Image default
Διατροφή

Φρουκτόζη: Υγιεινή ή επικίνδυνη;

Η φρουκτόζη, ή ζάχαρη των φρούτων είναι ένα απλό σάκχαρο ή μονοσακχαρίτης που βρίσκεται σε πολλά διαφορετικά είδη ώριμων φρούτων και χρησιμοποιείται συχνά στην παρασκευή εμπορικών προϊόντων διατροφής.

Διαφορετική από τη γλυκόζη και τη σακχαρόζη, εκτός από τα φρούτα, είναι παρούσα στο μέλι και σε έναν επιλεγμένο αριθμό λαχανικών όπως τα κρεμμύδια, οι παστινάκες και οι γλυκοπατάτες.

Θεωρείται πως είναι ο πιο γλυκός από όλους τους υδατάνθρακες και αποτελεί το αγαπημένο συστατικό των βιομηχανίας τροφίμων για δύο λόγους. Κατ’ αρχήν, επειδή αυτό το φυσικό γλυκαντικό είναι λιγότερο ακριβό από τα προϊόντα διύλισης της ζάχαρης, γεγονός που το καθιστά περισσότερο αποδοτικό. Ταυτόχρονα, η ζάχαρη από τα φρούτα είναι τόσο γλυκιά ώστε απαιτούνται μικρότερες ποσότητες για να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο γλυκύτητας σε μια δεδομένη συνταγή. Ο παράγοντας αυτός την καθιστά επίσης κατάλληλη για τους παραγωγούς εμπορικών τροφίμων, καθώς μπορούν να παρασκευάσουν τα προϊόντα τους με χαμηλότερο κόστος ανά μονάδα.

Ενώ όμως είναι γεγονός ότι αυτή η φυσική ζάχαρη τείνει να είναι πιο γλυκιά από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως η φρουκτόζη δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη ή που έχουν διαγνωστεί σε προ-διαβητική κατάσταση. Η φρουκτόζη εξακολουθεί να προκαλεί άνοδο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Σε μερικούς ανθρώπους η ταχεία αύξηση των επιπέδων είναι ακόμα πιο έντονη απ’ ό,τι με τα ραφιναρισμένα σάκχαρα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ελέγξουν τον διαβήτη τους με δίαιτα, να παρακολουθούν στενά την ποσότητα της φρουκτόζης που προσλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι υπερβολικές ποσότητες χυμού μήλου ή αχλαδιού θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα υγείας στα παιδιά τους. Επειδή και οι δύο τύποι αυτών των χυμών είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, που έχει ταξινομηθεί ως ελεύθερη φρουκτόζη, είναι λιγότερη η ποσότητα του σακχάρου που απορροφάται στο λεπτό έντερο. Αντίθετα, η περίσσεια παραμένει στο έντερο και τραβάει νερό μέσα στον εντερικό σωλήνα. Το αποτέλεσμα αυτής της δράσης μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια. Ενώ τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στους δύο αυτούς χυμούς είναι σημαντικά για την φυσιολογική ανάπτυξη, είναι καλύτερα να συμπεριληφθούν και άλλες πηγές αυτών των ουσιαστικών θρεπτικών ουσιών στην καθημερινή διατροφή.

Οι ενήλικες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χαλαρών κοπράνων ή συχνές εξάρσεις διάρροιας, μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν την επιλογή των ειδών διατροφής τους κάθε ημέρα. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης πάρα πολλών εμπορικών τροφίμων που περιέχουν φρουκτόζη. Επιλέγοντας να καταναλώνετε ποικίλη διατροφή, καθώς επίσης και την προσθήκη περισσότερων φυτικών ινών σε κάθε γεύμα μπορείτε να διορθώσετε τα προβλήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
πηγή

Related posts

Σπανάκι και τα οφέλη του στην υγεία μας

alexpap

Πώς μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου

Τροφές – σύμμαχοι στη ρύθμιση της υπέρτασης

alexpap

Οι δέκα καλύτερες τροφές φυτικής προέλευσης για να πάρετε πρωτεΐνη

alexpap

Γιατί πρέπει η διατροφή μας να έχει ποικιλία;

mysite

Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών

alexpap