Αχιλλαία

Αχιλλαία

Περιγραφή
Η Αχιλλαία ή χιλιόφυλλος (Achillea millefolium) ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων (Asteraceae) και κατάγεται από την Ευρώπη. Φύεται αυτοφυώς κατά μήκος των δρόμων, στις άκρες χωραφιών, σε ξερικά λιβάδια και σε ηλιόλουστες θέσεις στους κήπους. Είναι αρωματικό φυτό με γκριζοπράσινα, πτερωτά φύλλα και άνθη σε σκιάδια που το χρώμα τους ποικίλει από λευκό εως ροζ. Ανθορορεί από τον Ιούνιο εως τον Οκτώβριο και το ύψος της φτάνει τα 60 cm.

Ιστορία
Το χιλιόφυλλο χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα στις μάχες για τη θεραπεία των τραυμάτων που αιμοραγούσαν και γι’ αυτό το ονόμαζαν και «βότανο του στρατιώτη». Η βοτανική ονομασία της μάλλον οφείλεται στον Αχιλλέα, που όταν τραυματίστηκε από το δηλητηριασμένο δόρυ του Πάρη, η θεά Αφροδίτη τον συμβούλεψε να δέσει την πληγή του μ’ αυτό το φυτό για να ανακουφιστεί.

Xρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού
Χρησιμοποιούνται τα νεαρά βλαστάρια, τα οποία συλλέγονται από τον Μάιο, και τα ανθισμένα μέρη του φυτού, τα οποία συλλέγονται από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Το χιλιόφυλλο έχει τονωτικές, ηρεμιστικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Οι πικρές ουσίες που περιέχει, έχουν θετική επίδραση σε ενοχλήσεις κατά τη χώνευση και σε περίπτωση ανορεξίας. Τα αιθέρια έλαια με τις αντισπασμωδικές τους ιδιότητες μπορούν να ανακουφίσουν σε περίπτωση προβλημάτων πέψης και έχουν αντιφλεγμονική και απολυμαντική δράση. Ως πικρό τονωτικό το χιλιόφυλλο χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα σε περίπτωση διαφόρων σπασμωδικών ενοχλήσεων, π.χ. του στομάχου, του εντέρου, της χολής καθώς και για την ανορεξία. Έχει επιβεβαιωθεί η δράση του σε περίπτωση σπασμωδικών ενοχλήσεων σε διάφορα μέρη του γυναικείου υπογαστρίου, οι οποίες συνδέονται με πόνους στην πλάτη (η ονομαζόμενη φυτικονευρική δυστονία της μικρής λεκάνης). Λουτρά με χιλιόφυλλο συνιστώνται κυρίως σε περίπτωση αρθρίτιδας, ρευματικών, αιμορροΐδων και ως συμπληρωματικά της θεραπείας με τσάι σε περίπτωση ενοχλήσεων κατά την εμμηνόρροια.

Χρήση
Κάνουμε έγχυμα 1 μέρος Αχιλλαίας, 10 μέρη βρασμένου νερού και αφήνουμε το μείγμα για 20 λεπτά. Το πίνουμε ζεστό 2- 3 φορές την ημέρα. Τα φρέσκα ψιλοκομμένα βλαστάρια του χιλιόφυλλου είναι επίσης γευστικά σε σαλάτες.

 

Leave a Comment