Image default
Αποστήματα δοντιών

Αποστήματα δοντιών

Το απόστημα είναι μια φλεγμονή στη ρίζα του δοντιού ή μεταξύ ούλου και δοντιού, η οποία συνοδεύεται από πόνο. Συνήθως προκαλείται από βαριά τερηδόνα, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε τραυματισμό του δοντιού, π.χ. κάταγμα ή αποτριβή, ή σε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν ρωγμές στο σμάλτο του δοντιού (αδαμαντίνη), από τις οποίες εισέρχονται βακτήρια που προσβάλλουν τον πυρήνα του δοντιού (τον πολφό). Η φλεγμονή μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τη ρίζα του δοντιού στο οστό (φατνίο) που στηρίζει το δόντι.

Τι συμπτώματα έχει το απόστημα;
Έντονος και επίμονος πονόδοντος με σουβλιές ή πόνος που δημιουργεί το αίσθημα ότι κάτι χτυπάει μέσα στο ούλο είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του αποστήματος. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν είναι:

* Πυρετός
* Πόνος κατά τη μάσηση
* Ευαισθησία του δοντιού στο ζεστό ή στο κρύο
* Πικρή γεύση στο στόμα
* Κακοσμία
* Πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό
* Γενική δυσφορία, ανησυχία ή κακουχία
* Ερυθρότητα και πρήξιμο των ούλων
* Τοπικό πρήξιμο στην άνω ή την κάτω γνάθο
* Ανοιχτό έλκος που πυορροεί στην επιφάνεια του ούλου

Αν νεκρωθεί η ρίζα του δοντιού λόγω της φλεγμονής, ο πονόδοντος ενδέχεται να σταματήσει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πέρασε και η φλεγμονή. Η φλεγμονή συνεχίζει να υφίσταται και να εξαπλώνεται και να καταστρέφει ιστό. Επομένως, αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας ακόμη κι αν ο πόνος υποχωρήσει.

Πώς γίνεται η διάγνωση του αποστήματος
Ο οδοντίατρος ελέγχει τα δόντια με ένα εργαλείο. Αν έχετε απόστημα, θα αισθανθείτε πόνο όταν ο γιατρός χτυπήσει το δόντι με το εργαλείο. Ο οδοντίατρος θα σας ρωτήσει επίσης αν πονάτε περισσότερο όταν μασάτε ή όταν κλείνετε σφιχτά το στόμα. Μπορεί εξάλλου να υποψιαστεί την ύπαρξη αποστήματος αν τα ούλα σας είναι πρησμένα και κόκκινα. Ο γιατρός μπορεί να σας κάνει και ακτινογραφία για να διαπιστώσει αν έχει διαβρωθεί το οστό γύρω από το απόστημα.

Πώς θεραπεύεται το απόστημα
Στόχος της θεραπείας είναι η καταπολέμηση της φλεγμονής, η σωτηρία του δοντιού και η πρόληψη επιπλοκών. Για την καταπολέμηση της φλεγμονής, ενδέχεται να χρειαστεί να ανοιχτεί το απόστημα και να γίνει παροχέτευση του πύου. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από το δόντι με μια διαδικασία που είναι γνωστή ως απονεύρωση. Απονεύρωση μπορεί να χρειάζεται να γίνει και για την αφαίρεση τυχόν κατεστραμμένου ιστού της ρίζας μετά την υποχώρηση της φλεγμονής. Τότε μπορεί να προστεθεί και θήκη στο δόντι (στεφάνη ή κορώνα). Μπορεί επίσης να γίνει εξαγωγή του δοντιού και παροχέτευση από το φατνίο. Τέλος, παροχέτευση του αποστήματος μπορεί να γίνει και με διάνοιξη του πρησμένου ούλου. Για την ταχύτερη καταπολέμηση της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά. Για την ανακούφιση από τον πόνο και την ενόχληση που προκαλεί το απόστημα, συνιστούνται πλύσεις με χλιαρό αλατόνερο και γενικής χρήσης παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη (ντεπόν, παναντόλ). Μπορούμε να προλάβουμε το απόστημα. Ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές στοματικής υγιεινής, μειώνουμε τον κίνδυνο δημιουργίας αποστήματος. Επίσης, σε περίπτωση τραυματισμού στα δόντια (π.χ. αν το δόντι κουνιέται ή έχει σπάσει ένα κομματάκι), επισκεφθείτε αμέσως τον οδοντίατρο.

Leave a Comment