Διασκουρία

Διασκουρία Η διοσκουρία

 

Διασκουρία Η διοσκουρία (Άγριο γιαμ) είναι γένος φυτών στο οποίο ανήκουν πάνω από 600 είδη μεταξύ των οποίων είναι η Dioscorea villosa που ανήκει στην οικογένεια των Διοσκορεοειδών (Dioscoreaceae).

Είναι αιωνόβιες ποώδεις άμπελοι που καλλιεργούνται για την κατανάλωση αμυλούχων βολβών τους στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Ωκεανία. Είναι φυτό αναρριχώμενο με κυλινδρικό βλαστό κυλινδρικό, τα φύλλα του έχουν σχήμα καρδιάς και τα άνθη του είναι λευκά ή πράσινα.

Έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως ένα φαρμακευτικό φυτό από των Αζτέκων και των Μάγια λαών για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων πολλών προβλημάτων των γυναικών και να ανακουφίσει τον πόνο του τοκετού. Λανθασμένα θεωρήθηκε την δεκαετία του 1960 πως η Discorea Villosa περιέχει ορμόνες ανάλογες εκείνων του ανθρώπινου σώματος ή συστατικά που υποβοηθούν την έκκριση των ορμονών αυτών.

Η χρησιμότητα της ως μέσο για την αντιμετώπιση πόνων που προκαλούνται από ρευματισμούς, αρθρίτιδα, συσπάσεις περιόδου και για την αντιμετώπιση πονοκεφάλων έχει τεθεί υπό σοβαρή αμφισβήτηση. Η φήμη και η χρήση της Discorea Villosa έχει μεγαλώσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια καθώς χημικές αναλύσεις που έχουν γίνει πρόσφατα, δείχνουν πως ορισμένα από τα συστατικά που περιέχει αυξάνουν την ευαισθησία των γεννητικών οργάνων (κυρίως στις γυναίκες). Αυτό το φυτό ήταν η πρώτη πηγή συστατικών που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή αντισυλληπτικών φαρμάκων. Καλείται επίσης «γιαμ» μερικές φορές σε μέρη των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Η ονομασία «γιαμ» προέρχεται από την πορτογαλική λέξη inhame ή την ισπανική ñame, και οι δύο αντλούν τελικά από λέξεις τις δυτικής Αφρικής, όπως τη λέξη nama στη Χάουσα γλώσσα η οποία εκτός από το να δηλώνει το γιαμ σημαίνει και «σάρκα», ή τη λέξη nyama στη γλώσσα Swahili, που σημαίνει και «κρέας».

Τα συστατικά του είναι η διοσκίνη, φυτοστερόλες, αλκαλοειδή, άμυλο και στεροειδείς σαπωνίνες. Χρησιμεύει στην οστεοπόρωση (κατανάλωση αποξηραμένης ρίζας, έγχυμα και βάμμα), ρευματοειδή αρθρίτιδα (αφέψημα) ενώ είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση πόνων στην μήτρα και τις ωοθήκες (αφέψημα), στη δυσμηνόρροια (αφέψημα) και σε κολικούς του εντέρου (αφέψημα). Η διοσκορέα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ανορεξίας καθώς και των μαλακών διαρροϊκών κοπράνων. Επίσης μπορεί να βοηθήσει όταν υπάρχει χρόνιος αδύναμος βήχας. Έχει παραδοσιακή χρήση ως αφροδισιακό και ιδιότητες που επιδρούν σε ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Βοηθάει στην αντιμετώπιση προβλημάτων της εμμηνόρροιας και της εμμηνόπαυσης.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.

 

Leave a Comment