Image default
Διατροφή

Φύκια: Το φυτό που αποτελεί ασπίδα κατά του καρκίνου

Το φυτό που αποτελεί ασπίδα κατά του καρκίνου…

Υπάρχουν πάνω από 2.500 ποικιλίες φυκιών που περιλαμβάνουν άλγη γλυκών νερών και φύκια kelp των ωκεανών. Σε γενικές γραμμές τα φύκια ταξινομούνται σύμφωνα με το χρώμα τους – καφέ, κόκκινο, πράσινο, μπλε-πράσινο. Τα φύκια είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, σιδήρου και ιωδίου. Οι περισσότεροι παίρνουν kelp, διότι είναι μια καταπληκτική πηγή οργανικού ιωδίου. Πλην αυτού όμως αν κάποιος λαμβάνει φύκια kelp, εισάγει στον οργανισμό του ιχνοστοιχεία που δύσκολα βρίσκει σε άλλες τροφές, όπως οργανικό μόλυβδο, οργανικό χρυσό, καθώς και πολλά άλλα σπάνια ιχνοστοιχεία.

Τα φύκια kelp είναι το καλύτερο συμπλήρωμα για την υγεία του θυρεοειδούς, αφού περιέχουν μεγάλη ποσότητα ιωδίου. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι παθήσεις του θυρεοειδούς, όπως ο υποθυρεοειδισμός, οφείλονται σε μια χρόνια υποκλινική έλλειψη ιωδίου. Ωστόσο, αν κάποιος έχει ήδη κάποια πάθηση θυρεοειδούς και παίρνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ενδοκρινολόγο του αν θα πρέπει να πάρει κάποιο σκεύασμα που να περιέχει ιώδιο, διότι μπορεί να χειροτερέψει την κατάστασή του ή να αλληλεπιδρά με τα φάρμακα του θυρεοειδούς.

Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι ότι έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις γυναίκες, διότι περιέχουν μια ομάδα φυτοοιστρογόνων, τις λιγνάνες, που τις προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού. Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι μια δίαιτα που περιλαμβάνει 5% φύκια kombu παρεμποδίζει σε σημαντικό βαθμό την εκδήλωση καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή ιατρική της Ιαπωνίας, ορισμένα μέρη των φυκιών Λαμινάρια και άλλων παρόμοιων φυκιών χρησιμοποιούνται για τη μείωση της πίεσης σε ένα παρασκεύασμα που ονομάζεται kombu. Το 1986 οι επιστήμονες ανακάλυψαν με πειράματα σε ζώα ότι η ίνα του καφετιού φυκιού σε σκόνη βοηθά στην πρόληψη του εγκεφαλικού. Ιάπωνες ερευνητές έχουν επίσης δοκιμάσει μια ουσία κατά του έλκους από διάφορα είδη θαλάσσιων φυκιών που μάζεψαν από τα παράλια της Ιαπωνίας. Στο φύκι nori ανακάλυψαν μια συγκεκριμένη ουσία κατά του έλκους, η οποία είχε και αντιμικροβιακή δράση ενάντια σε πολλά ανθρώπινα βακτήρια υπεύθυνα για διάφορες ασθένειες, όπως το E. coli, την αεριογόνο ψευδομονάδα, τη σαλμονέλα και το σταφυλόκοκκο. Πολλά φύκια αραιώνουν το αίμα. Διάφορες ιαπωνικές μελέτες δείχνουν ότι τα «καφετιά πολυσακχαρίδια» έχουν αντιπηκτική δραστηριότητα παρόμοια μετης ηπαρίνης (ένα δημοφιλές αντιπηκτικό φάρμακο).

ΟΦΕΛΗ

Οι καταναλωτές συμπληρωμάτων φυκιών kelp αναφέρουν τα εξής οφέλη από τη λήψη τους: Άτομα με υποθυρεοειδισμό που έκαναν φαρμακευτική αγωγή για πολλά χρόνια και βρήκαν ότι τα φάρμακα δεν τους βοηθούσαν πια και αποκτούσαν βάρος, βοηθήθηκαν λαμβάνοντας φύκια kelp. Ισχυρίζονται, επίσης, ότι τα φύκια kelp τους χαρίζουν ενέργεια και τους βοηθούν να χάσουν βάρος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επιταχύνουν το μεταβολισμό και κάνουν το θυρεοειδή να λειτουργεί καλύτερα. Ενώ πριν κουραζόντουσαν, μετά τη λήψη των φυκιών έπαψαν να νιώθουν κούραση. Πολλοί βρίσκουν τα φύκια πολύτιμα, όταν έχουν πονόλαιμο, διότι αυτά βοηθούν στη συγκεκριμένη περιοχή και θεραπεύουν κάθε μόλυνση που βρίσκεται σε λανθάνον στάδιο. Άτομα μετά από δίμηνη λήψη φυκιών kelp ισχυρίζονται ότι η TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη) έπεσε σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μάριος Δημόπουλος

Διατροφολόγος

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

Από το βιβλίο » ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΕΣ: ΓΙΝΕΤΕ ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ»

Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

Πηγή: voicenews.gr

Related posts

Ένα αυγό την ημέρα δίνει ώθηση στην ανάπτυξη

mysite

Η αυξημένη πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων (ραφιναρισμένων) σπόρων και δημητριακών σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου

alexpap

Ποια φρούτα πρέπει να τα τρώμε με τη φλούδα

adrianos.exnet

Η δίαιτα της σταχτοπούτας και οι επιβλαβείς συνειες για τον οργανισμό

adrianos.exnet

Πονόλαιμος: Λεμόνι, μέλι, ή αλκοόλ είναι η καλύτερη αντιμετώπιση;

alexpap

Ποιές είναι η τροφές που κόβουν την πείνα

mysite