Εγκαύματα από τον ήλιο

Εγκαύματα από τον ήλιο

Οι ηλιακές ακτίνες προκαλούν εγκαύματα τόσο το καλοκαίρι, όσο και τον χειμώνα, όπου η υπεριώδης ακτινοβολία είναι εντονότερη από την αντανάκλαση του ήλιου στο χιόνι. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις επικίνδυνες ώρες μεταξύ 12.00 και 16.00, χωρίς αντηλιακή προστασία προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και προκαλεί έντονη ερυθρότητα στο δέρμα, μικρές φυσαλίδες, πόνο και οίδημα.                             

Αντιμετώπιση ελαφρών εγκαυμάτων:

1. Ξεπλένουμε το τραύμα με κρύο νερό για 10 λεπτά περίπου, ώστε να σταματήσουμε το κάψιμο και να ανακουφίσουμε τον πόνο.
2. Αφαιρούμε κοσμήματα, ρολόγια και σφιχτά ρούχα από την τραυματισμένη περιοχή.
3. Καλύπτουμε την περιοχή με αποστειρωμένο επίδεσμο ή σεντόνι.
4. Στη συνέχεια τοποθετούμε μια ενυδατική κρέμα ή κρέμα με 1% υδροκορτιζόνη, η οποία μπορεί να μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο και να επιταχύνει τη διαδικασία ίασης.
5. Για την ανακούφιση από τον πόνο μπορεί κανείς να πάρει επιπρόσθετα αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα, όπως ασπιρίνη και ιμπουπροφένη, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.
6. Εάν υπάρχουν φουσκάλες στο δέρμα, αυτές δεν πρέπει επουδενί να σπάνε, καθώς η ρήξη αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.
7. Μετά από μερικές μέρες, η διαδικασία της αποθεραπείας περιλαμβάνει την αποβολή του επιφανειακού στρώματος της επιδερμίδας στο σημείο της βλάβης.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάµε τα ατυχήµατα µε τραγικότερο ίσως τον πνιγµό στην θάλασσα ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού. Ας αντιµετωπίσουµε λοιπόν το καλοκαίρι και τις διακοπές µας ως περίοδο ανεµελιάς και όχι απροσεξίας για να είµαστε το χειµώνα υγιείς και δυνατότεροι.

Leave a Comment