Αγριμόνιο

Αγριμόνιο

Περιγραφή
Το Αγριμόνιο (Agrimonia eupatoria ή φωνόχορτο) ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών και είναι πλούσιο σε τατίνες, σίδηρο, γλυκοειδικά πικρά στοιχεία, βιταμίνη Β και Κ, πυριτικό οξύ. Είναι φυτό που το συνατούμε σε μέρη που διατηρούν υγρασία. Έχει άνθη κίτρινα που βγαίνουν το καλοκαίρι και φύλλα οδοντωτά. Οι καρποί του είναι τριχωτοί και κολλούν στα ρούχα. Στη φαρμακοποιία χρησιμοποιούνται και τα φύλλα και τα άνθη. Αν το βρούμε στο χωράφι χρησιμοποιείστε το αμέσως για πιό καλά αποτελέσματα.Αν σας τσιμπήσουν έντομα ή ακόμα και φίδι ή σαύρα το αγριμόνιο θα σας βοηθήσει μέχρι να πάτε στον γιατρό. Και αυτό επειδή είναι στηπτικό και βοηθάει στην επούλωση των πληγών. Ακόμα, αν μπεί ένα αγκάθι στο χέρι μας το αγριμόνιο μπορεί με επάλειψη να το βγάλει και να σταματήσει η φαγούρα ή ο πόνος στο σημείο που μπήκε το αγκάθι.Μερικά φύλλα αγριμονίου στο μπάνιο μας , ανακουφίζουν ένα πονεμένο και με μεγάλη κούραση κορμί. Αν θελήσετε να το ξεράνεται να είναι πάντα σε σκιά και να το φυλάτε σε γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Ιστορικά στοιχεία
Είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων σχεδόν από όλους τους λαούς για τις πολλές του ιδιότητες. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν για προβλήματα ματιών. Συγκεκριμένα, Ο Διοσκουρίδης βάπτισε το αγριμόνιο “ευπατόριο” για να τιμήσει το βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη τον ευπάτορα επείδη είχε πολλές γνώσεις βοταθεραπευτικής. Ένας πάπυρος που βρέθηκε 26 αιώνες πρίνα πό σήμερα το χρησιμοποιούσαν σε παθήσεις των ματιών. Επίσης, οι Αγγλοσάξονες το χρησιμοποιούσαν για να γιατρεύουν δαγκώματα από φίδια και οι Ινδιάνοι για προβλήματα πυρετού, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Το αγριμόνιο είναι πολύ καλό διουρητικό βοηθά σε πρηξίματα, πέτρες, αρθριτικά, ρευματισμούς και κολικούς των νεφρών. Είναι εφιδρωτικό και αποσυμφορητικό και βοηθά πολύ ως ρόφημα στο βήχα, λαρυγγίτιδα, κρυολογήματα, αμυγδαλίτιδα, αλλά και ως γαργάρα στις άφθες, μυκητιάσεις, ή φλεγμονές του βλεννογόνου της στοματικής κοιλότητας. Βοηθά  ακόμη να καθαρίζει η φωνή σε άτομα που ψάλλουν ή τραγουδούν. Συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση ηπατικών ανωμαλιών, όπως πέτρες στη χολή, κίρρωση του ήπατος και παθήσεων της σπλήνας. Είναι ένα από τα πολλά βότανα που βοηθούν να κατέβει το σάκχαρο στο αίμα, και πολύ αποτελεσματικό στην παιδική διάρροια λόγω της στυπτικότητας και των πικρών τονωτικών ιδιοτήτων του είναι καλό για την βλεννώδη κολίτιδα. Ενδείκνυται για την ακράτεια των ούρων και την κυστίτιδα, και είναι ένα φυσικό φάρμακο για την προστασία της διόγκωσης της καρδιάς του στομάχου και των πνευμόνων. Με εσωτερική χρήση κάνει καλό στα αρθριτικά και τους ρευματισμούς.

Χρήση
Κάθε κουταλάκι βότανο αντιστοιχεί με ένα ποτήρι νερό. Ρίχνετε το βότανο σε ζεστό νερό και το αφήνετε για 5-10 λεπτά να μουλιάσει. Μετά σουρώνετε και πίνετε δύο τσάγια την ημέρα.

Παρενέργειες
Δεν πρέπει να το παίρνετε μεγάλες ποσότητες γιατί μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Leave a Comment