Image default
Διάρροια χρόνια

Διάρροια χρόνια

Πότε λέμε οτι κάποιος έχει χρόνια διάρροια ;
Όταν μιλάμε για διάρροια, εννοούμε όταν κάποιος έχει πολλές ή μαλακές, ή υδαρείς κενώσεις. Συνήθως αναφερόμαστε σε πάνω από 3 κενώσεις την ημέρα. Όταν η διάρροια ξεπεράσει τις 4 εβδομάδες μιλάμε για χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο.
Το χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο επηρεάζει πολύ την ποιότητα ζωής και χρειάζεται διερεύνηση γιατί υπάρχουν πάρα πολλές παθήσεις που μπορεί να υποκρύπτονται. Η σωστή διάγνωση θα οδηγήσει και στη θεραπεία, καθώς και στη βελτίωση της ζωής του πάσχοντος. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούν οι κυριότερες αιτίες διαρροϊκού συνδρόμου στις δυτικές χώρες.

Αιτίες
Υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα παθήσεων που σχετίζονται με χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο. Οι συνηθέστερες αιτίες είναι το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου, οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα), σύνδρομα δυσαπορρόφησης (κοιλιοκάκη-εντερεκτομές-ανεπάρκεια λακτάσης), χρόνιες λοιμώξεις (σε ασθενείς με AIDS ή σε ταξιδιώτες που πηγαίνουν σε χώρες αναπτυσσόμενες), ενδοκρινικές διαταραχές (υπερθυρεοειδισμός-διαβήτης-νόσος του Addison), κατάχρηση φαρμάκων, καθαρτικών και συμπληρωμάτων διατροφής κτλ. Σε μεγαλύτερες ηλικίες διάρροια μπορεί να παρουσιαστεί σε άτομα με εκκολπώματα παχέος εντέρου και καρκίνο. Υπάρχουν πάρα πολλές αιτίες, στο άρθρο αυτό γίνεται απλά μια αναφορά στις κυριότερες.

Διάγνωση
Καταρχήν όπως σε όλα τα θέματα υγείας ο γιατρός πρέπει να λαμβάνει λεπτομερέστατο ιστορικό. Με βάση το ιστορικό, θα κατευθυνθεί ο έλεγχος. Σε γενικές γραμμές περιλαμβάνεται ένας βασικός αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος, εξέταση κοπράνων, κολονοσκόπηση και γαστροσκόπηση, αξονική ή μαγνητική τομογραφία κοιλίας, έλεγχος θυρεοειδούς κτλ. Είναι καλό, κάποιος που πάσχει να απευθύνεται στον ειδικό για την προσέγγιση.

Θεραπεία
Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη νόσο και είναι εξατομικευμένη.

Συμπτώματα
Αναλόγως την υποκείμενη νόσο το χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο μπορεί να συνοδεύεται από ποικιλία συμπτωμάτων. Μερικά από αυτά είναι: κοιλιακό άλγος, μετεωρισμός, απώλεια βάρους, ανορεξία, πυρετός, αίμα στα κόπρανα, πόνος σε αρθρώσεις, εξάνθημα κτλ

Τι πρέπει να θυμόμαστε

* Το χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο μπορεί να εξελιχτεί σε μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής.
* Η διάρροια είναι σύμπτωμα κάποιας πάθησης και όχι νόσος και υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εύρος παθήσεων που μπορεί να την προκαλέσει.
*
Ο πάσχων μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.
*
Η διερεύνηση είναι απαραίτητη για τη σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση.

 Βασιλική Αρβανίτη – Γαστρεντερολόγος/Ηπατολόγος

Leave a Comment