Image default
Αναφυλαξία

Αναφυλαξία

Η αναφυλαξία είναι μια οξεία αλλεργική αντίδραση στην οποία μπορεί να συμμετέχει όλο το ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, απώλεια αισθήσεων, ακόμα και το θάνατο. Η αναφυλαξία είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα και, αργότερα, παρακολούθηση από αλλεργιολόγο.

Αίτια
Η Αναφυλαξία οφείλεται στην ξαφνική απελευθέρωση χημικών μεσολαβητών από τα μαστοκύτταρα και τα βασεόφιλα στην κυκλοφορία. Η αναφυλαξία προκαλείται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι άλλες αλλεργίες: το ανοσοποιητικό σύστημα – το οποίο λειτουργεί ως άμυνα του σώματος για την αντιμετώπιση επικίνδυνων ουσιών όπως τα μικρόβια – αντιδρά υπερβολικά σε κάποια αβλαβή ουσία (ένα αλλεργιογόνο) και στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μπορεί να βλάψει το ίδιο το σώμα. Ως μέρος της φυσιολογικής ανοσοποιητικής αντίδρασης παράγονται πρωτεΐνες που ονομάζονται αντισώματα και βοηθούν στην καταστροφή των «εισβολέων» μέσα στο σώμα. Ένα συγκεκριμένο αντίσωμα που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Ε ή ΙgE είναι υπεύθυνο για τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε αλλεργικά άτομα.

Τα συνήθη αίτια της νόσου είναι :

1. Τροφές

* οι ξηροί καρποί
* τα ψάρια και τα οστρακοειδή
* το γάλα
* το αυγό.

2. Φάρμακα
Περίπου το 10% του πληθυσμού είναι αλλεργικό σε φάρμακα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα στην πρώτη ώρα από τη λήψη του φαρμάκου αλλά σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν και αργότερα. Η πιθανότητα για αλλεργία στο φάρμακο αυξάνεται όταν το φάρμακο δίνεται ενδοφλέβια αντί από το στόμα, όταν το άτομο το παίρνει σε μεγάλες ποσότητες και όταν το παίρνει τακτικά.

3. Τσιμπήματα εντόμων.
Τα συνηθέστερα έντομα είναι η μέλισσα, η σφήκα και η αράχνη. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά από το τσίμπημα.

Επιδημιολογικά στοιχεία
Η αναφυλαξία μπορεί να συμβεί σε ορισμένους ανθρώπους μετά την έκθεσή τους σε κάποια ουσία στην οποία είναι έντονα αλλεργικοί. Οι συνήθεις ουσίες που προκαλούν αναφυλαξία είναι οι τροφές, τα φάρμακα και τα τσιμπήματα από έντομα. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 15% του πληθυσμού διατρέχει κίνδυνο να υποστεί αναφυλαξία. Ευτυχώς δεν είναι συχνή. Εμφανίζεται σε 30 ανθρώπους κάθε 100 000 πληθυσμού και υπολογίζεται ότι πεθαίνει ανά έτος 1 άτομο ανά 2 εκατ. πληθυσμού.

Συμπτώματα
Η αναφυλαξία είναι μια «συστηματική αντίδραση»: επηρεάζονται διάφορα μέρη του σώματος.  Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας μπορεί να ποικίλουν από ήπια έως πολύ σοβαρά και μπορεί να είναι θανατηφόρα.

* Επιδερμίδα: κνίδωση, οίδημα (πρήξιμο) στα χείλη, στους οφθαλμούς, στα άκρα, κνησμός (φαγούρα), αίσθημα καύσου (ζέστης), ερυθρές πλάκες (κοκκινίλες), εξανθήματα.

*
Αναπνοή: συριγμός (σφύριγμα στην αναπνοή), δύσπνοια, σφίξιμο στο λαιμό, βήχας, βραχνή φωνή, πόνος/σφίξιμο στο στήθος, ρινική συμφόρηση/αλλεργική ρινίτιδα, δυσκολία στην κατάποση.


*
Στομάχι: ναυτία, κωλικοειδής πόνος, εμετός, διάρροια, κνησμός στο στόμα ή στο λαιμό.


*
Κυκλοφορία: ωχρό/μελανό χρώμα δέρματος, ισχνοί ή αδύναμοι σφυγμοί, λιποθυμία, ζάλη, απώλεια αισθήσεων, χαμηλή αρτηριακή πίεση, σφίξιμο στο λαιμό, σφίξιμο στο στήθος


*
Άλλα: άγχος, αίσθημα «επικείμενης καταστροφής», κνησμός/ύγρανση των ματιών, πονοκέφαλος, κνησμός/ ερυθρότητα των ματιών, αίσθημα πυρετού.

Συνήθως οι αντιδράσεις εμφανίζονται λίγα λεπτά μετά την έκθεση αλλά δεν αποκλείεται να καθυστερήσουν. Μερικές φορές τα συμπτώματα περνούν, μόνο και μόνο για να επαναληφθούν ή να ενταθούν μερικές ώρες αργότερα. Τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα είναι η χαμηλή αρτηριακή πίεση, τα συμπτώματα από την αναπνοή (αίσθημα πνιγμού ή/και δύσπνοια) και η απώλεια των αισθήσεων: όλα μπορεί να αποβούν μοιραία. Υπάρχει μια ποικιλία ιατρικών παθήσεων που μπορεί να μιμούνται την αναφυλαξία. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι καρδιακές προσβολές, οι κρίσεις άγχους, ο πνιγμός και νευρολογικές παθήσεις.

Leave a Comment