Αλθαία

Αλθαία

Περιγραφή
H Αλθαία ή δενδρομολόχα ή νερομολόχα (Althaea Officinalis) είναι κοινό φυτό στην Ευρώπη και τη Δυτική Ασία. Τη βρίσκουμε συνήθως κοντά στις κοίτες των ποταμών, καθώς προτιμά τα υγρά, αμμώδη εδάφη. Όλα τα μέρη του φυτού είναι χρήσιμα στη βοτανοθεραπεία.

Ιστορικά στοιχεία
Η αλθαία είναι ένα αρχαίο βρώσιμο φυτό και φάρμακο, αναφέρεται στη Βίβλο και στην αραβική και κινεζική ιστορία ως πολύτιμη τροφή για τους φτωχούς και σε περιόδους λιμού. Οι αρχαίοι Έλληνες τη χρησιμοποιούσαν τόσο ως φάρμακο όσο και ως διακοσμητικό για τους τάφους. Έχει πάρει το όνομα της από την αρχαία ελληνική λέξη άθω που σημαίνει θεραπεύω.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Είναι μαλακτική γιατί καταπραύνει την λαρυγκίτιδα, τις φλεγμονές των εντέρων, την φαρυγγίτιδα, την στοματίτιδα και τις πέτρες του ουρουποιητικού συστήματος. Είναι επίσης πολύ καλή στην καταπολέμηση της βροχίτιδα, την στηθάγχη και κατά του κοινού κρυολογήματος. Καταπολεμά τις ουλίτιδες και ωριμάζει τους καλογήρους.(αποστήματα).

Τρόποι χρήσης και δοσολογία
Σαν αφέψημα. Βάζουμε ένα κουταλάκι ξερά φύλλα ή άνθη σε ένα φλυτζάνι νερό. Προσθέτουμε λίγο μέλι και πίνουμε τρία ποτήρια για βήχα και κρυολόγημα. Αν έχουμε μώλωπες και πόνους μυών και τενόντων βράζουμε ρίζα αλθαίας και κάνουμε ζεστές τοπικές επαλείψεις.Βράζουμε 10 ποτήρια νερό και 100 γραμμάρια ρίζας αλθαίας μέχρι να μείνουν έξι ποτήρια. Το σταργγίζουμε και κάνουμε επαλείψεις ζεστές στο πονεμένο σημείο.
Η προτεινόμενη δοσολογία από τους θεραπευτές για την Αλθαία είναι 6,0gr ημερησίως. Χρησιμοποιήστε 2,0gr (ένα κουταλάκι του γλυκού) σε 250ml νερού (μία κούπα) τρείς φορές την ημέρα. Επίσης, αντί να ρίξετε καυτό νερό πάνω στο αποξηραμένο βότανο να αφήσετε την Αλθαία μέσα σε κρύο νερό για ολόκληρο το βράδυ για την παρασκευή εγχύματος.

Παρενέργειες
Δεν έχει. Είναι ατοξική.

 

Leave a Comment