

Οι τροφές που βελτιώνουν την όραση

vetapa.exnet

Ευοίωνα θεραπευτικά δεδομένα για το μεταστατικό καρκίνο του νεφρού

mysite

Τα 5 βότανα με τα περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό

adrianos.exnet