Image default
Αέρια

Αέρια

Αρκετοί άνθρωποι αποβάλλουν πολλά αέρια ή ρεύονται πολύ συχνά, γεγονός που τους γεμίζει με αμηχανία και άγχος. Ο μέσος ενήλικας αποβάλλει περίπου μισό έως ενάμιση λίτρο αερίων καθημερινώς από τον πρωκτό, 14 έως 23 φορές την ημέρα. Επίσης φυσιολογικά παρουσιάζει ρέψιμο περιστασιακά πριν ή μετά τα γεύματα. Η ποσότητα των αερίων που παράγονται από τον οργανισμό εξαρτάται από τη διατροφή και άλλους παράγοντες ανάλογα με τον οργανισμό. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που παραπονούνται για υπερβολική ποσότητα αερίων δεν παράγουν περισσότερα αέρια από ό,τι ο μέσος άνθρωπος. Εντούτοις, ορισμένα τρόφιμα αλλά και παθήσεις δυνατόν να οδηγήσουν σε αυξημένη αποβολή αερίων. Υπάρχουν δύο κύριες πηγές αερίων στο έντερο: είτε μέσω κατάποσης αέρα, είτε μέσω παραγωγής αέρα από βακτήρια του παχέος εντέρου.  Ο αέρας που καταπίνουμε αποβάλλεται κυρίως με το ρέψιμο και μόνο σχετικά μικρή ποσότητα περνάει από το στομάχι στο λεπτό έντερο εφόσον είμαστε σε όρθια θέση. Αντίθετα, σε κατακεκλιμένους ασθενείς, μεγαλύτερη ποσότητα αέρα περνάει από το στομάχι στο έντερο, λόγω μειωμένης αποβολής κατά το ρέψιμο. Το ρέψιμο διακρίνεται σε εκούσιο και ακούσιο. Το ακούσιο ρέψιμο αποτελεί φυσιολογική διαδικασία συνήθως μετά το φαγητό που βοηθάει την απελευθέρωση αέρα όταν φουσκώνει – διατείνεται το στομάχι. Ορισμένα τρόφιμα χαλαρώνουν τον σφιγκτήρα στο κάτω μέρος του οισοφάγου και προκαλούν ακούσιο ρέψιμο. Τέτοια τρόφιμα είναι η μέντα, η σοκολάτα και τα λίπη.

Leave a Comment